Hipertensiunea arteriala la cei cu diabet de tip 2

Tensiunea arterială mare sau hipertensiunea este o afecțiune întâlnită și la persoanele cu diabet de tip 2. Motivul pentru care există o astfel de relație importantă între cele două boli este necunoscut. Află mai multe despre tensiunea mărită, precum și despre tratarea hipertensiunii arteriale la diabetici.

Hipertensiunea și diabetul afectează multe persoane la nivel mondial, iar unii oameni au atât diabet de tip 2, cât și hipertensiune. Se crede că anumiți factori – obezitatea, o dietă bogată în grăsimi animale și în sare (sodiu), inflamația cronică, inactivitatea – contribuie atât la apariția diabetului, cât și la apariția hipertensiunii. 

Un studiu recent a constatat că diabetul¹ și hipertensiunea arterială sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de boli cardiovasculare. Statisticile arată că aproximativ două treimi dintre adulții cu diabet au o tensiune arterială mai mare de 130/80 mm Hg sau iau medicamente prescrise pentru hipertensiune arterială. Așadar, tratarea hipertensiunii arteriale la diabetici este extrem de importantă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum știi că ai hipertensiune arterială?

Multe dintre persoanele cu hipertensiune arterială nu au simptome vizibile, motiv pentru care aceasta trebuie măsurată regulat. Dacă nu știi că ai valori tensionale mărite, ești la risc de evenimente cardiovasculare majore fără ca măcar să fii conștient de acest lucru. Deși hipertensiunea poate să nu dea semne, în cazul în care este mult crescută, simptomele pot include durere de cap, ameţeală și vedere încețoșată.

Când este considerată tensiunea arterială mare?

Tensiunea arterială este presiunea sângelui care împinge pereții arterelor care transportă sângele de la inimă către alte părți ale corpului. Dacă ai hipertensiune, înseamnă că tensiunea ta arterială este mai mare decât valorile normale. În timp, o tensiune arterială care este mare în mod regulat obosește mușchiul inimii și chiar îl mărește, deteriorându-l.

La populația generală și la pacienții cu diabet de tip 2, valorile tensiunii arteriale care sunt mai mici de 120/80 mmHg sunt considerate normale. Hipertensiunea arterială pentru adulți este definită ca având drept valori 140 mm Hg sau mai mare presiune sistolică și 90 mm Hg sau mai mare presiune diastolică.

Dacă ai diabet, medicul ar trebui să îți verifice tensiunea arterială de cel puțin patru ori pe an. Dacă ai și diabet, și hipertensiune, se recomandă să ai acasă un tensiometru cu care să îți măsori regulat valorile tensiunii arteriale și să i le comunici medicului. Tratarea hipertensiunii arteriale la diabetici trebuie să fie de maximă importanță.

Factori de risc pentru hipertensiunea arterială la pacienții cu diabet

Potrivit Asociației Americane a Diabetului, combinația dintre hipertensiunea arterială și diabet de tip 2 este deosebit de periculoasă și poate să crească semnificativ riscul de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral (AVC). Totodată, având și diabet, și hipertensiune arterială, crește riscul de a dezvolta alte boli asociate cu diabetul, cum ar fi o boală renală sau retinopatie diabetică (o afecțiune care poate duce la orbire).

Dacă ai diabet, riscul de a face un infarct sau un AVC este mult mai mare în cazul în care ai „bifat” mai mult de unul dintre următorii factori:

  • antecedente familiale de boli cardiace;
  • o alimentație bogată în grăsimi, respectiv cu un conținut ridicat de sare;
  • un stil de viață sedentar;
  • valori mari ale colesterolului;
  • vârstă înaintată;
  • obezitate;
  • fumat;
  • exces de alcool;
  • alte boli cronice, cum ar fi boli renale sau sindrom de apnee în somn.

Cum poți preveni hipertensiunea arterială dacă ai diabet?

Există multe modificări în stilul de viață care pot să reducă valorile tensionale prea mari; aproape toate sunt legate de alimentație, însă și de mișcare.

Ce mănânci zilnic este foarte important pentru prevenirea hipertensiunii

Dacă nu pui preț pe alimentația sănătoasă, riscul este să plătești cu propria sănătate. O alimentație bună pentru inimă, prin care poți contribui la prevenirea hipertensiunii sau la scăderea valorilor prea mari ale tensiunii arteriale este cea bazată pe alimente cât mai simple, cu cât mai puține grăsimi saturate și sare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mesele trebuie să se bazeze pe diverse legume (castraveți, ardei, dovlecei, vinete, frunzoase etc.), pe leguminoase (mazăre, fasole, năut, linte, soia), fructe și produse din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez brun). La acestea se adaugă proteine slabe (carne slabă, brânză slabă, iaurt, tofu, ouă) și grăsimi sănătoase (nuci, alune, semințe, avocado, măsline, ulei de măsline).

Se va evita consumul regulat de produse cu grăsimi trans (margarină, produse de patiserie cu margarină) și cele foarte sărate (supe la plic, mezeluri, brânză topită, chipsuri, covrigei etc.). În cazul în care unele dintre acestea îți plac foarte mult, le poți mânca rar, doar de poftă, dar nu trebuie să-ți faci un obicei.

