Dieta (regimul alimentar) pentru pacientii cu tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este cel mai întâlnit tip de tiroidită și cea mai comună cauză de hipotiroidism. Pe lângă tratament, medicul endocrinolog îți va explica pas cu pas în ce constă regimul tău alimentar de acum înainte, care alimente sunt permise și care interzise.

Dieta pentru tiroidita Hashimoto trebuie să fie personalizată

Nu există o dietă anume care să fi dovedit că este potrivită pentru toți pacienții cu tiroidita Hashimoto, așa că este necesar ca regimul alimentar al fiecărei persoane afectate să aibă o abordare individualizată. Dacă ai fost diagnosticat cu această boală, se recomandă, în principal, să eviți excesul de iod și de alimente foarte procesate. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Unele dovezi științifice au arătat că anumite diete le-au fost de folos unora dintre pacienții diagnosticați cu tiroidita Hashimoto și anume:

  • dieta fără zahăr
  • dieta fără cereale
  • dieta fără gluten
  • dieta Paleo și dieta Paleo modificată pentru afecțiunile autoimune
  • dieta fără lactate
  • dieta bazată pe alimentele cu un indice glicemic scăzut.

Cercetările nu sugerează că un astfel de regim ar putea vindeca sau preveni tiroidita Hashimoto, însă o boală autoimună va fi însoțită, de cele mai multe ori, de o alta. Dovezile științifice sugerează că unii pacienți ar putea avea hipotiroidism însoțit de boală celiacă, de exemplu, ceea ce înseamnă că evitarea glutenului ar putea avea beneficii pentru aceste persoane.

Alte cercetări au indicat că mulți pacienți cu tiroidită Hashimoto care sufereau de intoleranță la lactoză, după ce au urmat un regim alimentar fără lactoză, pe o perioadă de 8 săptămâni, au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului seric de TSH (hormonul de stimulare tiroidiană).

Ce alimente sunt indicate pentru pacienții cu tiroidita Hashimoto?

Există anumiți nutrienți pe care pacientul cu această formă de hipotiroidism ar trebui să îi obțină în mod regulat, pentru a menține buna funcționare a glandei tiroide, însă în primul rând trebuie ținut cont de recomandările medicului endocrinolog.

Iodul

Este important să acorzi mare atenție iodului din alimentație. Un deficit de iod poate cauza gușă la unii pacienți, iar prea mult iod în alimentație poate agrava hipotiroidismul. Sub supravegherea și la recomandarea medicului, poți să adaugi în mod natural iodul în dieta obișnuită, consumând cu moderație alimente bogate în iod: fructe de mare, sare, produse lactate, ouă, prune.

Seleniul

Glanda tiroidă are cel mai mare conținut de seleniu din tot corpul. Nu există dovezi solide care să arate că folosirea seleniului poate trata tiroidita Hashimoto. Cu toate acestea, unii pacienți diagnosticați cu această boală, care au luat suplimente cu seleniu, au observat o scădere a numărului de anticorpi care atacă glanda tiroidă. Alimente bogate în seleniu pe care le poți include în alimentație sunt ouăle, carnea de porc, nucile braziliene, tonul, sardinele, carnea de vită și carnea de pui.

Zincul

Zincul este un element esențial folosit pentru producerea hormonilor tiroidieni. Unele cercetări au arătat că administrarea zilnică de suplimente cu zinc a crescut nivelul hormonilor tiroidieni în cazul pacienților cu gută. Deficiențele de zinc, la fel ca și carențele de iod, sunt extrem de rare. Reține, însă, că dacă vrei să incluzi mai mult zinc în dietă, aceste alimente sunt surse excelente: stridiile și crustaceele, vita, carnea de pui, leguminoasele (lintea și fasolea boabe), laptele de vacă.

