Dureri în spatele genunchilor: cauze, remedii și investigații

Ți s-a întâmplat să te doară în spatele genunchiului, chiar dacă nu suferi de artroză? Specialiștii spun că există multe cauze ale durerii în spatele genunchiului. Unele dintre ele sunt destul de comune și nu foarte grave, pe când altele necesită îngrijiri medicale imediate.

Deoarece durerea posterioară a genunchiului este o plângere relativ rar întâlnită, etiologia acesteia poate fi provocatoare și adesea vagă. Diagnosticul diferențial pentru durerea posterioară a genunchiului poate fi vast, așa că indiciile pentru distingerea cauzelor sunt importante. 

Recomandările Experților DOC

Care sunt cauzele care determină apariția unor dureri în spatele genunchiului?

Este important să discuți cu un medic și să colaborezi cu el pentru ca acesta să poată diagnostica durerea în spatele genunchiului. Este bine de știut că unele cauze pot necesita tratament pe termen lung, pentru ca genunchiul tău să se vindece complet. Iată, deci, care sunt posibilele cauze pentru care apare durerea în zona din spatele genunchiului:

Crampe la nivelul piciorului

Crampele au loc când mușchii devin prea încordați, iar acest lucru se poate întâmpla deoarece mușchiul este mult prea solicitat, fără să fie întins. Dacă piciorul este întins și tot simți crampe musculare, asta înseamnă că respectivul mușchi poate fi suprasolicitat, adică l-ai folosit prea mult.

Folosirea excesivă a musculaturii poate afecta diferite zone ale genunchiului. Așa că este posibil ca pacientul să simtă crampe în zona coapsei ori gambei sau în apropierea genunchiului. Senzația aceasta seamănă cu un spasm subit al mușchiului și poate dura secunde sau minute.

Chistul Baker

Un astfel de chist reprezintă un sac cu lichid care se acumulează în zona din spatele genunchiului. Acesta duce la apariția durerii și edemului - zona se umflă. La început, este posibil ca pacientul să nu observe chistul Baker. Dacă este de dimensiuni mici, acesta nu provoacă de obicei durere. Pe măsură ce chistul crește în dimensiuni, el poate afecta mușchii din apropiere sau poate pune presiune pe tendoane și pe nervii periferici, provocând durere.

Cum se manifestă? Pacientii cu chistul Baker simt adesea o presiune în spatele genunchiului, care poate cauza senzații de furnicătură dacă acesta atinge un nerv.

Artroza

Numită și boala degenerativă a articulațiilor, ea este o afecțiune în care cartilajul din articulații se uzeaza și se erodează în timp. Boala poate cauza cu ușurință durere în spatele genunchiului.

Pacienții cu artroză la genunchi (gonartroza) pot să prezinte și alte simptome, cum ar fi limitarea mișcărilor sau dificultatea de a îndoi genunchiul afectat. Articulația poate fi rigidă și dureroasă dacă este vorba de artroză, iar pacientul simte acest disconfort oriunde în zona genunchiului.

Alte forme de artrită

Pe lângă artroză (care este și ea o formă de artrită), alte forme ale artritei care pot cauza durere în spatele genunchiului sunt bolile autoimune, precum lupusul și poliartrita reumatoidă.

Ruptura de menisc

Meniscul este o bucată de cartilaj care se află pe fiecare latură a genunchiului. Anumite mișcări, în timpul flexării genunchilor sau în timpul îndoirii piciorului, ar putea rupe acest cartilaj. Durerea rezultată în urma rupturii de menisc poate să nu apară inițial, însă se agravează în următoarele câteva zile.

Genunchiul alergătorului

Termenul de "genunchiul alergătorului" - se referă la una dintre leziunile comune de la nivelul genunchiului. Fie este vorba de sindromul bandei iliotibiale, fie de sindromul patelofemural. Mai exact, acest sindrom reprezintă uzura cartilajului din articulația genunchiului. Când cartilajul dispare, capetele oaselor se freacă. De obicei, "genunchiul alergătorului" provoacă o durere surdă, accentuată, în spatele genunchiului. Alte simptome sunt: slăbiciune la nivelul genunchiului și piciorului, posibilitățile de mișcări sunt limitate sau se aud sunete (crepitații articulare) când genunchii sunt îndoiți.

Leziunile ligamentelor încrucișate anterior (LIA) și posterior (LIP)

Ligamentul încrucișat anterior este o bandă de țesut care se află în partea din față a articulației genunchiului. Ea face legătura dintre oase și ajută la menținerea stabilității articulației genunchiului. Acest ligament LIA poate suferi întinderi (din cauza opririlor subite sau schimbărilor de directie) sau rupturi (o leziune gravă, care necesită intervenție chirurgicală).

Ligamentul încrucișat posterior (LIP) joacă un rol similar cu cel încrucișat anterior, deși există riscuri mai mici să existe leziuni în cazul lui. Acestea se pot întampla în cazul unor traumatisme, cum ar fi faptul că pacientul cade direct pe genunchi, de la o anumită înălțime, sau că este implicat într-un accident rutier. Astfel, din cauza unei forțe mari, LIP se poate rupe complet.

Leziuni ale muschilor posteriori coapsei

Dacă are loc o leziune sau accidentare (o ruptură sau o întindere) la nivelul unuia sau mai multor mușchi situati în spatele coapsei (posteriori), este posibil să apară durerea în spatele genunchiului. Aceștia includ mușchiul biceps femural, mușchiul semitendinos, mușchiul semimembranos. Persoanele care joacă tenis, fotbal sau baschet au un risc mai mare de a suferi accidentări la nivelul mușchilor posteriori ai coapsei.

