Monitorizarea glicemiei - Ce pasi trebuie sa urmeze diabeticii

Una dintre cele mai frecvente intrebari cu care se confrunta bolnavii de diabet este cum isi pot testa glicemia singuri, acasa. In completarea acestei intrebari vine una la fel de importanta: de ce este atat de importanta monitorizarea glicemiei. Raspunsurile se regasesc in acest articol.

 

Diabetul este una dintre cele mai intalnite afectiuni la nivelul populatiei din intreaga lume, iar statisticile nu sunt tocmai imbucuratoare: pana la 10% dintre oameni au diabet in unele tari, iar o medie ar fi de 7-8% pacienti cu diabet. Din pacate, diabetul este unul dintre factorii de risc cei mai gravi cand vine vorba de bolile cardiovasculare. Tocmai de aceea monitorizarea glicemiei este importanta, intrucat ea face parte din planul de ansamblu prin care pacinetul poate tine boala sub control.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista cativa pasi simpli care te pot ajuta, atunci cand te numeri printre pacientii cu diabet.

 

Discuta cu medicul tau

Primul pas este, desigur, sa discuti cu medicul specialist despre monitorizarea glicemiei. De ce? Pentru ca, atunci cand esti un pacient cu diabet de tip 1, doctorul iti va recomanda sa iti testezi glicemia de mai mult de trei ori pe zi. Pe de alta parte, daca esti pacient cu diabet de tip 2, medicul iti va recomandasa iti testezi concentratia de glucoza in sange o data sau de mai multe ori pe zi, in functie de cum ti-ai programat dozajul de insulina.

Cunoaste-ti valorile personale ale glicemiei

Urmatorul pas este, potrivit specialistiilor in diabet, nutritie si boli metabolice, sa iti cunosti targetul sau valoarea catre care tintesti cand vine vorba de glicemia ta. Aceasta valoare depinde de tipul tau de diabet si de severitatea bolii, de varsta ta, cat si de prezenta complicatiilor sau daca este vorba de o posibila sarcina, etc.

  • Astfel, intre mesele principale, obiectivul pentru majoritatea oamenilor cu diabet este ca glicemia sa fie cuprinsa intre 70 si 130 mg/dl.
  • La 2 ore dupa masa, monitorizarea glicemiei poate fi repetata. Pentru majoritatea oamenilor cu diabet, glicemia ar trebui, la modul ideal, sa aiba sub 180 mg/dl.
  • La ora la care mergi la culcare, valoarea glicemiei ar trebui sa fie intre 90 si 150 mg/dl.
  • Cand iti faci testul hemoglobinei glicozilate (care se mai numeste si hemoglobina glicata sau testul Hb A1c) valoarea indicata ar trebui sa fie sub 7% sau chiar 6,5%.

Noteaza-ti zilnic valorile indicate de glucometru

Urmatorul pas pe care fiecare pacient cu diabet ar trebui sa il stie este sa isi tina un jurnal zilnic, in care sa isi noteze valorile dupa testarea glicemiei cu ajutorul glucometrului.

Depozitarea glucometrului in conditii optime

Exista mai multe moduri prin care iti poti verifica glicemia, iar unul dintre acestea este glucometrul, un mic aparat care nu trebuie sa lipseasca din trusa unui diabetic. Este foarte important sa ai grija in mod corespunzator de glucometru. Pentru monitorizarea traditionala a glicemiei, la tine acasa, nu uita sa variezi locul unde iti intepi degetul si sa iei sange, din cand in cand, si din alte degete; nu uita sa nu folosesti alcool sanitar pentru a dezinfecta degetul, deoarece alcoolul usuca pielea. In plus, exista glucometre care pot fi folosite pentru testarea din zone alternative, cat si isteme pentru monitorizarea continua a glicemiei. Trebuie doar sa gasesti variante care ti se potriveste cel mai bine.

Identifica variatiile glicemiei

Daca iti iei in mod regulat glicemia, vei putea in scurt timp sa identifici pattern-urile sau modurile in care concentratia de glucoza in sange variaza. Poate in anumite momente ale zilei, de exemplu dimineata, glicemia are o valoare mai mica.

Invata sa recunosti cauzele care influenteaza glicemia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acesta este un alt pas esential pe care diabeticii trebuie sa il stapaneasca. Este important ca pacientii sa determine sau sa recunoasca ce anume provoaca schimbarile si fluctuatiile in ceea ce priveste concentratia de glucoza in sange.

Completează chestionarul disponibil aici pentru a afla dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0