Diete care ar putea fi utile în tiroidita Hashimoto

Pentru unii pacienți cu tiroidita Hashimoto, anumite diete s-au dovedit de folos:

Dieta Paleo

Deoarece elimină alimentele care pot declanșa o reacție autoimună (grânele, lactatele și alimentele extrem de procesate), dieta Paleo este extrem de eficientă pentru persoanele cu tiroidita Hashimoto. Această dietă are beneficii antiinflamatoare, așa că poți consuma alimente precum: carnea slabă, peștele, fructele de mare, fructele, legumele (evită-le pe cele cu amidon, precum cartofii), nucile, semințele.

Dieta fără gluten

Pentru unii pacienți cu tiroidita Hashimoto, alimentele care conțin gluten pot declanșa un răspuns autoimun. Acesta are drept rezultat inflamația și distrugerea țesuturilor. Ar trebui să eviți, dacă suferi de tiroidita Hashimoto, grâul, orzul, prăjiturile, tortul, pizza, pastele și pâinea. Indicat ar fi să încerci o perioadă dieta fără gluten și să observi dacă simptomele tale se calmează.

Dieta bazată pe alimente cu indice glicemic scăzut

O astfel de dietă se bazează pe felul în care fiecare aliment poate să influențeze glicemia unei persoane. Unii pacienți cu diabet de tip 2 folosesc această dietă, pentru a opta pentru alimentele cu un indice glicemic scăzut.

Acizii grași Omega 3 au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la scăderea inflamației în glanda tiroidă legată de afecțiuni precum tiroidita Hashimoto. Nu s-au găsit interacțiuni între uleiul de pește și levotiroxină, tratamentul de elecție pentru acești pacienți, dar recomandarea de a lua tratamentul de substituție dimineața, înainte cu o jumătate de oră de prima masă, rămâne valabilă. 

Peștele este bogat în acizi grași Omega 3 și seleniu, care ajută la scăderea inflamației. Alege spre consum somon, cod, biban, sardine, la prânz sau cină, pentru a obține o doză sănătoasă de Omega 3 și seleniu sau ia zilnic un supliment de calitate, certificat, care conține acești acizi grași.

Alimente interzise în tiroidita Hashimoto

Unele alimente ar trebui consumate cu limită sau evitate. Nu sunt neapărat alimente interzise cu totul, însă e bine să ceri sfatul medicului legat de consumul acestora dacă suferi de tiroidita Hashimoto.

Soia

Unele cercetări sugerează că aportul de soia poate interfera cu capacitatea corpului de a absorbi medicamentele tiroidiene. Din acest motiv, e indicat să aștepți patru ore după ce ai consumat alimente pe bază de soia înainte de a-ți lua medicamentele.

Cruciferele

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli-ul și varza, sunt pline de fibre și alți nutrienți, dar pot  interfera cu producția de hormon tiroidian dacă le consumi în exces și crude. Este indicat, deci, să limitezi aportul de varză, varză de Bruxelles, varză Kale, conopidă, broccoli, napi și bok choy, deoarece pot să blocheze capacitatea tiroidei de a utiliza iodul, care este esențial pentru funcția tiroidiană normală, și să le consumi gătite.

Prăjelile

Grăsimile perturbă capacitatea organismului de a absorbi medicamentele de înlocuire a hormonilor tiroidieni și pot interfera cu capacitatea tiroidei de a produce hormoni, deci se numără printre alimentele interzise în tiroidita Hashimoto. Unii profesioniști din domeniul sănătății recomandă să se elimine toate alimentele prăjite și să se reducă aportul de grăsimi din surse precum untul, maioneza, margarina și bucățile grase de carne.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Hashimoto Thyroiditis
https://www.merckmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/thyroid-disorders/hashimoto-thyroiditis?query=Hashimoto%20Thyroiditis
AAEM - The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis
http://www.aaem.pl/The-importance-of-nutritional-factors-and-dietary-management-of-Hashimoto-s-thyroiditis,112331,0,2.html
Studiul „The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis”, apărut în Ann Agric Environ Med. 2020;27(2):184–193 DOI: https://doi.org/10.26444/aaem/112331, autori: Paulina Ihnatowicz et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0