De ce pacientii cu lupus au risc crescut de boli cardiovasculare?

Unele dintre cele mai grave complicații ale lupusului eritematos sistemic sunt cele cardiace. Aceste boli cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul pacienților care suferă de lupus. Analizele de sânge, radiografiile, electrocardiograma și ecocardiogramă pot fi folosite pentru identificarea problemelor cardiace în lupus.

Lupusul eritematos sistemic crește riscul de afecțiuni cardiace în rândul pacienților, iar oamenii de știință au încercat să identifice mecanismul prin care lupusul afectează modul în care funcționează inima.

Recomandările Experților DOC

Riscul de infarct, mai mare la pacienții cu lupus

Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității St. Louis au făcut, în acest sens, un studiu pe șoareci. Astfel, au constatat că în caz de boli autoimune precum psoriazisul sau lupusul, vasele de sânge sunt mai rigide. În mod normal, sângele trebuie să circule cu ușurință prin vasele de sânge, însă dacă acestea sunt foarte rigide și inflexibile, colesterolul rămâne prins pe pereți, fiind favorizată placa ateromatoasă despre care se știe că determină infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Așadar, pacienții cu lupus sunt de 2 până la 8 ori mai predispuși să se confrunte cu un infarct, în comparație cu persoanele care nu suferă de o asemenea afecțiune. Rezultatele acestui studiu vor fi folosite de oamenii de știință pentru dezvoltarea unui nou tratament pentru lupusul eritematos sistemic, care să reducă riscurile cardiovasculare.

Boli cardiovasculare asociate cu lupusul

Dislipidemia în lupus

În ceea ce privește colesterolul mărit, e important de menționat că dislipidemia apare la pacienții cu lupus mai ales din cauza activității inflamatorii a acestei boli, dar și din cauza tratamentului cu corticosteroizi. Ateroscleroza este cea mai frecventă manifestare a bolilor cardiovasculare la persoanele cu lupus. Afecțiunea este cauzată de acumularea de colesterol și alte substanțe de-a lungul căptușelii interioare a arterelor. În cele din urmă, această placă se poate întări și restricționa fluxul de sânge în diferite părți ale corpului, inclusiv inimă și creier; dacă se rupe, poate provoca formarea unui cheag, ducând la complicații precum atac de cord și accident vascular cerebral.

Hipertensiunea în lupus

Hipertensiunea este, de asemenea, mai des întâlnită la pacienții cu lupus, în comparație cu populația generală. Tratamentul cu corticosteroizi, precum și stilul de viață sedentar pot agrava această problemă.

Se pare că jumătate dintre persoanele cu lupus suferă de hipertensiune arterială, adică o tensiune arterială mai mare de 140/90 mmHg. În plus, mult mai mulți pacienți cu lupus au o tensiune arterială mai mare decât limita normală de 120/80 mmHg. Cele mai frecvente cauze ale hipertensiunii arteriale la persoanele cu lupus sunt obezitatea, bolile de rinichi și utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor. Alte medicamente, cum ar fi ciclosporina pot provoca, de asemenea, creșteri ale tensiunii arteriale.

Pericardita în lupus

Pericardita, adică inflamarea pericardului (membrana care înconjoară inima), este una dintre complicațiile cauzate de lupus la nivelul inimii; este cea mai frecventă problemă cardiacă asociată cu episoadele active de lupus și apare la aproximativ 25% dintre bolnavi, arată unele cercetări. Unele studii de examinare post-mortem au indicat faptul că pericardul este una dintre cele mai frecvent implicate zone cardiace în lupus, cu o prevalență de aproximativ 62%.

Mirocardita și endocardita în lupus

Miocardita, endocardita și boala arterială coronariană apar, de asemenea, la pacienții cu lupus eritematos sistemic. Endocardita Libman-Sacks apare la aproximativ 15% dintre persoanele cu lupus. De obicei, este asociată cu anticorpi antifosfolipidici, care sunt prezenți la aproximativ 50% dintre persoanele cu lupus eritematos sistemic. Miocardita, inflamația miocardului sau a mușchiului inimii, apare la mai puțin de 10% dintre persoanele cu lupus. Miocardita poate slăbi capacitatea inimii de a pompa sânge în restul corpului, deci trebuie monitorizată îndeaproape și tratată adecvat.

Insuficiența cardiacă în lupus

Potrivit unei analize recente, natura inflamatorie a lupusului este un factor crucial în dezvoltarea insuficienței cardiace. Într-un studiu de cohortă retrospectiv s-a constatat că lupusul eritematos sistemic pune inima într-un pericol mai mare de progres al insuficienței cardiace în comparație cu oamenii obișnuiți. Un alt studiu, unul comparativ,, a constatat că numărul de cazuri noi de insuficiență cardiacă la pacienții cu lupus a fost de aproximativ trei ori mai mare decât la restul pacienților.

Vasculita în lupus

Vasculita indusă de lupus, cauzată de inflamarea vaselor de sânge, poate avea urmări grave dacă sunt afectate țesuturile din creier sau din alte organe vitale. În funcție de zona afectată de vasculită, aceasta poate declanșa simptome precum: febră, stare generală de rău, lipsa apetitului, scăderea în greutate, vederea încețoșată, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau tulburările comportamentale.

Toate descoperirile făcute până acum în ceea ce privește riscul cardiovascular mărit din cauza lupusului indică faptul că un tratament corect prescris de mediul reumatolog, care țintește și sistemul cardiovascular, poate controla activitatea lupusului, astfel încât să nu afecteze inima și întreg sistemul cardiovascular.

