Eficacitatea medicamentelor pentru diabet ar putea fi sporita

Cercetatorii au descoperit un rol vital pentru miR-204 (un tip de micro-ARN, o molecula de acid ribonucleic) in celulele beta pancreatice, care regleaza receptorii de la suprafata celulelor care sunt tinta multor medicamente mai noi pentru tratamentul diabetului de tip 2. Acest medicament tintit este receptorul GLP1 (glucagon-like peptide 1). Activarea acestui receptor de GLP1R cu aceste medicamente ajuta celulele beta pancreatice sa produca mai multa insulina.

In ultimii 15 ani, medicul endocrinolog Anath Shalev de la University of Alabama din Birmingham a scos la iveala o cale biologica cruciala care functioneaza in cazul diabetului. Ultima ei descoperire in ceea ce priveste calea pe care o urmeaza celulele beta pancreatice, publicata in jurnalul "Diabetes", arata potentialul pe care noua descoperire il are in sporirea eficacitatii medicamentelor pentru diabet existente pe piata, precum si eficacitatea in ce priveste reducerea unora dintre efectele secundare neplacute ale acelor medicamente.

Nevoia de a avea un tratament imbunatatit este foarte mare. Diabetul este o boala caracterizata de niveluri mari ale glucozei prezente in sange (glicemia), care afecteaza multi adulti si care dubleaza riscul de deces prematur. Pe langa faptul ca este una dintre principalele cauze de deces, diabetul duce si la orbire daca este lasat netratat, si la amputarea membrelor inferioare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

In 2013, cercetatorii de la University of Alabama at Birmingham au descoperit ca fie diabetul, fie productia crescuta a proteinei TXNIP a indus expresia celulelor beta pancreatice a microRNA-204 sau, pe scurt, miR-204. Cercetatorii si-au dat seama ca acest microRNA (acid ribonucleic), in schimb, bloca productia de insulina. Grupul de cercetatori condus de dr. Shalev a descoperit acum un alt rol vital pentru miR-204, iar acest rol este de a regla receptorul de la suprafata celulelor care este tinta multora dintre noile medicamente pentru diabetul de tip 2. Acest medicament tintit este receptorul GLP1.

Noua cercetare a echipei dr. Shalev a fost efectuata pe celule beta pancreatice de la soareci, mai exact de la soareci modificati genetic, pe insule pancreatice obtinute de la soareci si pe insule pancreatice (aglomerari de celule) de la oameni.

Celulele beta pancreatice sanatoase, care se gasesc in acele insule pancreatice, produc insulina pentru a controla nivelul glucozei din sange. In cazul celor cu diabet, celulele beta sunt deteriorate si disfunctionale si au niveluri mai scazute ale receptorilor GLP1.

In studiul publicat in "Diabetes", cercetatorii au descoperit ca supra-exprimarea moleculei de ARN miR204 a redus expresia receptorilor de GLP1 in cazul celulelor beta pancreatice ale soarecilor si in cazul insulelor pancreatice de la subiecti umani si de la soareci de laborator. In schimb, scaderea valorilor miR-204 a marit expresia receptorilor GLP1 in cazul acelor celule si in cazul insulelor pancreatice, scrie sciencedaily.com.

Expresia si functionarea mai buna a receptorilor de GLP1 este benefica, deoarece ea ajuta la transferarea unui semnal catre celulele beta, pentru a secreta mai multa insulina, cum ar fi, de exemplu, dupa o masa. De asemenea, multe dintre medicamentele mai noi pentru diabet actioneaza ca niste agonisti (o substanta chimica ce se leaga sau se lipeste de un receptor si activeaza acel receptor, pentru a produce un raspuns biologic), pentru a activa receptorii de GLP1. Daca expresia acestor receptori este mai mare, ea poate permite folosirea unei doze mai mici de medicament pentru a trata diabetul, prin urmare se reduc si efectele adverse o data cu micsorarea dozei.

In cazul soarecilor, cercetatorii au observat ca o suprimare a miR-204 a cauzat o expresie sporita GLP1R si, totodata, o secretie mai buna de insulina si un control mai bun al glucozei. Mai mult, soarecii au raspuns mai bine la un agonist al receptorului GLP1 in testele de toleranta la glucoza.

Aceste rezultate (si altele din cadrul studiului) sugereaza ca reglarea si reducerea miR-204 ar putea duce la un tratament mai bun al diabetului zaharat.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0