Fructe crude nerecomandate diabeticilor

Dacă ai diabet zaharat, asta nu înseamnă că fructele îți sunt în totalitate interzise, însă e bine să știi care sunt acele fructe care conțin mult zahăr și pe care e bine să le eviți pe cât posibil, pentru că glicemia ta să nu crească.

În principiu, cele mai bune fructe pe care poți să le integrezi în dieta ta zilnică, indiferent dacă ai sau nu diabet, sunt cele care influențează cel mai puțin zahărul din sânge. Printre acestea sunt  fructele de culoare închisă, cum ar fi afinele, murele, zmeura, coacăzele, cireșele negre și kiwi. Culoarea închisă este dată de antioxidanții pe care îi conțin, care au în principal rolul de a neutraliza radicalii liberi.

Nu depăși 15 grame de carbohidrați per porția de fructe

Niciun fruct nu este considerat nesănătos, deoarece toate  furnizează organismului tău fibre și nutrienți care îl ajută să funcționeze la capacitate optimă. Cu toate acestea, bananele, ananasul și mango au o reputație mai proastă pentru conținutul lor mai mare de zahăr, în comparație cu fructele de pădure, de exemplu. Cantitatea totală de carbohidrați dintr-un aliment afectează nivelul zahărului din sânge mai mult decât sursa de carbohidrați. O porție de fructe trebuie să conțină 15 grame de carbohidrați. Mărimea porției depinde de conținutul de carbohidrați al fructului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ca să îți faci o idee, următoarele porții de fructe conțin aproximativ 15 grame de carbohidrați:

  • O jumătate dintr-un măr mediu sau banană
  • O cană de mure
  • Trei sferturi de cană de afine
  • O cană de zmeură
  • O cană și un sfert de căpșuni întregi
  • O cană de cubulețe de pepene galben

Mai jos ai o lista cu acele fructe pe care medicii nutriționiști le consideră de evitat sau de consumat cu măsură în cazul în care ești diagnosticat cu diabet. 

Curmalele

Potrivit specialiștilor americani, curmalele uscate au o încărcătură glicemica egală cu 42, așa că pentru aceste fructe extrem de dulci, cum sunt curmalele și stafidele, control portiilor este crucial. În general, oamenii cu diabet zaharat ar trebui să aleagă porții de fructe care nu depășesc 15 grame de carbohidrați.

Merișoare confiate

Merișoarele proaspete au un conținut scăzut de zahăr și conțin doar 4 grame într-o cană. Cu toate acestea, odată ce le consumi deshidratate și cu adaos de zahăr, nu mai sunt o alegere sănătoasă pentru persoanele cu diabet. Dacă totuși îți place gustul, în loc să consumi merișoare deshidratate simple, folosește doar câteva ca topping pentru fulgii de ovăz sau pentru o salată.

Stafidele negre

Micuțele stafide au o încărcătură glicemică egală cu 28. Specialiștii spun că, deoarece au zaharuri naturale concentrate în ele și un conținut scăzut de apă, stafidele și curmalele sunt mult mai bogate în zahăr, calorii și carbohidrați, comparativ cu majoritatea fructelor, în special când e vorba de soiurile de fructe mai zemoase. Comparativ cu conținutul de apă de doar 15-20% al stafidelor și curmalelor, fructele proaspete de pădure și pepenele roșu au între 85 și 90% apă.

Stafidele din struguri albi, fără sâmburi

Și acest tip de stafide are o încărcătură glicemica mare, de 25. Soiul de struguri din care se obțîn se numește sultanină albă sau sultana. Aceste stafide sunt struguri uscați care sunt galbeni la culoare. Ele nu sunt vreun "standard" de stafide sănătoase, care să fie recomandate persoanelor cu diabet.

Specialiștii spun că stafidele, indiferent de culoarea lor, tocmai pentru că sunt foarte mici, te pot "păcăli" să mănânci mai multe decât ar există într-o porție simplă. Chiar dacă nu au un impact asupra glicemiei tale la fel că alte surse de carbohidrați, aceste stafide aurii trebuie evitate dacă ai diabet. Citește eticheta dacă îți cumperi o astfel de gustare și fii atent(a) la dimensiunea portiei.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Smochinele 

Smochinele reprezintă umplutura perfectă pentru multe prăjituri de casă, deoarece sunt foarte dulci. O cană de smochine proaspete conține aproximativ 29 de grame de zahăr. În loc de o porție de smochine, adaugă câteva bucățele într-un iaurt natural și bucură-te cu măsură de savoarea lor. 

