(P)Transformarea îngrijirii diabetului de tip 1: inovația preia grija glicemiei

Diabetul zaharat de tip 1 (DZ1) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu substrat autoimun. Afecțiunea duce la distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină, motiv pentru care pacienții care suferă de Diabet Zaharat de tip 1 au nevoie de terapie de substituție cu insulină pe tot parcursul vieții. Fără insulină, se poate dezvolta cetoacidoza diabetică, situație care îi pune viața în pericol pacientului.

O caracteristică a acestei afecțiuni este că poate apărea încă de la vârste tinere, la persoane active din toate punctele de vedere. În ziua de astăzi, cercetările avansate și progresele făcute în tehnologie vin cu o serie de soluții care ușurează mai mult ca oricând aspectele de zi cu zi ale vieții pacientului cu diabet. 

Se știe cât de important este ca pacientul cu DZ 1 să primească insulina de care are nevoie pentru a-și mentine la un nivel constant glucoza din sânge. Cercetările din ultimii ani s-au îndreptat cu precădere către soluții inovatoare de simplificare a gestionării și monitorizării nivelului acestui hormon anabolic, esențial atât pentru metabolismului glucozei, dar și a lipidelor, proteinelor și mineralelor, precum și asupra creșterii la copii, respectiv a fătului, în cazul gravidelor cu diabet.

Insulina permite glucozei să pătrundă în celulele musculare și adipoase, stimulează ficatul să stocheze glucoza sub formă de glicogen și să sintetizeze acizii grași, stimulează absorbția aminoacizilor, inhibă descompunerea grăsimilor în țesutul adipos și stimulează absorbția potasiului în celule.

În trecut, singura soluție de gestionare a bolii a fost reprezentată de administrarea insulinei prin injectări repetate și monitorizări efectuate periodic. O sarcină solicitantă și destul de obositoare pentru pacient, cu implicații în aspecte psihosociale ale vieții de zi cu zi.

Foarte mulți pacienți, mai ales cei tineri și activi, găsesc destul de solicitant „ritualul” măsurării glicemiei în mod sistematic, ajustarea dietei și aportului de carbohidrați în funcție de aceste valori, remăsurarea parametrilor glicemici la un anumit număr de ore după masă sau după un efort fizic intens.

Inovația accesibilă pacienților cu DZ1, primită cu entuziasm


Odată cu dezvoltarea tehnologiei dedicate sănătății, îngrijirea diabetului capătă o nouă dimensiune. Acum avem la dispoziție monitoare continue de glucoză și pompe de insulină din ce în ce mai automatizate. 

Administrarea insulinei prin sisteme cu pompe automatizate, care se bazează pe feedback imediat și algoritmi, are mai multe șanse să conducă spre glicemii cu un nivel constant și cât mai aproape de normal, în majoritatea timpului, având efecte benefice nu doar asupra homeostaziei întregului organism, dar și asupra stării psihice a pacientului, reducând neliniștea legată de aceste aspecte, stresul și anxietatea. Acestea îi permit pacientului să-și îndrepte atenția mai mult asupra vieții sale, decât asupra chestiunilor legate de nivelul glicemiei.

Sistemele inovatoare de pompare de insulină cu senzori cu sensibilitate crescută reușesc în timp real să ajusteze valorile glicemiei, iar prin conectarea la aplicațiile specifice de pe telefoanele inteligente sunt posibile ajustări și ținte glicemice personalizate, în funcție de diverși parametri, mai ales efort fizic, dietă, hidratare și aportul de carbohidrați.

Posibilitatea ca măsurarea parametrilor, ajustările necesare, dar și recomandările să fie făcute automat, pe baza unor abonamente în aplicația de pe telefon reprezintă un progres formidabil în privința îmbunătățirii stilului de viață al pacientului cu DZ1. În plus, pot avea acces în timp real și medicii diabetologi în grija cărora se află pacienții la datele înregistrate permanent în aplicație, 24 de ore din 24. Datele rămân înregistrate și, pe baza lor, medicii pot face ajustări dietetice sau terapeutice, prognoze, precum și orice fel de recomandări suplimentare.

