Isoflavonele si diabetul: ce beneficii au

Isoflavonele, extrase în special din soia, sunt fitoestrogeni care au asemănări structurale și funcționale cu estrogenul uman. Consumul de isoflavone a fost asociat cu o incidență mai scăzută a diabetului zaharat de tip 2 și cu o rată redusă a mortalității din cauza acestei afecțiuni.

Isoflavonele, după cum arată studiile, au multiple beneficii în ceea ce privește sănătatea, iar printre acestea se numără și unele legate de diabetul de tip 2. De exemplu, s-a raportat în unele cercetări că dietele care conțin isoflavone din soia sunt benefice în cazul persoanelor cu diabet.

O dietă ideală pentru diabetici trebuie să fie o combinație de alimente bogate în fibre, dar sărace în carbohidrați. În plus, consumul de zahăr procesat este strict interzis. Soia ar putea fi o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge din organism datorită prezenței  isoflavonelor.

Ce sunt isoflavonele și beneficii au?

Se știe că inflamația, un răspuns biologic al țesuturilor din corp la stimulii dăunători (periculoși), este responsabilă de numeroase boli, cum ar fi obezitatea, ateroscleroza, poliartrită reumatoidă și chiar cancerul.

Isoflavonele sunt o clasa de flavonoide care prezintă proprietăți antioxidante, anti-cancer, antimicrobiene și antiinflamatoare. Din ce în ce mai multe dovezi (în urmă studiilor) au subliniat potențialul pe care îl au isoflavonele pentru prevenirea bolilor cronice în care inflamatia joacă un rol-cheie, deși mecanismele care stau la baza apariție inflamației rămân încă neclare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Boabele de soia, deși sunt subiectul multor controverse, au un conținut scăzut de carbohidrați. Să nu uităm că boabele integrale de soia au un indice glicemic foarte scăzut, potrivit healthline.com. Indicele glicemic este o măsurătoare a modului în care unele alimente afectează creșterea glucozei din sânge, după o masă.

Indicele glicemic foarte mic al boabelor de soia înseamnă că sunt indicate pentru persoanele cu diabet.

Studiile au arătat că isoflavonele scad glicemia și incidența cataractei

Un studiu a investigat efectele hipoglicemice ale unor isoflavone în cazul diabetului. Studiul a fost efectuat pe șoareci de laborator, care au fost împărțiți în trei grupuri și, în funcție de grupul din care făceau parte, animalele au primit o dietă specială, suplimentată cu caseina (grupul de control), proteine din soia cu mici cantități de isoflavone și proteine din soia cu mari cantități de isoflavone, pe o perioada de 8 săptămâni, scrie US National Library of Medicine (National Institutes of Health).

După această perioada, oamenii de știință au constatat că rata de deces și incidența de cataractă în cazul șoarecilor de laborator cu diabet au fost în mod clar mai scăzute în grupul de șoareci care au avut o dietă cu proteine din soia cu mari cantități de isoflavone. În concluzie, ingestia de soia bogată în isoflavone (proteine din acest tip de soia) nu doar că a scăzut nivelul glocozei, dar în același timp a redus și incidența de cataractă în rândul șoarecilor diabetici. Efectele benefice ale isoflavonelor sunt atribuite secretiei sporite / mai mari de insulină, unui control glicemic mai bun și unei protecții de natură antioxidantă.

Un alt studiu, publicat în 2016 în European Journal of Clinical Nutrition, a căutat dovezi în ceea ce privește consumul de alimente din soia și isoflavonele din compoziția lor, în relație cu riscul de diabet de tip 2 în cazul bărbaților și femeilor.

Potrivit nature.com, oamenii de știință au urmărit 63.115 femei (din cadrul studiului Nurses’ Health Study, între 1998-2012), 79.061 femei (din cadrul studiului Nurses’ Health Study ÎI, între 1999-2013) și 21.281 bărbați (din cadrul Health Professionals Follow-Up Study, între 2002-2010).

Concluziile au fost că aportul de isoflavone a fost asociat cu un risc destul de modest (mai scăzut) de diabet de tip 2 în rândul femeilor și bărbaților din Statele Unite ale Americii care au consumat în mod obișnuit cantități scăzute spre moderate de alimente din soia (tofu și lapte de soia).

Pe lângă aceste beneficii, soia este recomandată deoarece:

Este o importantă sursă de proteine 

Soia este o sursă bogată de proteine ​​și poate fi o opțiune alimentară eficientă dacă te antrenezi și vrei să îți crești masa musculară. Este o sursă sănătoasă de proteine ​​pe bază de plante pentru persoanele care nu consumă carne. Deci, dacă ești adeptul unei diete vegetariene sau vegane, nu ezita să incluzi soia în alimentația ta!

Ajută la gestionarea colesterolului

Nivelurile nesănătoase de colesterol pot duce la alterarea sănătății cardiovasculare. Soia te poate ajuta la gestionarea eficientă a sănătății inimii.

Este sănătoasă pentru oase

Soia este o sursa de isoflavone care poate promova sănătatea oaselor tale și poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni precum osteoporoza.

Cât de multă soia ai voie să mănânci?

Deși nu există un necesar zilnic recomandat de isoflavone stabilit până acum, Național Institutes of Health recomandă minimum 25 de grame de proteine din soia pe zi, pentru a preveni bolile de inima. Să nu uităm că isoflavonele, acești fitoestrogeni puternici care se găsesc în soia, funcționează precum estrogenul în corpul uman și că se găsesc, cu precădere, în alimentele din soia mai mult decât în oricare alte alimente.

Chiar și așa, cere sfatul medicului specialist în diabet și boli metabolice dacă îți propui să mănânci mai multă soia (și întreabă-l dacă ai voie să mănânci alimente din soia), pentru că există studii care arată că isoflavonele acționează că niște substanțe chimice care întrerup funcționarea normală a hormonilor din corpul nostru.

Iată câteva modalități prin care poți include soia în dieta ta!

Lapte de soia

Poți bea lapte de soia, care este, de asemenea, o alegere populară printre cei vegani. Pregătește-ți un oatmeal pentru micul dejun, cu lapte de soia și fulgi de ovăz, peste care poți adăuga fructe proaspete de pădure (afine, zmeură, coacăze), fructe uscate (goji, stafide) și o linguriță de miere sau sirop de arțar, dacă îți place gustul mai dulce. 

Tofu

Poți mânca tofu, care este un produs derivat din soia și poate fi consumat ca atare, prăjit sau la grătar, adăugat în salate (salată verde cu avocado și bucățele de tofu) sau gătit cu legume (orez cu tofu, legume în stil asiatic, la wok, cu bucățele de tofu afumat). 

Edamame

Poți mânca edamame, care sunt păstăi de soia și pot fi consumate proaspete, gătite puțin la abur și asezonate cu fulgi de sare de mare. 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

The potential beneficial role of isoflavones in type 2 diabetes mellitus

The Role of Isoflavones in Type 2 Diabetes Prevention and Treatment—A Narrative Review


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0