Hipertensiunea arteriala la cei cu diabet de tip 2

Tensiunea arteriala mare sau hipertensiunea este o afectiune intalnita si la persoanele cu diabet de tip 2. Motivul pentru care exista o astfel de relatie importanta intre cele doua boli este necunoscut.

Hipertensiunea și diabetul de tip 2 afectează multe persoane la nivel mondial, iar unii oameni au atât diabet cât și hipertensiune. Se crede că anumiți factori – obezitatea, o dietă bogată în grăsimi și în sare (sodiu), inflamația cronică, inactivitatea – contribuie atât la apariția diabetului, cât și la apariția hipertensiunii. Un studiu din 2021 a constatat că diabetul¹ și hipertensiunea arterială sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de boli cardiovasculare.

Când este considerată tensiunea arterială mare?

Tensiunea arterială este presiunea sângelui care împinge pereții arterelor care transportă sângele din inimă către alte părți ale corpului. Dacă ai hipertensiune, înseamnă că tensiunea arterială este mult prea mare. În timp, o tensiune arterială care este tot timpul mare obosește mușchiul inimii și chiar îl mărește.

La populația generală și la pacienții cu diabet, valorile tensiunii arteriale care sunt mai mici de 120/80 mmHg sunt considerate normale. Dacă ai diabet, medicul ar trebui să îți verifice tensiunea arterială de cel puțin patru ori pe an. Dacă ai și diabet, și hipertensiune, se recomandă să ai acasă un tensiometru cu care să îți măsori regulat valorile tensiunii arteriale și să i le comunici medicului.

Factori de risc pentru situația în care hipertensiunea arterială există la cei cu diabet

Potrivit Asociației Americane a Diabetului, combinația dintre hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2 este deosebit de periculoasă și poate să crească semnificativ riscul de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral (AVC). 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Totodată, având și diabet, și hipertensiune arterială, îți crește riscul de a dezvolta alte boli asociate cu diabetul, cum ar fi o boală renală sau retinopatie diabetică (o afecțiune care poate duce la orbire).

Dacă ai diabet, riscul tău de a face un infarct sau un AVC este mult mai mare în cazul în care ai „bifat” mai mult de unul dintre următorii factori:

 • antecedente familiale de boli cardiace;
 • o dietă bogată în grăsimi, respectiv cu un conținut ridicat de sare;
 • un stil de viață sedentar;
 • valori mari ale colesterolului;
 • vârsta înaintată
 • obezitatea;  
 • fumatul;
 • excesul de alcool;
 • alte boli cronice, cum ar fi boli renale sau sindrom de apnee în somn.

Cum poți preveni hipertensiunea arterială dacă ai diabet?

Există multe modificări în stilul de viață care pot să reducă valorile tensionale prea mari; aproape toate sunt legate de alimentație, însă și de mișcare. 

Ce mănânci zilnic este foarte important pentru prevenirea hipertensiunii

Dacă nu pui preț pe alimentația sănătoasă, riscul este să plătești cu propria sănătate. O alimentație bună pentru inimă, prin care poți contribui la prevenirea hipertensiunii sau la scăderea valorilor prea mari ale tensiunii arteriale este cea bazată pe alimente cât mai simple, cu cât mai puține grăsimi saturate și sare.

Mesele trebuie să se bazeze pe diverse legume (castraveți, ardei, dovlecei, vinete, frunzoase etc.), pe leguminoase (mazăre, fasole, năut, linte, soia), fructe și produse din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez brun). La acestea se adaugă proteine slabe (carne slabă, brânză slabă, iaurt, tofu, ouă) și grăsimi sănătoase (nuci, alune, semințe, avocado, măsline, ulei de măsline).

Se va evita consumul regulat de produse cu grăsimi trans (margarină, produse de patiserie cu margarină) și cele foarte sărate (supe la plic, mezeluri, brânză topită, chipsuri, covrigei etc.). În cazul în care unele dintre acestea îți plac foarte mult, le poți mânca rar, doar de poftă, dar nu trebuie să-ți faci un obicei.

