Diabetul si cancerul - exista intr-adevar o legatura?

Cu toate ca sunt entitati patologice separate, din ce in ce mai multe studii arata legaturi stranse intre cele doua afectiuni. Tot mai multi pacienti diabetici sunt diagnosticati cu cancer dar cauzele raman in continuare destul de neclare. In aceste conditii cercetatorii trebuie sa raspunda unei intrebari legitime: diabetul favorizeaza aparitia cancerului in general si a anumitor cancere in particular?

Exista o relatie cauza-efect?

Probabil ca da. Sunt cancere mai frecvent asociate diabetului asa cum sunt cancerul hepatic primitiv, cancerul pancreatic sau cancerul endometrial, la care incidenta este de doua ori mai mare. Sunt de asemenea alte cancere pentru care s-a raportat o incidenta mai mare la pacienti diabetici, asa cum este cazul cancerelor colorectale, mamare si de vezica urinara dar fara anvergura cancerelor mai sus mentionate. Exista si o exceptie, notabila, pentru cancerul de prostata a carui incidenta este semnificativ scazuta in cazul pacientilor diabetici, diabetul protejand impotriva aparitiei acestui cancer. Explicatia rezida probabil in nivelul scazut de testosteron la pacientii diabetici. Majoritatea studiilor au luat in calcul pacientii cu diabet de tip II.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Legatura dintre diabet si cancer poate fi partial explicata prin prisma factorilor de risc a ambelor afectiuni, care sunt in linii mari similari:

  • sexul, per total barbatii sunt predispusi sa dezvolte atat diabet de tip 2 cat si tumori mai frecvent decat femeile
  • obezitatea; Persoanele supraponderale sau obeze prezinta un risc mai mare de cancer decat normoponderalii
  • dieta hipocalorica si hipoglucidica utila in terapia si controlul diabetului de tip 2, bogata in fructe legume si cereale si redusa in aportul de carne rosie procesata este asociata si cu un risc scazut de aparitie a anumitor cancere, asa cum este cancerul colorectal, etc
  • activitatea fizica; studiile arata ca o activitate fizica zilnica de minim 30 de minute scade riscul de aparitie a anumitor cancere si de asemenea scade riscul de a dezvolta un diabet de tip 2 cu un procent de 25-30%
  • fumatul creste riscul aparitiei cancerului pulmonar si a altor cancere precum si a diabetului tip 2 si a complicatiilor acestuia

 

Daca anii urmatori vor demonstra ca diabetul contribuie la aparitia cancerului ramane de vazut si in ce maniera. Trei factori sunt frecvent incriminati si anume: nivelul glicemiei, insulinemia si inflamatia.

In ceea ce priveste insulina, se pare ca un nivel crescut de insulina se insoteste de un risc mai mare de cancer. Pacientii cu diabet de tip 2 sunt insulinorezistenti, ceea ce duce la o sinteza suplimentara de insulina pe masura ce boala progreseaza. Potrivit modelelor animale insulina reprezinta un factor de crestere tumorala. Un nivel crescut de insulina la nivel hepatic si pancreatic, asa cum se intampla in diabet, ar putea fi un argument pentru incidenta mai mare a cancerului hepatic sau pancreatic la aceste persoane. De asemenea, nivele crescute ale insulinei reprezinta un factor promotor al sintezei de hormoni sexuali la nivel ovarian, posibili incriminati in aparitia anumitor cancere ovariene, uterine sau mamare. Pana in acest moment insa, studiile nu au evidentiat vreo crestere a incidentei cancerului in conditiile tratamentului cronic cu insulina.

Studiile de biologie celulara au evidentiat receptori de insulina pe suprafata celulelor tumorale. Un numar mai mare de receptori pentru insulina se asociaza cu un prognostic negativ. Insulina stimuleaza cresterea celulara pe de o parte in vreme ce blocheaza moartea celulara, mentinand proliferarea celulara, stimuland invazivitatea si capacitatea de metastazare a celulelor tumorale.

Nivelul glicemiei este un alt factor incriminat in incidenta posibil mai mare a cancerului. In principiu, celulele tumorale pot absorbi glucoza din sange fara interventia insulinei motiv pentru care, prin deductie directa, nivele crescute ale glicemiei ar reprezenta combustibil pentru cresterea celulelor tumorale. Ramane de vazut insa daca aceasta teorie va fi si validata.

In ceea ce priveste inflamatia, frecvent intalnita la pacientii diabetici sau obezi, prin nivelul crescut seric al diferitelor citokine si factori proinflamatori, este legata de incidenta mai mare a anumitor cancere la pacienti diabetici si obezi.

Nu in ultimul rand, studiile au identificat o eventuala legatura intre medicatia antidiabetica si cancer dar fara evidente potrivit carora terapia antidiabetica ar creste riscul aparitiei cancerului.

Metformin-ul, antidiabetic uzual, scade riscul de a dezvolta un cancer si de asemenea imbunatateste supravietuirea la pacientii cu diagnostic oncologic. Pioglitazona, de asemenea este asociata cu o scadere a riscului de cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca urmare, o serie de directii extrem de interesante, care ar putea deschide calea utilizarii anumitor antidiabetice atat in profilaxia antineoplazica cat si in terapia efectiva antineoplazica alaturi de terapiile specifice.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0