Fructele uscate

Un alt factor, pe lângă încărcătură glicemica, pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când ești la raionul de fructe? Cantitatea de carbohidrați dintr-un anumit fruct. Atât cantitatea, cât și tipul de carbohidrați dintr-un aliment îți pot afecta glicemia. Iar potrivit Asociației Americane de Diabet, cantitatea totală de carbohidrați dintr-un aliment acționează adeseori că un puternic indicator al răspunsului glucozei din sânge, comparativ cu încărcătură glicemica a acelui aliment.

Specialiștii ne reamintesc că fructele uscate (deshidratate), în special acele produse care au un înveliș de ciocolată ori zahăr, conțîn o cantitate mare de carbohidrați raportată la o porție foarte mică. Două linguri de stafide, de exemplu, au același număr de carbohidrați cât vom găși într-o cană de zmeură proaspătă sau cât un fruct mic. Cel mai bine ar fi să înlocuiești fructele uscate cu un fruct proaspăt, pentru a adaugă volum meselor tale și pentru a reduce cantitatea de fructoza (zahăr).

Cireșe

O porție de cireșe poate fi o gustare excelentă de vară, dar, dacă suferi de diabet, ține cont îți poate crește destul de mult glicemia. O cană conține 20 de grame de zahăr și îți va stimula senzația de foame. Consumă-le cu măsură, pentru a evita fluctuațiile de glicemie. 

Mango

165 de grame de mango tăiat bucăți conțin 22 de grame de carbohidrați. Specialiștii spun că atunci când mănânci fructe precum mango, trebuie să fii foarte atent la cantitatea pe care o consumi. O porție mare de mango sau de orice alt fruct va crește glicemia mai mult decât ar face-o o porție mică. În plus, fructoza reprezintă aproape 30% din zahărul din mango. Și din moment ce fructoza este metabolizată de ficatul tău, prea multă fructoza îți crește și nivelul trigliceridelor.

Ananas

Potrivit specialiștilor, 1 cană de ananas tăiat bucăți conține 19 grame de carbohidrați. Deși ananasul poate fi un aliment hrănitor, deoarece îi oferă organismului cantități suficiente de vitamina C, tiamina și mangan, persoanele cu diabet ar face bine să limiteze consumul de ananas, din cauza că are un conținut mare de carbohidrați și pentru că are un indice glicemic mare.

Ponturi: 

Evita smoothie-urile și sucurile sau fresh-uri din fructe, pentru că au un conținut mare de zaharuri naturale și pentru că au mai puține fibre decât fructele întregi.

Dacă alegi conserve de fructe, ai grijă să fie specificat pe etichetă  „ambalat în suc propriu”, „neîndulcit” sau „fără zahăr adăugat”.

Fructele uscate sunt într-adevăr alegeri hrănitoare pentru o mică gustare, dar ai grijă ca dimensiunile porțiilor să fie foarte mici. Le poți combina cu o porție de oleaginoase - nuci românești, migdale crude, caju sau alune de pădure. 

Bucăți de mango și ananas poți adăuga într-un iaurt natural, cu conținut scăzut de grăsimi, cu o lingură de cereale integrale sau fulgi de ovăz. 

#sfatulDOC

Dacă te-ai hotărât să mergi la un medic diabetolog, pregătește-te să adresezi următoarele întrebări:

  • Este afecțiunea mea ținută sub control în acest moment?
  • Cât de des ar trebui să îmi verific glicemia?
  • Când și cum ar trebui să iau medicația prescrisă?
  • Ce complicații pot exista dacă renunț la terapia recomandată?
  • Care sunt potențialele efecte secundare ale tratamentului?
  • Ce modificări de dietă și stil de viață ar ajuta?

Dacă îți dorești să te programezi chiar acum la un specialist diabetolog, nu mai amâna nicio zi. Timpul și sănătatea ta sunt prețioase!

Te poți programa chiar acum la un medic specialist, în orașul tău, pe DOC TIME

Soluția pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate este doar la un click distanță!

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Diabetes Diet, Eating, & Physical Activity

Diabetes meal planning. (2021)

Fresh fruit consumption in relation to incident diabetes and diabetic vascular complications: A 7-y prospective study of 0.5 million Chinese adults


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0