Diabetul de tip 3 sau ce trebuie sa stii despre boala Alzheimer

Diabetul de tip 3 este un termen care a fost propus pentru boala Alzheimer care rezulta din rezistenta la insulina a creierului.

Studiile efectuate de o echipa de cercetatori de la Warren Alpert Medical School, din cadrul Universitatii Brown, au identificat posibilitatea existentei unei noi forme de diabet, dupa ce au descoperit ca rezistenta la insulina poate sa aiba loc in creier.

Cercetatorul care a condus acest studiu, dr. Suzanne de la Monte, a efectuat un studiu mai in profunzime, in 2012, pentru a investiga legatura dintre diabet si Alzheimer.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetatorii subliniaza ca rezistenta la insulina si insulina (ca factor de crestere) sunt o parte esentiala in progresia bolii Alzheimer, scrie diabetes.co.uk.

In timp ce diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 sunt caracterizate de hiperglicemie (un nivel crescut al zaharului in sange), un studiu separat, facut la Universitatea din Pennsylvania si publicat in 2012, a exclus oamenii cu un istoric medical de diabet, indicand faptul ca boala Alzheimer se poate dezvolta fara prezenta unei hiperglicemii semnificative in interiorul creierului.

Risc crescut de Alzheimer

Persoanele care au rezistenta la insulina, in special pacientii cu diabet de tip 2, au un risc crescut de a suferi de boala Alzheimer, risc estimat a fi cu 50% si 65% mai mare.

Cercetatorii au descoperit ca multi pacienti care sufera de diabet de tip 2 au depozite din proteinele numite beta-amiloide in pancreasul lor, lucru care este similar cu depozitele de proteine gasite in tesuturile din creierul persoanelor care sufera de boala Alzheimer.

Medicamentele pentru diabet ar putea trata boala Alzheimer

Cercetatorii, in prezent, testeaza si medicamentele prescrise pentru diabet, pentru a vedea daca sunt tratamente potentiale care pot fi folosite si pentru bolile neurodegenerative. Anumite medicamente au aratat un potential crescut pentru prevenirea dezvoltarii bolii Alzheimer si inca se fac investigatii, pentru a se vedea daca sunt un posibil tratament, potrivit diabetes.co.uk.

Despre boala Alzheimer

Alzheimer este o forma de dementa despre care s-a descoperit ca este strans legata de diabetul de tip 2. Boala este caracterizata de confuzie si de pierderea memoriei. Aceasta boala este, in general, diagnosticata mai tarziu in viata, la varstnici. In prezent, boala Alzheimer nu poate fi vindecata, insa poate fi tratata, pentru a ajuta la incetinirea progresiei ei.

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este o forma de dementa despre care se crede ca afecteaza 1 din 15 oameni, cu varsta de peste 65 de ani. Boala este scoasa la iveala de deteriorarea nervilor si a celulelor din creier, iar primele semne prin care o putem recunoaste sunt confuzia, dificultatile de vorbire si uitarea. Numele de Alzheimer provine de la psihiatrul german Alois Alzheimer, care a remarcat pentru prima data boala.

Similaritati intre diabetul de tip 2 si Alzheimer

Exista un numar de similaritati, adica trasaturi pe care diabetul si boala Alzheimer le au in comun:

  • simptomele apar gradual
  • in prezent nu exista un leac, nu exista vindecare
  • probabilitatea de a face aceste boli creste o data cu inaintarea in varsta
  • factorii genetici pot creste riscurile de a face diabet si boala Alzheimer.

Spre deosebire de diabet, nu exista teste de diagnostic simple care pot fi efectuate pentru a confirma diagnosticul de Alzheimer. S-ar putea sa fie nevoie de unul sau mai multe controale medicale (cand pacientul este vazut de un psiholog, un psihiatru sau un medic neurolog) pentru a confirma diagnosticul.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0