Laptele praf modificat nu previne riscul de diabet de tip 1 la copii

Un amplu studiu de la University din Pittsburgh (Schools of the Health Sciences) arata ca modificarea laptelui praf cu care sunt hraniti bebelusii nu previne, de fapt, diabetul de tip 1 in randul copiilor.

Rezultatele mult-asteptate ale primului mare studiu international, menit sa incerce sa previna diabetul de tip 1, arata ca laptele praf modificat, in care proteinele din lapte de vaca au fost impartite, nu previne diabetul de tip 1 in randul copiilor care au factori de risc genetici pentru aceasta boala, potrivit cercetatorilor de la Spitalul de Copii din Pittsburgh (Children's Hospital of Pittsburgh), centrul responsabil de coordonarea segmentului american al acestui studiu. Concluziile au fost publicate in primele zile ale lunii ianuarie 2018 in revista "Journal of the American Medical Association".

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Studiile anterioare au raportat ca expunerea timpurie la proteine complexe de origine straina, cum ar fi proteinele din laptele de vaca, ar putea sa creasca riscul de diabet de tip 1 in randul copiilor mici care au un risc genetic de a dezvolta acest tip de diabet.

 

 

In 2002, echipa de cercetatori responsabila de studiul TRIGR (Trial to Reduce IDDM in the Genetically at Risk) s-a implicat intr-un studiu la scara larga, efectuat pe 2159 de sugari care aveau un membru al familiei afectat de diabetul de tip 1 si cu un risc genetic mare de a dezvolta diabet de tip 1, pentru a descoperi daca intarzierea expunerii la proteinele complexe de origine straina, cum sunt proteinele din laptele de vaca, ar putea sau nu sa reduca riscul de diabet.

Dupa perioada de alaptare si dupa ce au fost intarcati, sugarii au fost fie obisnuiti sa consume o formula speciala de lapte praf (extensiv hidrolizata), care avea proteinele de lapte de vaca descompuse in peptide mai mici (adica mici bucati de proteine), fie au fost hraniti cu o formula de lapte obisnuit de vaca, ce avea proteinele intacte.

 

 

Sugarii au fost hraniti cu laptele praf cu formula modificata cel putin doua luni, pana la varsta de6 sau 8 luni si, in acelasi timp, nu li s-au dat proteine din laptele de vaca din nici o alta sursa alimentara. Copiii au fost urmariti pe o perioada de cel putin 10 ani, pentru a determina care dintre participantii la acest studiu a dezvoltat diabet.

 
 

Dupa 11,5 ani de urmarire, faptul ca au fost hraniti cu o formula de lapte praf extensiv hidrolizata in primele 6-8 luni de viata nu a dus la o reducere a incidentei de diabet de tip 1, comparativ cu formula obisnuita, care avea proteinele din laptele de vaca intacte.

 

 

"Dupa mai bine de 15 ani de efort, acest studiu pune capat controversei in ceea ce priveste potentialul rol al formulei de lapte de vaca in dezvoltarea diabetului de tip 1", a declarat dr. Dorothy Becker, principalul investigator din cadrul acestui studiu si profesor de pediatrie la Spitalul de Copii si la Universitatea din Pittsburgh.

 

 

"Acest lucru ne arata inca o data ca nu exista un mod usor de a preveni diabetul de tip 1. In consecinta, nu exista dovezi pentru a revizui recomandarile alimentare actuale pentru sugarii cu risc crescut de diabet de tip 1.", a mai declarat dr. Dorothy Becker, citata de sciencedaily.com.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0