Tromboza venoasă profundă

Tromboza apare atunci când se formează un cheag de sânge. Iar dacă ia naștere dintr-o venă situată în profunzimea piciorului, vorbim despre tromboza venoasă profundă. Mulți pacienți care suferă de această afecțiune simt o durere mai mare când stau în picioare. Totuși pot să simtă durerea, în majoritatea timpului, la nivelul piciorului și genunchiului.

Alte cauze care au legătură cu accidentări și suprasolicitare

  • Bursita: inflamație cauzată de presiunea repetată asupra genunchiului, cum ar fi îngenunchierea pentru o perioadă lungă de timp, suprasolicitarea sau rănirea acestuia
  • Luxația  sau fractura rotulei sau a altor oase
  • Sindromul benzii iliotibiale: leziune a benzii groase care merge de la șold până la exteriorul genunchiului
  • Sindromul patellofemural: durere în partea din față a genunchiului în jurul rotulei
  • Încordare sau entorsă: leziuni minore ale ligamentelor cauzate de răsucirea bruscă sau nenaturală

Remedii și recomandări pentru durerea din spatele genunchiului

Regulile de bază care te ajută în cazul durerii minore spre moderate din zona din spatele genunchiului sunt:

  • Odihnește-ți piciorul
  • Aplică gheață pe genunchi
  • Folosește compresele - zona trebuie înfășurată cu un bandaj elastic
  • Menține piciorul ridicat la o anumită înălțime, stând în pat. Îl poti odihni pe o pernă mai înaltă.

De cele mai multe ori, aceste obiceiuri simple te ajută să reduci simptomele, precum durerea și edemul. Mai mult, poți să iei antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a calma durerea și edemul, cât timp genunchiul tău se recuperează. Dacă este cazul, medicul îți va recomanda injecțiile cu corticosteroizi, pentru a reduce simptomele. Dacă este vorba de o cauză mai gravă a durerii din spatele genunchiului, medicul îți va sugera alte tratamente, precum fizioterapia sau intervenția chirurgicală. 

La ce să te aștepți la vizita medicală:

Genunchiul reprezintă o zonă anatomică complicată și este posibil ca medicul să nu aibă o evaluare clinică standard pentru a stabili o cauză a durerii genunchiului. Astfel, se vor revizui mai multe cauze cunoscute ale durerii de genunchi. Rezultatele vor oferi examinatorului o listă mai cuprinzătoare de tulburări potențiale de luat în considerare ca diagnostice diferențiale atunci când pacienții prezintă dureri posterioare a genunchiului.

Medicul va efectua un examen fizic și va analiza genunchii, șoldurile, picioarele și alte articulații. De asemenea, poate efectua următoarele teste:

Radiografia genunchiului

O simplă radiografie la articulațiile genunchilor nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute, incluzând și procedurile repedate. Dacă ți se va injecta o substanță de contrast pentru a îmbunătăți vizibilitatea în anumite zone de pe imagine, investigația cu raze X poate dura o ora sau chiar mai mult.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

RMN-ul genunchiului 

Scopul investigației este de a determina dacă o ruptură de ligament sau de menisc ar putea fi cauza. RMN-ul sau imagistica prin rezonanță magnetică nucleară folosește un câmp magnetic foarte puternic, radiofrecvență și un computer pentru a produce imagini detaliate ale corpului. Avantajul RMN-ului este, spun experții, că arată atât oasele, cât și țesuturile din apropierea oaselor, inclusiv cartilajul articular, ligamentele și "căptușeală" interioară a articulațiilor.

Scanarea CT a genunchiului

O scanare care presupune tomografia computerizată (CT) folosește radiațiile X și un calculator pentru a crea imagini detaliate din interiorul corpului pacientului. Aceste proceduri sunt efectuate în spital, de specialiștii în radiologie, și pot fi folosite pentru a diagnostica diverse afecțiuni, pentru a ghida și mai în detaliu testele sau tratamentele anumitor pacienți și pentru a monitoriza evoluția bolilor. Se folosește o anumită substanță de contrast, pentru a se obține imagini mai detaliate.

Cultura fluidă articulară 

Fluidul este prelevat de la genunchi și apoi este examinat la microscop. 

Injectarea un steroid în genunchi 

Scopul acestei proceduri este de a reduce durerea și inflamația. Injectiile cu cortizon (numit si corticosteroid sau steroid/steroizi) sunt cel mai comun tip de injectii folosite pentru tratamentul gonartrozei. Potrivit specialistilor de la Arthritis Foundation, medicamentul acesta functioneaza la fel ca hormonul natural (cortizolul), pentru a modifica raspunsul imun al organismului si pentru a reduce nivelul inflamatiei.

Injectia, care este facuta direct in articulatia genunchiului, va functiona rapid, pentru a calma durerea pacientului. Pacientul va simti imediat efectul de pe urma anestezicului, iar acesta va disparea in decurs de 12-24 de ore, iar cortizonul incepe sa functioneze intr-un interval cuprins intre 24 si 72 de ore.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Knee pain https://medlineplus.gov/ency/article/003187.htm 
Posterior Knee Pain and Its Causes: A Clinician's Guide to Expediting Diagnosis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20086403/ 

 


Te-ar mai putea interesa și...



DE SEZON

 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3