Anevrismul de aortă în lupus

Într-o cercetare, un anevrism de aortă s-a dovedit a apărea la o proporție mai mare de pacienți cu lupus în comparație cu grupul martor în funcție de vârstă și gen. Deși nu se numără printre acele boli cardiovasculare obișnuite în lupus, anevrismul de aortă este considerat o complicație periculoasă care trebuie luată în considerare. Dezvoltarea anevrismului aortic este asociată cu vârsta înaintată, genul masculin, hipertensiunea arterială și durata lupusului de mai mult de trei ani, conform unui studiu de cohortă retrospectiv la care au luat parte 15.209 pacienți cu lupus.

Sindromul metabolic, factor de risc pentru bolile cardiovasculare

Sindromul metabolic, care este puternic asociat cu rezistența la insulină, obezitatea și hipertensiunea arterială, este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare; cu toate acestea, cercetătorii au descoperit o creștere a prevalenței acestui sindrom la pacienții cu lupus, precum și a rezistenței la insulină. Acest lucru este atribuit naturii inflamatorii a lupusului și utilizării corticosteroizilor ca una dintre modalitățile terapeutice importante.

Cum să reduci riscurile cardiovasculare dacă suferi de lupus?

Pasul inițial este controlul factorilor de risc tradiționali modificabili pentru boli cardiovasculare, inclusiv renunțarea la fumat, un indice de masă corporală sănătos mai mic de 25 și efectuarea de activități fizice regulate, deoarece au un rol antiinflamator, precum și menținerea tensiunii arteriale sub 130/85 mmHg folosind inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), care este modalitatea de tratament de primă linie pentru pacienții cu lupus hipertensivi, în special cei cu probleme renale legate de boală.

FII PRINTRE PRIMII CARE AFLĂ!

Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de complicații cardiovasculare dacă ai primit diagnosticul de lupus eritematos sistemic:

  • Tratamentul pentru lupus va fi administrat exact așa cum a recomandat medicul.
  • Se vor face controale medicale anuale, astfel încât să se verifice tensiunea arterială, colesterolul și trigliceridele.
  • Se va adopta o dietă sănătoasă și echilibrată, astfel încât să se evite ridicarea nivelului de trigliceride și colesterol.
  • Se va renunța la fumat, despre care se știe că este un factor de risc major pentru afecțiunile cardiovasculare.
  • Se va menține greutatea în limitele normale, întrucât obezitatea crește și ea riscul de complicații cardiovasculare.
  • Se va menține boala cât mai mult în perioada de remisiune, întrucât puseele de activitate a lupusului eritematos sistemic favorizează apariția complicațiilor cardiovasculare.
  • Dacă apar probleme cardiovasculare, se va apela la un cardiolog, care să colaboreze cu reumatologul care tratează lupusul.

Tratamentele de ultimă generație fac lucrurile mult mai simple pentru pacienții cu lupus eritematos sistemic. Cu un tratament adecvat și un stil de viață sănătos, pacientul poate trăi o viață normală, speranța de viața nefiindu-i afectată dacă sunt prevenite complicațiile.

Ce să mănânci pentru a reduce riscul cardiovascular?

Există multe alimente care pot contribui la menținerea sănătății cardiovasculare:

  • Pește bogat în acizi grași esențiali Omega 3: Somonul, tonul, macroul și sardinele sunt exemple bune. Acești acizi grași pot reduce riscul de boli de inimă. Caută să mănânci peștele fiert, la abur sau preparat la cuptor, nu prăjit.
  • Fructe și legume: Bogate în fibre, vitamine și antioxidanți, aceste alimente naturale pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol sub control. Mai ales afinele, căpșunile, zmeura și altele conțin antioxidanți care pot contribui la sănătatea inimii. Spanacul, varza kale și alte legume cu frunze verzi oferă vitamine, minerale și fibre benefice pentru inimă.
  • Nuci și semințe: Consumul moderat de nuci românești, alune și alte tipuri de nuci sau semințe poate aduce beneficii pentru sănătatea inimii datorită conținutului de acizi grași Omega 3, fibre și fitosteroli. Nu le prăji și nu le da cu sare, cel mult rumenește-le puțin fără ulei.
  • Oleaginoase sănătoase: Uleiurile sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extra virgin, pot aduce beneficii inimii datorită conținutului de grăsimi mononesaturate.
  • Cereale integrale: Alege orez brun, fulgi de ovăz și alte cereale integrale, precum și pâine integrală, care sunt bogate în fibre și pot ajuta la menținerea unui nivel sănătos de colesterol.
  • Leguminoase: Fasolea, lintea, năutul și mazărea sunt surse bune de proteine slabe, fibre și nutrienți care sprijină sănătatea cardiovasculară. Fierte, pot fi puse în supe, tocănițe sau transformate în pastă (fasole bătută, humus etc.).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Lupus Center - How Does Lupus Affect the Cardiovascular System
https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lupus-affects-body/lupus-cardiovascular-system/
NCBI - Cardiovascular Complications in Systemic Lupus Erythematosus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9358056/
Studiul „Cardiovascular Complications in Systemic Lupus Erythematosus”, apărut în Cureus. 2022 Jul; 14(7): e26671. Published online 2022 Jul 8. doi: 10.7759/cureus.26671, Rahmah Alghareeb et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0