Cum poate diabetul sa iti afecteze somnul?

Diabetul este o boală în care organismul este incapabil să producă insulină în mod corespunzător. Acest lucru duce la acumularea unor niveluri mari de glucoză în sânge. În unele cazuri, simptomele hiperglicemiei pot avea un impact asupra somnului pacientului. Iată cum poate diabetul să îți afecteze somnul.

Multe probleme de somn sunt asociate cu rezistența la insulină, prediabetul și diabetul și au un impact semnificativ asupra toleranței la glucoză. De exemplu, există dovezi experimentale că, dacă persoanele sănătoase sunt forțate să urmeze un program în care somnul le este deranjat în timpul nopții, rezultatul este o scădere a toleranței la glucoză și a sensibilității la insulină.

Stilul de viață modern (cine târzii, statul cu ochii în telefon înainte de culcare etc.) duce de multe ori la tulburări de somn, care se adaugă la factorii de risc pentru dezvoltarea diabetului, pe lângă faptul că pacienții cu diabet de tip 2 tind să sufere de insomnie și apneea obstructivă în somn, care afectează aproximativ două treimi dintre ei.

Mai multe studii au arătat că trezirile repetate în timpul nopții, somnul insuficient sau somnul excesiv și somnul neregulat stimulează intoleranța la glucoză. În plus, dacă o persoană are prediabet sau diabet, somnul de calitate slabă îi va agrava starea. 

De ce diabetul îți afectează capacitatea de a dormi?

În cadrul unui studiu recent, cercetătorii au examinat asocierile dintre tulburările de somn și diabet. Tulburările sau întreruperile somnului includeau dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit ori faptul că pacientul dormea prea mult. Studiul a găsit o relație clară între tulburările de somn și diabetul zaharat. Cercetătorii spun că privarea de somn este un factor de risc semnificativ pentru diabet, iar acest factor poate fi uneori controlat.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă ai diabet, asta nu înseamnă neapărat că somnul tău va fi afectat. Este vorba mai degrabă de acele simptome ale diabetului cu care te confrunți și de modul în care le gestionezi. Este posibil ca anumite simptome să îți cauzeze probleme atunci când încerci să te odihnești.

Hiperglicemia (nivelurile ridicate ale glucozei în sânge) poate cauza urinări frecvente. Dacă glicemia ta este mare în timpul nopții, este posibil să te trezești frecvent pentru a merge la baie. Când organismul tău are un surplus de glucoză, aceasta atrage ca un magnet apă din țesuturile tale. Acest lucru te poate face să te simți deshidratat și să simți nevoia de a te ridica din pat pentru a bea un pahar cu apă. Simptomele hipoglicemiei (o cantitate prea mică de glucoză prezentă în sânge), cum ar fi tremurăturile, amețelile și transpirația îți pot afecta somnul.

Tulburările de somn asociate cu diabetul

Agitația în somn și întoarcerea de pe o parte pe alta în pat, toată noaptea, sunt frecvente în cazul persoanelor cu diabet zaharat. Deși acestea pot fi rezultatul simptomelor frecvente ale diabetului, o afecțiune separată ar putea fi la baza lor. Există câteva tulburări de somn și afecțiuni care pot afecta somnul și care sunt mai des întâlnite la persoanele cu diabet:

Sindromul de apnee în somn

Sindromul de apnee în somn este cea mai întâlnită tulburare de somn la persoanele cu diabet. Apneea în somn apare atunci când respirația se oprește în mod repetat pe parcursul nopții și apoi persoana își revine brusc și inspiră puternic. În cadrul unui studiu, cercetătorii au constatat că 86% dintre participanți aveau sindromul de apnee în somn, pe lângă diagnosticul de diabet. Din acest grup, 55% dintre persoane sufereau de o formă severă de apnee în somn, încât aveau nevoie de tratament. 

Sindromul de apnee în somn este mai întâlnit la pacienții cu diabet de tip 2, deoarece persoanele din acest grup au adeseori un exces ponderal, lucru care le poate afecta căile respiratorii.

O serie de studii au analizat terapia CPAP (presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii ) pentru a vedea dacă acest tratament poate reduce nivelul de glucoză și poate îmbunătăți controlul glicemic, dar rezultatele au fost mixte. Unele studii clinice au arătat un efect terapiei CPAP asupra metabolismului glucozei sau asupra sensibilității la insulină comparativ cu tratamentul placebo, dar altele nu au dovedit acest lucru.  

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este caracterizat de o nevoie constantă de a-ți mișca picioarele. Este cel mai întâlnit în orele din timpul nopții, lucru care poate însemna că persoanelor afectate le este mai greu să adoarmă sau să își mențină somnul. Sindromul picioarelor neliniștite poate să apară din cauza unei deficiențe de fier. Dacă crezi că suferi de această tulburare, fă-ți o programare la medicul de familie, pentru ca acesta să îți analizeze simptomele și să îți indice tratamentul adecvat.

Insomnia

Insomnia este caracterizată de episoade recurente în care persoanei afectate îi este foarte dificil să adoarmă și să rămână adormită. Ai un risc mai mare de insomnie dacă ai un nivel crescut de stres, pe lângă valori foarte mari ale glicemiei. De asemenea, pot suferi de insomnie persoanele care tind să stea cu ochii în telefon sau în alte ecrane chiar până la ora de culcare, precum și persoanele care iau cine prea bogate și prea târzii, care beau alcool ori cafea în apropiere de ora de somn sau care fumează înainte de a merge la culcare.

Cum e relația ta cu somnul?

Lipsa somnului este asociată cu un echilibru hormonal afectat, care la rândul lui îți poate influența aportul de alimente și greutatea corpului. O persoană supraponderală sau care suferă de obezitate are un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. 

Dacă ai diabet, te confrunți cu un cerc vicios. Este posibil să încerci să compensezi lipsa somnului prin faptul că mănânci o cantitate prea mare de alimente în cursul zilei pentru a încerca să obții energie prin intermediul caloriilor. Acest lucru face că glicemia să crească, așa că îți va fi mai greu să ajungi să dormi un număr suficient de ore. Apoi vei ajunge în aceeași situație, când nu poți să dormi normal.

Dacă ai diabet și suferi de insomnie, deși ai obiceiuri bune seara, este recomandat să ceri sfatul medicului, care te va ajuta să afli ce anume declanșează această problemă și îți va indica opțiunile de tratament.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Sleep for a Good Cause
https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/diabetes-sleep.html
Pub Med - Sleep Disorders in Type 2 Diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5628550/
Studiul „Sleep Disorders in Type 2 Diabetes”, apărut Indian J Endocrinol Metab. 2017 Sep-Oct; 21(5): 758–761.doi: 10.4103/ijem.IJEM_156_17, autori: Deepak Khandelwal et al.
Springer Link - Sleep disorders in people with type 2 diabetes and associated health outcomes: a review of the literature
https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-021-05541-0
Studiul „Sleep disorders in people with type 2 diabetes and associated health outcomes: a review of the literature”, apărut în Diabetologia 64, 2367–2377 (2021). https://doi.org/10.1007/s00125-021-05541-0, autori: Schipper, S.B.J., Van Veen, M.M., Elders, P.J.M. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0