Nu degeaba aceste sisteme bazate o tehnologie revoluționară sunt considerate, pe bună dreptate, un adevărat pancreas extern, care asistă și ajustează permanent nevoile pacientului cu DZ1, indiferent de vârstă, anticipează necesarul de insulină, reglează livrarea acesteia și corectează automat valorile ridicate, asigurând totodată și protecție față de nivelurile scăzute și evitarea situațiilor de tip „hipoglicemie”. 

Iar aspectul hipoglicemiei este deosebit de important. Pacienții diabetici se pot confrunta cu aceste situații atât după efortul fizic intens, dar mai ales noaptea, în timpul somnului. Prin componenta de autosupraveghere și alarmare a pacientului în cazul semnalării unei astfel de situații potențiale, aplicația aduce mai multă siguranță și liniște pacientului, asigurându-i un somn mai liniștitor și de calitate mai bună - un aspect deloc de neglijat în cazul pacienților cu afecțiuni cronice, la care somnul profund și nefragmentat constituie o componentă sanogenă importantă pentru regenerarea fizică și a sistemului cerebrovascular, dar și pentru menținerea unei stări de bună dispoziție.

Principalele beneficii ale folosirii sistemelor inovatoare de pompă de insulină:
•  Ajustează și corectează injectarea de insulină prin măsurarea glicemiei la intervale de 5 minute prin intermediul unui senzor
•  Se realizează un control al glicemiei cu 96% mai puține injectări, comparativ cu alte modalități de administrare a insulinei.

 

Cum funcționează o pompă de insulină?

Pompa de insulină este un dispozitiv electronic de dimensiuni mici, comparabil ca dimensiune cu un telefon mobil, care poate fi purtat cu ușurință la curea, în buzunar sau poate fi chiar atașat de sutien. Pompa de insulină ajută pacientul și echipa medicală să imite mai bine modul în care un pancreas sănătos asigură secreția bazală a insulinei în organism, administrând cantităţi mici de insulină cu acțiune rapidă pe parcursul zilei şi nopţii. Practic, pompa nu este vizibilă pentru alte persoane și permite administrarea terapiei într-o manieră foarte discretă.

Prin intermediul unei infuzii continue de insulină pe cale subcutanată (ICIS), aceasta face ca administrarea frecventă a injecţiilor să nu mai fie necesară, administrând dozele exacte de insulină cu absorbţie rapidă, 24 de ore pe zi, pentru a răspunde îndeaproape nevoilor fiecărui organism.
•   Rata bazală: O rată programată de administrare a insulinei, constituită din cantităţi mici de insulină administrată continuu (24 de ore din 24 / 7 zile pe săptămână din 7) care imită secreţia bazală a insulinei de către pancreas pentru a asigura funcţiile normale ale organismului (nefiind incluse alimentele). Rata programată este stabilită de către specialistul în domeniul sănătăţii, în funcţie de nevoile fiecărei persoane. Această rată bazală poate fi, de asemenea, personalizată în funcţie de nevoi zilnice punctuale: de exemplu, poate fi întreruptă sau crescută/redusă pentru un interval de timp specific, ceea ce nu este posibil prin administrarea injecției cu insulină bazală.
•  Doza de bolus: Insulina suplimentară poate fi administrată „la cerere” pentru a corespunde alimentelor consumate sau pentru a corecta hiperglicemia. Pompele de insulină sunt dotate cu calculatoare pentru stabilirea bolusului care ajută la calcularea cantității de bolus pe baza setărilor predeterminate de către specialistul în domeniul sănătăţii şi, din nou, în funcţie de nevoile speciale. 

 

Care sunt beneficiile pompei cu insulină

Tratamentul cu pompa de insulină oferă nenumărate beneficii clinice comparativ cu tratamentul cu injecţii multiple administrate zilnic, precum:
•  un control mai bun al nivelului hemoglobinei glicozilate HbA1c 
•  mai puţine evenimente hipoglicemice 
•  reducerea variabilităţii glicemice.

Poate contribui la o gestionare mai bună a nevoii de ajustare a dozei de insulină, în special pentru mese şi în timpul nopţii, fiind posibilă, astfel, obţinerea unui control mai bun al glicemiei.

Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei 

De regulă, senzorii de la nivelul subcutanat măsoară valorile glicemiei de câteva sute de ori pe zi, la intervale de 5 minute, și trimit automat aceste informații pompei, astfel încât valorile glicemiei și tendințele asociate să poată fi monitorizate. 

