Monitorizarea diabetului: fisa cu analizele obligatorii

Expertul DOC in diabetologie, Dr. Laura Ene, ne spune pe scurt ce analize si investigatii trebuie sa realizati periodic daca suferiti de diabet. Printati aceasta lista si patrati-o mereu la indemana.

1. Monitorizati periodic:

  • Glicemia de dimineata < 110-120 mg/dl
  • Glicemie la 2 ore dupa masa < 140-150 mg/dl
  • Hemoglobina glicozilata = HbA1c < 6.5-7% = media glicemiilor din ultimele 3 luni
  • Tensiunea arteriala < 140/80 mmHg
  • LDL Colesterolul < 70-100 mg/dl
  • Trigliceridele  < 150 mg/dl
  • Greutatea si circumferinta abdominala
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- Indicele de Masa Corporala < 25 kg/m2

- Circumferinta Abdominala < 1/2 Inaltime

2. Efectuati examen fund de ochi - anual

3. Efectuati regulat analize de sange:

HLG, VSH, PCR, fibrinogen, glicemie, Hemoglobina glicozilata

Colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol, Trigliceride,

TGO, TGP, GGT, BRT+D, coagulograma

Uree, creatinina, acid uric, sumar urina, raportalbumina/creatinina urinara,

Calciu total +ionic, Magneziu, Sideremie, Na, K.

 

4. Faceti minim 30 de minute de miscare zilnic

- daca aveti probleme articulare luati legatura cu un kinetoterapeut.

 

5. Respectati tratamentul prescris!

 

Teste pentru monitorizarea diabetului

Dupa ce ai fost diagnosticat cu diabet sau daca stii deja ca ai diabet zaharat, ca pacient, exista cateva moduri prin care iti poti monitoriza glucoza din sange (valorile glicemiei), pentru a vedea astfel cat de bine functioneaza planul tau de tratament.

Testul prin care se afla valorile hemoglobinei glicozilate (numita si hemoglobina glicata) sau HbA1C

Daca ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2, medicul tau iti poate efectua in mod regulat acest test numit hemoglobina glicozilata sau HbA1c. Un astfel de test de sange ofera o imagine mai buna a glicemiei tale, in medie, si asupra modului in care ai reusit sa o tii sub control in ultimele 2-3 luni. Glicemia este masurata astfel prin cantitatea de hemoglobina glicozilata care se gaseste in sangele tau.

Monitorizarea glicemiei acasa

Exista o gama diversa de aparate si dispozitive care te ajuta sa iti masori glicemia la tine acasa, astfel ca pacientii au de unde alege. Daca iti monitorizezi diabetul cu ajutorul unui glucometru pe care il ai acasa, asigura-te ca inveti care sunt rezultatele care sunt prea mari si prea mici pentru tine. Cere sfatul medicului tau pentru a invata ce sa faci in cazul in care valorile glicemiei sunt in afara limitelor considerate normale.

Exista si teste recomandate pentru a masura cat de sanatoasa este inima ta

Persoanele cu diabet au un risc crescut de a face o gama larga de complicatii de natura cardiaca, inclusiv boli cardiovasculare. Exista teste invazive, cat si metode non-invazive pe care medicul ti le poate indica, pentru a verifica starea inimii tale.

a) Teste non-invazive recomandate:

  • EKG sau ECG (electrocardiograma) - acest test masoara activitatea electrica a inimii tale; inima ta bate deoarece un impuls electric (sau "unda") trece ori calatoreste prin muschiul inimii. Aceste unde fac ca muschiul sa se stranga si sa pompeze sange de la inima catre artere.
  • Ecocardiograma sau ecografia cardiaca - acest test sigur si nedureros foloseste ultrasunetele pentru a examina structura inimii si modul in care se misca inima;
  • Testul de efort cardiac sau testul de efort - acest tip de test ajuta medicul sa determine cat de bine functioneaza inima ta; pe masura ce corpul tau "munceste" mai mult in timpul testului (fie esti pus pe o banda de alergare, fie pe o bicicleta eliptica), el are nevoie de mai mult oxigen, asa ca inima ta trebuie sa pompeze mai mult sange.

b) Teste invazive

Printre acestea se numara si angiografia coronariana (sau coronarografia) - acest tip de test implica injectarea unei substante de contrast vizibila cu ajutorul razelor X in fluxul sangvin, facandu-l astfel un test invaziv. Se realizeaza imagini cu ajutorul razelor X si apoi acestea sunt studiate de medic, pentru a vedea daca arterele sunt afectate.

De ce e necesara examinarea ochilor la diabetici

Hipertensiunea arteriala si hiperglicemia pot face multe lucruri in privinta vaselor mici de sange de la nivelul ochilor tai, daca suferi de diabet, insa aceste deteriorari pot fi prevenite daca medicul tau le depisteaza din timp. Cel mai bun mod prin care se pot preveni complicatiile diabetului de acest gen? O examinare a ochilor (examenul de fund de ochi).

Cu ajutorul picaturilor care iti dilata pupilele pentru o perioada scurta de timp, medicul oftalmolog va putea examina interiorul ochilor tai, pentru a vedea daca exista semne ale unor vase de sange sparte, care curg. Este un test nedureros, insa nu vei putea vedea clar cateva ore dupa aceasta investigatie.

Si examinarea picioarelor e importanta la diabetici

Diabetul poate incetini circulatia sangelui in picioarele tale si in labele picioarelor, iar astfel iti poti pierde simturile la nivelul membrelor inferioare. Tocmai de aceeea, specialistii iti recomanda sa mergi la medic anual, pentru a-ti examina picioarele si pentru a depista, din timp, eventualele probleme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0