Diabetul de tip 2 are in comun cu bolile de inima anumite gene

Oamenii de stiinta au descoperit mai multe gene noi cu riscuri atat pentru diabetul de tip 2, cat si pentru bolile de inima.

Folosind informatiile legate de genomurile (informatia genetica) de la peste 250.000 de oameni, cercetatorii au identificat variantele de gene care par sa modifice riscul de diabet si de boli de inima - principalele doua cauze de deces si de imbolnavire. De asemenea, cercetatorii sugereaza ca descoperirea lor ar putea duce la tratamente care folosesc un singur medicament pentru a proteja oamenii de ambele afectiuni (diabet si boli de inima).

Echipa internationala de oameni de stiinta, care a fost condusa de cercetatorii de la Perelman School of Medicine din cadrul Universitatii Pennsylvania din Philadelphia, a publicat concluziile intr-o lucrare aparuta in jurnalul "Nature Genetics".

Aproximativ 95% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 2, o boala ce se dezvolta atunci cand organismul produce suficienta insulina, dar celulele sale isi pierd abilitatea de a folosi insulina pentru a absorbi zaharul din sange si de a-l converti in energie.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Celelalte 5 procente dintre cazurile cu diabet sunt pacienti cu diabet de tip 1, care este o boala care se dezvolta atunci cand organismul nu produce suficienta insulina. Daca nu este tinut sub control, diabetul poate avea drept rezultat hiperglicemia sau glicemia mare. Aceasta poate duce la probleme grave de sanatate, cum ar fi bolile de inima, accidentul vascular cerebral, bolile renale si afectarea vederii.

Diabetul este un factor de risc cunoscut pentru bolile de inima, care sunt principala cauza de deces atat pentru femei, cat si pentru barbati. In aceasta lucrare, cercetatorii au explicat ca pacientii cu diabet de tip 2 sunt de doua ori mai predispusi sa moara de boala coronariana comparativ cu pacientii care nu au aceasta forma de diabet. Cu toate acestea, mecanismele genetice si moleculare care duc la acest risc mai mare nu sunt foarte bine intelese, potrivit medicalnewstoday.com

Studiile facute asupra genomului uman

 
Datorita unei tehnologii relativ noi (studii de asociere la nivel de genom sau GWAS), oamenii de stiinta au acum o mai buna intelegere a "arhitecturii genetice" a bolilor coronariene si a diabetului de tip 2.

GWAS este o metoda de secventiere care poate scana rapid genomurile umane sau seturi complete de ADN de la mii de oameni. Oamenii de stiinta folosesc aceasta metoda pentru a gasi locuri/zone sau anumite pozitii in genom care sunt legate de o boala.

Autorii studiului spun ca, in cazul diabetului de tip 2 si al bolii coronariene (bolilor de inima), metoda GWAS a dus la descoperirea "mai multor duzini" de pozitii sau zone de risc. Dar ceea ce este mai putin inteles este masura in care genele de risc din spatele celor doua boli sunt legate de caile moleculare prin care aceste gene influenteaza biologia celulelor.

Pentru acest studiu, echipa de cercetatori a examinat folosind metoda GWAS datele de la peste 250.000 de oameni descendenti din Asia de Sud, Asia de Est si Europa si au confirmat multe dintre pozitiile sau zonele cu risc ridicat pentru diabet din interiorul genelor. De asemenea, cercetatorii au descoperit 16 noi pozitii de risc in gene pentru diabetul de tip 2 si o pozitie noua pentru boala coronariana. In cazul a 8 dintre pozitiile (numite "loci") descoperite, echipa de cercetatori a putut sa identifice o varianta specifica (sau o ortografie a literelor in codul lor genetic) care a modificat riscul pentru ambele boli: diabetul si bolile de inima. Variantele comune implicau cateva cai noi, spun autorii studiului, iar acestea afectau imunitatea, dezvoltarea cardiovasculara si proliferarea celulelor.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0