Set de infuzie și rezervor

Există, de regulă, diferite seturi de infuzie adaptate nevoilor pacientului, menite să asigure o distribuție cât mai uniformă și controlată a insulinei. Acestea sunt conectate la rezervoarele cu insulină, concepute astfel încât umplerea să devină un proces comod. Capacitatea unui rezervor este de obicei de 3 ml, fiind necesară o schimbare la maximum 3 zile de utilizare.

Glucometru

Rezultatele testelor recoltate de la glucometru sunt transmise către pompă, pentru calibrări rapide ale senzorului.

Pompa de insulină

Pe baza informațiilor actualizate primite de la glucometru, la intervale de cinci minute, pompa de insulina rezistentă la apă efectuează corecții automate ale livrării insulinei de care un pacient are nevoie.
Dacă tendința este de creștere, pompa livrează mai multă insulină. Dacă tendința este de scădere, pompa livrează mai puțină insulină sau chiar suspendă livrarea de insulină.
De asemenea, emite avertismente la un nivel ridicat sau scăzut al glicemiei.

 

Comunicarea cu pompa

Sistemele aferente oferă posibilitatea utilizatorilor de a rămâne în permanență conectați la datele colectate. Nivelurile glicemice pot fi vizualizate prin aplicațiile de pe telefon, ceea ce le permite pacienților să urmărească ușor valorile și notificările referitoare la un nivel scăzut sau ridicat al glicemiei. Aplicația poate fi descărcată atât pe telefoanele care operează cu iOS, cât și pe cele cu Android.

Mai mult, conectarea la aplicații externe permite ca datele colectate în timp real să fie partajate cu membri ai familiei, de exemplu, părinților, în cazul copiilor cu DZ1, sau cu medicul curant.  

 

Accesul pacientului la sistemele inovatoare

Și în România medici specializați în diabetologie și boli de nutriție s-au familiarizat cu astfel de sisteme revoluționare, pe care le operează cu succes. Rezultatele comunicate din experiența lor indică o majoritate absolută a pacienților care își ating ținta de glicemie în peste 70% din timp, zilnic, cu un nivel al glicemiei în limite normale. Din păcate, tratamentul cu acest tip de pompă nu este încă decontat de sistemul de asigurare al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, însă unele companii producătoare ale pompei oferă posibilitatea achiziționării unui abonament lunar care acoperă toate costurile de folosire a pompei, precum și serviciul de asistență tehnică (consultanță pentru pacient în ceea ce privește funcțiile pompei, 24 de ore din 24, 7 zile din 7).

Accesul la terapie se desfasoară în baza unui contract de prestări servicii și închiriere echipament, încheiat pe o perioada de patru ani, incluzând următoarele beneficii:  
•  suport tehnic oferit de o echipă specializată, prin linia de asistență tehnică disponibilă non-stop, 
•  pachet livrat la aceeași dată a fiecărei luni, la domiciliu, fără costuri de livrare,
•  training și servicii personalizate oferite de compania producătoare pe tot parcursul perioadei contractuale. 

Pachetul inițial include pompa de insulină, transmițătorul și consumabilele (necesarul pentru două luni), iar livrările ulterioare acoperă lunar necesarul în materie de consumabile aferente terapiei (senzor - 5 bucăți, set de infuzie - 10 bucăți, rezervor - 10 bucăți).
Prin urmare, folosirea acestor sisteme are potențialul de a reduce complicațiile pe termen lung și contribuie la reducerea sarcinii de gestionare a diabetului zaharat, îmbunătățind calitatea vieții pacienților cu diabet 1.

Tehnologia este utilă în special pacienților cu vieți active – antreprenori, tineri, adolescenți, sportivi – și pacienților copii, care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește controlul glicemic zilnic, ajutându-i să evite cu mai multă ușurință extremele glicemice și să evite instalarea complicațiilor diabetului zaharat.

 

Acest articol este susținut de Medtronic România.

 

Sursa foto: Medtronic România
Bibliografie:
Diabetes Mellitus Type 1,  2020, Jessica Lucier; Ruth S. Weinstock.
Diabetes Mellitus Type 1 In Children,  2021, Evan Los; Andrew S. Wilt.
Insulin Pump,  2021, Phil Yao; Prasanna Tadi.
Medtronic România, www.medtronic-diabetes.ro

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0