Activitatea fizică regulată contează în prevenirea hipertensiunii

Majoritatea medicilor sfătuiesc pacienții să meargă într-un ritm alert 30 de minute în fiecare zi, însă orice activitate aerobică te poate ajuta să îți menții inima sănătoasă. Poate preferi să mergi pe bicicletă sau să înoți, de exemplu. Important este ca mișcarea să facă parte din rutina ta cât mai des.

Ideal, se va alege una dintre următoarele variante:

 • 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată (mers pe jos, mers pe bicicletă fără să te forțezi, badminton);
 • 75 de minute pe săptămână de exerciții fizice viguroase (sărit coarda, alergare, drumeții la munte, săpat în grădină, mers rapid pe bicicletă);
 • o combinație de activitate fizică moderată și viguroasă în fiecare săptămână.

Pe lângă faptul că este de ajutor în reducerea tensiunii arteriale, activitatea fizică îți poate întări mușchiul inimii și poate reduce rigiditatea arterială. Slăbirea mușchiului inimii și rigiditatea arterială pot apărea pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, însă de multe ori, rigiditatea arterelor este accelerată de diabetul de tip 2.

Totodată, exercițiile fizice te ajută să ai un control mai bun în ceea ce privește glicemia (cantitatea de glucoză prezentă în sânge).

Tratarea hipertensiunii arteriale în cazul în care ai diabet

Deși unii pacienți își pot îmbunătăți starea de sănătate cu ajutorul modificărilor în stilul de viață, majoritatea cazurilor de hipertensiune necesită medicație. În funcție de starea de sănătate, unii pacienți pot avea nevoie de mai mult de un medicament pentru a-și ține tensiunea arterială sub control. De obicei, medici prescriu o combinație de două sau chiar trei medicamente pentru a ține tensiunea sub control.

Cele mai multe tipuri de medicamente recomandate pentru hipertensiunea arterială intră în una dintre aceste categorii:

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

IECA împiedică o enzimă din organism să producă angiotensină II, o substanță care îngustează vasele de sânge. Exemple de IECA: captopril, enalapril, perindopril

Blocantele receptorilor pentru angiotensina 2 (BRA)

BRA acționează într-un mod similar cu IECA și sunt adesea recomandate dacă inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei provoacă reacții adverse supărătoare. Exemple de BRA: candesartan, irbesartan, valsartan

Blocantele canalelor de calciu

Aceste medicamente reduc tensiunea arterială prin lărgirea vaselor de sânge. Exemple de blocante ale canalelor de calciu: amlodipina, felodipina, nifedipina

Diureticele

Aceste medicamente acționează prin eliminarea excesului de apă și sare din organism prin urină și sunt adesea folosite dacă blocantele canalelor de calciu provoacă reacții adverse supărătoare. Exemple de diuretice: hidroclortiazidă, indapamidă, furosemid

Beta-blocantele

Beta-blocantele pot reduce tensiunea arterială făcând inima să bată mai încet și cu mai puțină forță. Tind să fie utilizate numai atunci când alte tratamente nu funcționează. Exemple de beta-blocante: atenolol, bisoprolol, metoprolol

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC - Prevalence of diabetes and hypertension and their interaction effects on cardio-cerebrovascular diseases: a cross-sectional study
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-11122-y
1. Studiul „Prevalence of diabetes and hypertension and their interaction effects on cardio-cerebrovascular diseases: a cross-sectional study”, apărut în BMC Public Health 21, 1224 (2021). https://doi.org/10.1186/s12889-021-11122-y , autori: Wang, Z., Yang, T. & Fu, H.
CDC - Know Your Risk for High Blood Pressure
https://www.cdc.gov/bloodpressure/risk_factors.htm
NHS - Treatment. High blood pressure (hypertension)
https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/treatment/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0