Diabetul la femei: simptome si factori de risc

Diabetul descrie un grup de boli metabolice în care o persoană are o glicemie mare din cauza problemelor cauzate de modul în care corpul procesează sau produce insulină. Diabetul poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă, rasă, sex sau stil de viață, iar studiile arată că această boală afectează femeile și bărbațîi în moduri diferite.

Simptomele diabetului la femei

În principiu, dacă ești femeie și ai diabet, te vei confrunta cu multe dintre simptomele pe care le are și un bărbat. Chiar și așa, unele simptome sunt întâlnite doar la femei, iar dacă înțelegi pe deplin care sunt semnele bolii, acest lucru te va ajută să identifici diabetul precoce și să găsești un tratament.

Femeile care au diabet pot observa:

1. Infecții vaginale și ale cavității orale (candidoza vaginală și candidoza bucală)

Când ciupercile microscopice se dezvoltă în exces (neplăceri cauzate de ciupercă Candida albicans), acest lucru duce la infecțîi fungice vaginale, infecții fungice orale și la candidoza vaginală (numită și vulvovaginita candidozica). Aceste infecții sunt frecvente la femei, iar cantitățile mari de glucoză din sânge declanșează dezvoltarea acestor microorganisme.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

2. Infecții urinare

Riscul unei infecții la nivelul tractului urinar este mai mare la femeile care au diabet. Aceste infecții se dezvoltă când bacteriile pătrund în tractul urinar. În plus, infecțiile urinare sunt frecvente la femeile cu diabet, din cauza circulației proaste a sângelui și incapacității globulelor albe din sânge să circule prin fluxul sangvin și să distrugă infecțiile. Pentru a preveni infecțiile urinare, menține-ți nivelul de zahăr din sânge cât mai aproape de intervalul țintă. De asemenea, nu uita să bei multă apă, poartă lenjerie de bumbac și mergi des la toaletă în loc să aștepți până când vezica urinară este plină.

3. Disfuncții sexuale feminine

Neuropatia diabetică are loc atunci când glicemia mare (cantitatea de glucoză prezența în sânge este extrem de mare) atrofiază sau deteriorează fibrele nervoase. Acest lucru poate declanșa senzații de furnicături și pierderea sensibilității (amorțeli) în diferite părți ale corpului, printre care mâinile, picioarele și labele picioarelor. 

De asemenea, neuropatia diabetică poate să afecteze sensibilitatea în zona vaginală și să reducă libidoul femeii. Așadar, diabetul îți poate reduce interesul pentru sex și capacitatea de a te bucura de el. Pentru unele femei, uscăciunea vaginală poate face actul sexual inconfortabil sau chiar dureros. Discută cu medicul tău dacă ai probleme sexuale. Ai la dispoziție o mulțime de soluții, de la utilizarea lubrifianților până la efectuarea de exerciții Kegel.

4. Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice nu este un simptom al diabetului zaharat, dar o femeie cu diabet zaharat are mai multe riscuri de a avea acestă afecțiune decât una care nu are diabet. Această boală are loc atunci când glandele suprarenale produc o cantitate mai mare de hormoni sexuali masculini. Deși factorii genetici pot avea un rol, poate exista și o legătură între sindromul ovarelor polichistice și producția de insulină, potrivit Asociației Americane de Diabet (ADA).

Semnele ovarelor polichistice sunt: menstruații neregulate, creștere în greutate, acnee și depresie. De asemenea, boala poate duce la infertilitate și la un tip de rezistență la insulină. 

5. Probleme în perioadele cu fluctuații hormonale

Fluctuațiile hormonale dinaintea și din timpul menstruației pot face ca nivelul zahărului din sânge să mai fie greu de controlat. De asemenea, este posibil să experimentezi menstruații mai lungi sau mai dificile și să te confrunți cu pofte alimentare care să dăuneze gestionării diabetului. 

Poți constata că observi această situație ocazional sau poți dezvolta un tipar de răspuns al organismului tău în perioadele cu fluctuații hormonale însemnate. Verifică-ți glicemia des și notează-ți  rezultatele pentru a vedea dacă există un anumit tipar care se repetă. Dacă îți administrezi insulină, poate fi necesar să mărești doza în zilele dinaintea menstruației. Discută cu medicul tău să vezi  dacă este necesară modificarea dozei. Încearcă să fii activă în majoritatea zilelor, să eviți sedentarismul și să te concentrezi pe consumul de alimente sănătoase, în cantitățile potrivite. De asemenea, încearcă să ai un somn suficient (minim 6 ore pe noapte) și de calitate.

6. Complicații asociate menopauzei

După ce intri la menopauză, corpul tău produce mai puțin estrogen, luru care poate cauza creșteri și scăderi imprevizibile ale nivelului zahărului din sânge. Este posibil să observi că te-ai îngrășat, ceea ce va crește nevoia de insulină sau de alte medicamente pentru diabet. Totodată, alte simptome specifice menopauzei, ca bufeurile și transpirațiile nocturne îți pot perturba somnul, îngreunând gestionarea zahărului din sânge.

Discută cu medicul tău despre modalitățile prin care poți gestiona simptomele menopauzei. Dacă nivelul zahărului din sânge s-a modificat, medicul poate constata că este necesar să modifici doza oricăror medicamente pentru diabet pe care le iei. De asemenea, un alt aspect care nu trebuie ignorat este riscul bolilor de inimă, care crește după menopauză, așa că alege alimente sănătoase pentru inimă, care te vor ajuta să îți gestionezi și diabetul. 

Simptome comune pentru femei și bărbați

Pe lângă afecțiunile de mai sus, există și alte simptome cu care se confruntă atât femeile, cât și bărbații când este vorba de diabetul nediagnosticat, iar câteva dintre acestea sunt:

•    setea și foamea excesivă;
•    urinări frecvente;
•    scăderea sau creșterea în greutate, fără o cauză evidentă;
•    oboseală,
•    vedere încețoșată,
•    răni care se vindecă greu,
•    greață,
•    infecții ale pielii
•    pete sau zone în care pielea este mai închisă la culoare, etc.

Factorii de risc pentru diabet, la femei

Potrivit specialiștilor, ai un risc mai mare de a face diabet de tip 2 dacă:

•    ai peste 45 de ani;
•    eșți supraponderală sau obeză;
•    ai antecedente familiale de diabet (un părinte sau un frate/o sora)
•    ai avut un bebeluș care la naștere a cântărit mai mult de 4,082 kilograme,
•    ai avut diabet gestational,
•    ai hipertensiune arterială,
•    ai colesterolul mărit (hipercolesterolemie),
•    faci mișcare sau exerciții fizice mai puțin de 3 ori pe săptămâna,
•    ai alte afecțiuni medicale care sunt legate de problemele ce țin de folosirea insulinei, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice,
•    ai antecedente personale de boli cardiovasculare sau de accident vascular cerebral.

Există mai mulți pași pe care îi poți urmă pentru a preveni sau pentru a întârzia instalarea diabetului, pentru a evita complicațiile acestei boli și pentru a ține sub control simptomele. Există medicamente pe care ți le poate prescrie medicul, îți poți schimbă stilul de viață sau poți încerca remedii alternative.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Diabetes and Women

Women & diabetes: Our right to a healthy future

Diabetes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0