Diabetul si expunerea la soare: cum te protejezi de radiatii

In urma cu nu foarte mult timp, iti prezentam riscurile la care caldura ii expune pe pacientii cu diabet si iti vorbeam, printre altele, de pericolele deshidratarii si de epuizarea termica. Nu am uitat atunci nici de recomandarile de care diabeticii trebuie sa tina cont in fiecare vara.

Asa ca astazi ne indreptam atentia asupra protectiei pe care pacientii cu diabet trebuie sa o acorde pielii lor, mai ales in timpul verii, cand se expun la soare.

Diabetul si protectia solara

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Soarele elibereaza radiatii UV, care ne pot leza pielea si ochii, mai ales atunci cand soarele este extrem de puternic.

 

Cand soarele este pe cer, persoanele cu diabet (cat si cele care nu sufera de aceasta boala) ar trebui sa isi ia anumite masuri de precautie pentru a limita expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete ale acestuia.

Protejeaza-ti pielea in lunile de vara

Multora dintre noi le place sa petreaca timp pe plaja sau la piscina, sub razele soarelui, dar nimeni nu se bucura de arsurile cauzate de soare pe piele.

Expertii din domeniul sanatatii ne sfatuiesc sa folosim o crema cu un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 15 (SPF 15 sau cu un SPF mai mare). Daca ai diabet, asigura-te ca stai la umbra in intervalul orar 11.00 si 15.00.

Persoanele care iau sulfonilureice (un medicament antidiabetic oral) ar trebui sa fie constiente ca aceste tablete pot creste sensibilitatea la razele soarelui si ar trebui sa isi ia masuri de precautie pentru a limita expunerea prelungita la soare.

Nu uita sa iti protejezi si picioarele impotriva razelor soarelui

Diabeticii ar trebui sa aiba grija de sanatatea picioarelor lor, deoarece diabetul poate afecta nervii de la nivelul membrelor inferioare si poate cauza dificultati cand vine vorba de vindecarea ranilor sau ulceratiilor.

Daca taieturile, arsurile si basicutele nu se pot vindeca, acest gen de rani deschise pot deveni periculoase in cazul persoanelor cu diabet zaharat, deoarece exista un risc mare de infectie. Prin urmare, este important sa previi eventualele leziuni si rani de la picioare si de la laba piciorului.

Diabeticii sunt sfatuiti sa nu mearga pe jos in picioarele goale (desculti), deoarece arsurile si basicutele din talpi sau de pe laba piciorului ar putea sa apara uneori chiar fara sa isi dea seama.

De asemenea, este important ca diabeticii sa poarte incaltaminte confortabila, care sa nu frece si care sa nu "ciupeasca" piciorul, deoarece acest lucru poate duce la aparitia unor basicute sau bataturi.

Atunci cand persoana este afara, in aer liber, expusa razelor soarelui, este sfatuita sa isi verifice picioarele pe parcursul zilei.

Specialistii ii sfatuiesc pe diabetici sa ceara imediat sfatul medicului lor daca observa orice fel de leziune la nivelul labei piciorului. In plus, medicii dermatologi ii sfatuiesc pe oamenii cu diabet sa isi aminteasca sa aplice crema cu factor de protectie solara atat pe degetele de la picioare, cat si pe pielea de pe laba piciorului.

 

Protejeaza-ti ochii de razele puternice ale soarelui

Noi toti ar trebui sa evitam sa privim direct catre soare, fie ca avem sau nu un diagnostic de diabet, pentru ca daca privim direct inspre soare, acest lucru poate duce la afectarea retinei, cunoscuta si drept retinopatie solara.

Nu uita sa iti protejezi medicamentele de soare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicamentele pe care diabeticii le iau ar putea fi si ele sensibile la actiunea razelor soarelui in lunile de vara. Persoanele care iau insulina sau agonisti de receptori GLP-1 ar trebui sa aiba mare grija sa nu expuna medicamentele la lumina directa a soarelui sau sa permita ca medicamentele sa ajunga la o temperatura prea mare, din cauza ca au fost expuse la soare.

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0