Maculopatia diabetica - deteriorarea maculei: simptome si tratament

Maculopatia diabetica este o afectiune care rezulta din retinopatie. Maculopatia este deteriorarea sau degenerarea maculei, acea parte a ochiului care ne ofera vederea centrala.

O forma intalnita de degenerare este de la edemul macular diabetic (EMD), afectiune caracterizata de acumularea de lichid in macula.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Maculopatia diabetica este adeseori tratata cu ajutorul interventiei chirurgicale cu laser. Numeroase alte tratamente sunt posibile, dar au existat in ultima vreme multe discutii despre ce tratamente sunt indicate in maculopatia diabetica.

Despre anatomia ochiului

Retina este un strat subtire alcatuit dintr-un tesut sensibil la lumina care se afla in spatele ochiului, este similar cu filmul dintr-un aparat foto. Partea centrala a retinei se numeste macula. Aceasta permite vederea centrala, focusata, ne ajuta sa vedem la distanta si aproape. Modificarile aparute in diabet, care afecteaza macula, se numesc maculopatie.

Ce este maculopatia diabetica?

Macula este acea parte a ochiului care ajuta sa avem vedere centrala. Maculopatia diabetica apare atunci cand macula are o anumita leziune formata. O astfel de cauza a degenerarii maculare se datoreaza edemului macular diabetic, iar in aceasta situatie, din vasele de sange din preajma maculei se scurge un lichid ori se scurg proteinele direct in macula. Daca scurgerile de acest gen provoaca intarirea retinei si exudatele (depozitele de grasime din sange) devin semnificativ de mari, atunci aceasta afectiune se numeste edem macular semnificativ clinic.

Este bine de stiut ca diabetul poate face ca vasele mici de sange din aceasta zona (macula, retina) sa ajunga sa piarda lichid sau grasimi. Aceste scurgeri de lichid in retina se numesc edem. La inceput, aceasta scurgere poate sa nu afecteze vederea, asa ca pacientul poate nici nu este constient ca se intampla acest lucru. Vasele de sange vor continua sa aiba scurgeri pana cand vederea centrala devine din ce in ce mai slaba.

Simptome in maculopatia diabetica

Simptomele maculopatiei diabetice sunt, de fapt, o estompare (o incetosare) a vederii centrale a pacientului. Acest lucru poate fi observat prin:

  • dificultati de vedere atunci cand persoana citeste;
  • dificultati in recunoasterea feţelor in centrul campului vizual al pacientului.

Cum se trateaza maculopatia diabetica / edemul macular diabetic?

Edemul macular usor se poate rezolva de la sine, fara tratament, dar majoritatea oamenilor vor avea nevoie de prima linie de tratament in maculopatia diabetica, care este fotocoagularea laser.

Alte tratamente presupun ca pacientului sa i se faca injectii cu medicamente anti-VEGF (acele medicamente care blocheaza aparitia factorului de crestere endotelial vascular).

Un alt tratament, care este rar din cauza efectelor adverse care pot sa existe, este ca pacientului sa i se faca injectii intravitreene cu corticosteroizi, scrie diabetes.co.uk.

Ce presupune operatia cu laser

Interventia chirurgicala cu laser inseamna ca medicul foloseste si tinteste un laser in zona in care exista "spartura" si au loc scurgerile, pentru a inchide acea parte si pentru a impiedica scurgerile sa progreseze in macula. Terapia cu laser va arde retina, dar in mica masura, astfel incat ochiul sa isi poata reveni dupa interventie.

Operatia cu laser poate fi dureroasa si, initial, poate sa inrautateasca starea vederii pacientului, insa dupa cateva saptamani, daca tratamentul a avut succes, pacientul va observa o imbunatatire a vederii centrale.

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0