Cum poate uleiul de in sa ii ajute pe diabetici sa tina boala sub control

Studiile arata ca inul contine anumiti compusi chimic care au efecte antioxidante, hipolipemiante si hipoglicemice. Asa ca astazi iti vom prezenta mai multe informatii despre beneficiile uleiului de in pentru diabetici si despre cum poate acesta sa scada glicemia la acesti pacienti.

In trecut, semintele de in (care provin de la planta cu denumirea stiintifica Linum) au fost folosite in principal pentru ameliorarea constipatiei. Insa acum, micutele seminte de in sunt folosite si in alte scopuri. Inul este bogat in fibre si contine, la fel ca multe alte plante, mucilagiu. In plus, inul contine un ulei care este bogat in acizi grasi Omega 3, extrem de benefici si care contribuie la sanatatea inimii noastre. Mai mult, sunt studii care arata ca uleiul de in pare sa reduca nivelul de glucoza din sange la anumite persoane.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Reglarea glicemiei

Glucoza este o sursa importanta pentru corpul nostru. Pancreasul monitorizeaza indeaproape cantitatea de glucoza din sange, pentru a mentine astfel glicemia in limite normale. Valorile glicemiei sunt mai mari dupa ce corpul nostru absoarbe nutrientii de la o masa si sunt mai mici intre mese, cand tractul gastrointestinal este gol. Este important sa retinem ca alimentele pe care le mancam influenteaza glucoza, iar daca suntem sanatosi, organismul poate regla singur cantitatea de glucoza din sange. Insa daca o persoana are diabet, este important sa stie ca alimentele pe care le mananca ii afecteaza nivelul glucozei din sange (glicemia).

Suplimentele cu ulei de in pot fi utile pentru diabetici

Un studiu de peste hotare explica faptul ca suplimentarea cu ulei de in ar putea avea anumite beneficii pentru diabetici.

Semintele de in contin in proportie de 32%-45% din masa lor un ulei, iar o parte din acest ulei (51% pana la 55%) este acidul alfa-linoleic. Oamenii de stiinta au reusit sa izoleze din semintele de in un complex de lignani de in si secoisolariciresinol diglucozid (SDG).

Inul si componentele sale chimice au efecte antioxidante, hipolipemiante si hipoglicemice, spun cercetatorii. Aceste efecte se datoreaza, in mare parte, continutului de SDG.

Stresul oxidativ a fost implicat atat in dezvoltarea diabetului de tip 1, cat si in dezvoltarea diabetului de tip 2. Inul, semintele de in si complexul de lignani din semintele de in nu au fost pana acum investigate de oamenii de stiinta, pentru a se afla daca acestea reduc incidenta diabetului si/sau intarzie in vreun fel dezvoltarea diabetului.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, efectele inului si uleiului de in asupra glucozei serice (glicemiei) au fost studiate. Concluzia a fost ca inul si complexul de lignani din in imbunatatesc controlul glicemiei.

In studiile efectuate pe animale (soareci) cu diabet de tip 1, tratamentul cu SDG a redus incidenta de diabet cu 75%, in cazul unui grup de soareci, si cu 72% in cazul altui grup de soareci cu diabet.

Aceste reduceri importante in dezvoltarea diabetului au fost asociate cu scaderile inregistrate in privinta stresului oxidativ, masurate prin intermediul malondialdehidei (MDA) serice (in sange) si pancreatice (la nivelul pancreasului).

Concluziile cercetatorilor au fost ca datele obtinute sugereaza ca SDG poate avea un potential extraordinar pentru reducerea incidentei diabetului de tip 1 si in intarzierea dezvoltarii diabetului de tip 2 in cazul oamenilor.

Anumiti compusi din in reduc concentratiile glucozei si ale lipidelor din sange

Semintele de in, care au o concentratie mare de secoisolariciresinol diglucozid (SDG), au efecte si in ceea ce priveste nivelul lipidelor din sange. Exista studii (efectuate atat pe oameni, cat si pe animale), care au identificat beneficiile consumului de SDG. Metabolitii de SDG pot proteja impotriva bolilor cardiovasculare si impotriva sindromului metabolic, prin reducerea concentratiilor lipidelor si ale glucozei, prin scaderea tensiunii arteriale si prin reducerea stresului oxidativ si reducerea inflamatiei.

Uleiul de in are efecte in imbunatatirea sensibilitatii la insulina

Rezistenta la insulina sau incapacitatea organismului de a folosi in mod eficient hormonul numit insulina reprezinta principala trasatura a diabetului de tip 2, iar unele cercetari sugereaza ca uleiul de in ar putea sa ajute pacientii cu aceasta problema. Inainte de a cumpara suplimente pe baza de ulei obtinut din semintele de in, cere sfatul medicului tau curant si intreaba-l daca este recomandata in cazul tau administrarea unor suplimente de acest gen.

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Flaxseed and Diabetes.", publicat in 2016 in Current Pharmaceutical Design, autori Prasad K, Dhar A.
  • Studiul "Health effects with consumption of the flax lignan secoisolariciresinol diglucoside", publicat in 2010 in British Journal of Nutrition, autori Jennifer L. Adolphe, Susan J. Whiting, Bernhard H. J. Juurlink, Lilian U. Thorpe, Jane Alcorn.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0