Activitatea fizică regulată contează în prevenirea hipertensiunii

Majoritatea medicilor sfătuiesc pacienții să meargă într-un ritm alert 30 de minute în fiecare zi, însă orice activitate aerobică te poate ajuta să îți menții inima sănătoasă. Poate preferi să mergi pe bicicletă sau să înoți, de exemplu. Important este ca mișcarea să facă parte din rutina ta cât mai des.

Ideal, se va alege una dintre următoarele variante:

  • 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată (mers pe jos, mers pe bicicletă fără să te forțezi, badminton);
  • 75 de minute pe săptămână de exerciții fizice viguroase (sărit coarda, alergare, drumeții la munte, săpat în grădină, mers rapid pe bicicletă);
  • o combinație de activitate fizică moderată și viguroasă în fiecare săptămână.

Pe lângă faptul că este de ajutor în reducerea tensiunii arteriale, activitatea fizică îți poate întări mușchiul inimii și poate reduce rigiditatea arterială. Slăbirea mușchiului inimii și rigiditatea arterială pot apărea pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, însă de multe ori, rigiditatea arterelor este accelerată de diabetul de tip 2.

Totodată, exercițiile fizice te ajută să ai un control mai bun în ceea ce privește glicemia (cantitatea de glucoză prezentă în sânge).

Tratarea hipertensiunii arteriale la diabetici

Deși unii pacienți își pot îmbunătăți starea de sănătate cu ajutorul modificărilor în stilul de viață, majoritatea cazurilor de hipertensiune necesită medicație. În funcție de starea de sănătate, unii pacienți pot avea nevoie de mai mult de un medicament pentru a-și ține tensiunea arterială sub control. De obicei, medicii prescriu o combinație de două sau chiar trei medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale la diabetici.

Cele mai multe tipuri de medicamente recomandate pentru hipertensiunea arterială întră în una dintre aceste categorii:

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

IECA împiedică o enzimă din organism să producă angiotensină II, o substanță care îngustează vasele de sânge. Exemple de IECA: captopril, enalapril, perindopril

Blocantele receptorilor pentru angiotensină 2 (BRA)

BRA acționează într-un mod similar cu IECA și sunt adesea recomandate dacă inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei provoacă reacții adverse supărătoare. Exemple de BRA: candesartan, irbesartan, valsartan

Blocantele canalelor de calciu

Aceste medicamente reduc tensiunea arterială prin lărgirea vaselor de sânge. Exemple de blocante ale canalelor de calciu: amlodipina, felodipina, nifedipina

Diureticele

Aceste medicamente acționează prin eliminarea excesului de apă și sare din organism prin urină și sunt adesea folosite dacă blocantele canalelor de calciu provoacă reacții adverse supărătoare. Exemple de diuretice: hidroclortiazidă, indapamidă, furosemid

Beta-blocantele

Beta-blocantele pot reduce tensiunea arterială făcând inima să bată mai încet și cu mai puțină forță. Tind să fie utilizate numai atunci când alte tratamente nu funcționează. Exemple de beta-blocante: atenolol, bisoprolol, metoprolol

Cum ții diabetul sub control?

Dacă ai diabet de tip 2, e important să urmezi sfaturile medicului legate de medicație și stil de viață, deoarece altfel poți dezvolta afecțiuni grave drept complicații ale diabetului. Așadar, pentru a ține glicemia sub control, e necesar, în primul rând să fii conștient de valorile acesteia dimineața, înainte de masă, după masă și înainte de culcare. Înainte de masă, glicemia ar trebui să fie între 80 și 130 mg/dL, iar la două ore după masă, mai puțin de 180 mg/dL.

În al doilea rând, medicamentele pentru diabet trebuie luate conform prescripției, iar dacă nu-și mai fac efectul sau apar efecte nedorite, trebuie anunțat medicul pentru ca acesta să ajusteze terapia. În niciun caz nu trebuie să îți ajustezi singur medicația sau să renunți la a lua medicamentele. Nu mai puțin important, mergi regulat la medicul curant pentru monitorizarea bolii, inclusiv pentru testul care arată valoarea hemoglobinei glicozilate (A1c). Testul HbA1c îți arată care este nivelul mediu de zahăr în sânge în ultimele două până la trei luni.

Pentru a ține glicemia sub control, respectă sfaturile medicului legate de alimentație (numărul de carbohidrați, consum mai mare de legume neamidonoase, consum de fructe cu indice glicemic mic, evitarea zahărului adăugat, limitarea băuturilor alcoolice și a sucurilor etc.), dar și de activitatea fizică. Mișcarea te ajută să îți menții zahărul din sânge în limite rezonabile. Nu în ultimul rând, și evitarea fumatului ajută la o mai bună gestionare a bolii în caz de diabet de tip 2.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC - Prevalence of diabetes and hypertension and their interaction effects on cardio-cerebrovascular diseases: a cross-sectional study
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-11122-y
1. Studiul „Prevalence of diabetes and hypertension and their interaction effects on cardio-cerebrovascular diseases: a cross-sectional study”, apărut în BMC Public Health 21, 1224 (2021). https://doi.org/10.1186/s12889-021-11122-y , autori: Wang, Z., Yang, T. & Fu, H.
CDC - Know Your Risk for High Blood Pressure
https://www.cdc.gov/bloodpressure/risk_factors.htm
NHS - Treatment. High blood pressure (hypertension)
https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/treatment/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0