Lucrezi peste 60 de ore pe saptamana? Ce inseamna pentru glicemia ta [studiu]

Zecile de ore de lucru (peste 60 pe saptamana) sunt asociate cu un slab control al glicemiei in cazul barbatilor japonezi tineri, cu diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat in numarul din ianuarie 2019 in "Journal of Diabetes Investigation".

Cercetatorii japonezi au evaluat asocierile dintre conditiile de lucru, obiceiurile alimentare si controlul glicemiei in cazul unui numar de persoane din Japonia care lucrau si care aveau diagnosticul de diabet de tip 2. Au fost inclusi 352 de barbati si 126 de femei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta au descoperit ca un control sub cel optim al glicemiei in cazul barbatilor care lucrau foarte multe ore saptamanal a fost asociat cu

  • o durata mai mare a bolii (egala sau mai mare de 10 ani),
  • un nivel al hemoglobinei glicozilate mai mare sau egal cu 7% la baza,
  • cu faptul ca participantii sareau peste micul dejun si ca luau cina seara foarte tarziu
  • si cu faptul ca lucrau peste 60 de ore pe saptamana.

In cazul femeilor care lucrau foarte multe ore pe saptamana, controlul glicemiei (considerat sub controlul optim) a fost asociat cu un nivel al hemoglobinei glicozilate egal sau mai mare cu 7% la baza, cu o terapie orala cu un agent hiperglicemic si cu o terapie cu insulina, scrie medicalxpress.com.

Autorii acestui studiu trag, insa, un semnal de alarma: "Pentru a mentine valorile glucozei (zaharului) din sange cat mai aproape de normal, sunt necesare anumite interventii, pentru a reduce stilul de viata nesanatos si reducerea orelor de lucru".

Ce inseamna cand hemoglobina glicozilata este prea mare?

Diabetul de tip 2 este, de regula, diagnosticat cu ajutorul mai multor instrumente. Unul dintre testele folosite pentru diagnosticul acestei boli este hemoglobina glicozilata (numita uneori si hemoglobina glicata) sau testul Hb A1c.

Acest test de sange indica o medie a glicemiei (a nivelului de zahar de sange) din ultimele doua sau trei luni. Valorile normale sunt mai mici de 5,7%, iar un rezultat al testului Hb A1c cu valori intre 5,7% si 6,4 % este considerat prediabet.

Un nivel al hemoglobinei glicozilate egal cu 6,5% sau care depaseste aceasta valoare la doua teste separate inseamna ca persoana are diabet.

Desigur, medicul poate folosi si alte teste pentru a diagnostica diabetul, pe langa hemoglobina glicozilata: glicemia luata la intamplare (indiferent de momentul la care a mancat pacientul ultima data); glicemia "a jeun", pe nemancate (cand pacientului i se ia o mostra de sange dupa ce nu a mancat peste noapte, mai mult de 8 ore); testul de toleranta la glucoza (este folosit mai rar decat celelalte teste, cu exceptia sarcinii).

Ce poti sa faci pentru a tine glicemia sub control, daca ai diabet de tip 2

Alegerile alimentare inteligente reprezinta una dintre modalitatile care te ajuta sa tii diabetul sub control. Pentru inceput, poti vedea si analiza cum diferite alimente iti influenteaza valorile glicemiei.

Masoara-ti glicemia inainte de a manca si apoi mai fa-ti un test sau doua dupa ce ai mancat, la intervale de aproximativ 2-4 ore dupa o masa. Testarea glicemiei in acest mod, cand vine vorba de alimente variate, te poate ajuta sa deduci ce alimente sunt mai bune pentru glicemia ta, ce alimente poti tolera, fara sa iti creasca prea mult glicemia si ce alimente iti influenteaza prea putin glicemia.

Slabeste si tine glicemia sub control - Cercetarile indica faptul ca o circumferinta mai mare a taliei poate avea un efect direct asupra rezistentei la insulina. Cu cat este mai mare circumferinta taliei, cu atat corpul nostru devine mai rezistent la insulina si, prin urmare, creste nivelul de glucoza din sange. Astfel, scaderea in greutate si reducerea circumferintei taliei pot imbunatati sensibilitatea la insulina si, prin urmare, iti pot imbunatati valorile glicemiei.

Medicamentele prescrise de medic - Nu uita ca medicamentele pentru diabetul de tip 2 pot impiedica valorile glicemiei sa creasca peste masura. Unii pacienti pot sa isi mentina valorile glicemiei in limite normale, fara a avea nevoie de medicatie, insa cele mai multe persoane cu diabet de tip 2 trebuie sa ia anumite medicamente, sub o forma sau alta.

Miscarea - Si activitatea fizica sau exercitiile joaca un rol foarte util in ce priveste diabetul de tip 2. Pe masura ce facem miscare, muschii folosesc glicogenul (glucoza inmagazinata), precum si glucoza care este disponibila in sange, pe post de "combustibil". Dupa o activitate fizica sau dupa ce facem miscare, muschii nostri vor avea rolul de a reumple rezervele lor de glicogen si vor prelua glucoza din sange. Asadar, exercitiile fizice ar trebui sa aiba un efect benefic asupra glicemiei.

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Medical Xpress - https://medicalxpress.com/news/2019-01-hours-tied-poor-glycemic-t2dm.html
  • Diabetes.co.uk - https://www.diabetes.co.uk/controlling-type2-diabetes.html
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/diagnosis-treatment/drc-20351199

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0