Extractul de broccoli ar putea trata diabetul de tip 2

E posibil ca mamele sa fi avut dreptate despre beneficiile broccoliului. Un studiu restrans sugereaza ca o substanta din aceasta leguma ar putea sa-i ajute pe unii diabetici sa-si controleze nivelul zaharului in sange.

 

Cercetatorii au aratat ca un extras concentrat al substantei sulforafan a contribuit la controlarea nivelului zaharului in sange al persoanelor obeze cu diabet de tip 2.

Problema este ca studiul a fost pe termen scurt si restrans, cu un numar de 97 de participanti diabetici, monitorizati timp de 12 saptamani. Iar extractul a fost administrat in acelasi timp cu metformin, medicament pentru diabetici, si nu in locul acestuia. In plus, extractul folosit de cercetatori nu a fost similar cu suplimentele de sulforafan disponibile in farmacii.

„Modalitatea de producere si procesare a extractului este importanta pentru ca substanta sulforafan sa ramana intacta” a precizat dr. Anders Rosengren, cercetator in cadrul Universitatii Gothenburg, in Suedia.

Acesta a precizat ca echipa sa a utilizat un supliment foarte concentrat, testat pentru puritate si efecte secundare. „In acest moment” sustine Rosengren, „nu le putem recomanda oamenilor extractele disponibile momentan pe piata pentru tratarea diabetului de tip 2”.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Sulforafan este o substanta chimica ce se gaseste in legumele crucifere, precum conopida, varza de Bruxelles si broccoli. In special broccoli este o sursa bogata de sulforafan. Cercetarile in laborator au sugerat ca sulforafan ar putea reduce inflamatia din organism si ar putea lupta impotriva cancerului si bolii ficatului gras, potrivit echipei lui Rosengren.

Dar nu a fost analizat cu privire la diabetul de tip 2, care apare atunci cand organismul nu mai poate folosi in mod corespunzator insulina, hormon care regleaza nivelul zaharului in sange. Prin urmare, acesta creste semnificativ. Majoritatea persoanelor cu diabet intampina dificultati in controlarea glicemiei, a precizat dr. Robert Courgi, endocrinolog la Northwell Health’s Southside Hospital din Bay Shore, New York.

„Noile medicamente ar fi benefice” a spus Courgi, care nu a participat la studiu. Dar a avertizat ca nu se pot trage concluzii dintr-un studiu restrans, pe termen scurt. „Sunt necesare mai multe cercetari pentru a analiza acest produs” a spus Courgi. „Au existat mai multe produse care pareau promitatoare si care au fost un esec.” Echipa lui Rosengren a decis sa testeze sulforafan dupa ce au analizat peste 3.800 de compusi pentru proprietatea de contracarare a anumitor tipare ale activitatii genelor asociate cu diabet de tip 2. Sulforafan s-a dovedit cel mai promitator candidat.

Substanta a fost mai intai testata in laborator, unde a blocat partial secretia de glucoza (o forma de zahar) a celulelor hepatice. Iar la soarecii de laborator diabetici a parut ca modifica o anumita activitate a genelor ficatului, indepartandu-se de la „statusul de boala”, au precizat cercetatorii. Urmatorul pas a fost testarea substantei sulforafan la oameni. Prin urmare, echipa lui Rosengren a recrutat 97 de persoane cu diabet de tip 2. Toti participantii au fost de origine scandinava. Majoritatea luau metformin, principalul tratament in caz de diabet de tip 2. Cei mai multi au raspuns bine la tratament, cu toate acestea, 37 de pacienti au continuat sa aiba probleme in controlarea glicemiei, au tinut sa sublinieze autorii studiului.

 
 

Jumatate din acestia au fost selectati aleatoriu sa urmeze un tratament cu pudra de sulforafan, administrata o data pe zi, timp de 12 saptamani, pe langa medicamentele pe care le luau in mod normal. Cealalta jumatate a urmat un tratament cu placebo. Pudra de sulforafan nu a functionat ca panaceu. In cele din urma, suplimentul a parut eficient doar pentru anumiti pacienti, adica pentru persoanele obeze si pentru cele care isi controlau cu greu glicemia inca de la inceput.

Pentru acest grup, nivelul mediu al hemoglobinei A1C a scazut de la aproximativ 7,4% la putin peste 7%. Analiza A1C ofera informatii ale nivelului zaharului in sange in ultimele 2 pana la 3 luni. American Diabetes Association (Asociatia Americana pentru Diabet) recomanda ca A1C sa fie de 7% pentru majoritatea persoanelor diabetice, desi este posibil ca unele persoane sa necesite un nivel mai mic sau mai mare.

Cu toate acestea, suplimentele nu au fost benefice pentru niciun alt grup din cadrul studiului. Iar American Diabetes Association (Asociatia Americana pentru Diabet) subliniaza ca multi factori, precum regimul alimentar si activitatea fizica, pot influenta nivelurile de A1C. Rosengren sustine ca echipa sa intentioneaza sa desfasoare si alte studii clinice. Aceasta intentioneaza sa testeze sulforafanul in randul persoanelor in faza de prediabet, pentru a descoperi daca poate conduce la scaderea sanselor de progresie ale diabetului de tip 2.

Un medic nutritionist a fost de acord ca un singur supliment este putin probabil ca va avea un impact major. „Ar fi gresit sa concluzionam ca broccoli este solutia pentru controlarea diabetului” a spus Sharon Movsas. Aceasta coordoneaza Diabetes Education Program (Programul de Educatie pentru Diabet) in cadrul Montefiore Health System din New York. „Reglarea nivelului de glucoza este o chestiune foarte complexa” a subliniat aceasta. „Chiar si metformin, medicament aprobat de FDA s-a dovedit foarte eficient in scaderea nivelului zaharului in sange, are o modalitate de functionare care nu este pe deplin inteleasa.”

Rosengren si un coleg au depus cereri de brevet privind utilizarea substantei sulforafan in reducerea productiei de glucoza a ficatului. Dar daca broccoli si alte legume contin in mod natural aceasta substanta, este necesar oare un supliment? Potrivit spuselor lui Rosengren, ar trebui sa consumam peste o farfurie plina de broccoli in fiecare zi pentru a obtine cantitatea de sulforafan utilizata in acest studiu. Totusi, a adaugat acesta, „marirea aportului zilnic de broccoli ar putea fi benefica din mai multe puncte de vedere”.

Rezultatele au fost publicate online recent, in revista Science Translational Medicine.

 

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0