Ce efecte are fumatul pentru diabeticii care iau statine

Știm deja că fumatul este periculos pentru sănătate, însă probabil foarte puține persoane știu că în cazul diabeticilor, fumatul este de până la 5 ori mai periculos.

Fumatul și diabetul

Diabetul este o afecțiune cronică cu efecte negative asupra întregului organism. Prejudecata este că diabetul este legat doar de zahărul din sânge, însă în realitate are repercusiuni asupra tuturor sistemelor din organism, inclusiv asupra controlului tensiunii arteriale și colsterolului. 

La persoanele sănătoase care fumează, riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2 este cu 30-40% mai mare decât în cazul nefumătorilor. Iar persoanele cu diabet care fumează au deseori probleme mari cu dozarea insulinei și, în general, cu controlul și tratamentul bolii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În plus, la pacienții fumători incidența complicațiilor este mult mai mare, iar între acestea se numără:

  • afecțiuni cardiovasculare și renale
  • insuficiență renală
  • boală arterială periferică
  • retinopatie (o afecțiune a ochiului care duce la orbire)
  • neuropatie periferială (amortiri la nivelul membrelor)

Influențează fumatul tratamentul pentru colesterol?

În primul rând, persoanele diabetice care renunță la fumat își pot controla mai ușor nivelul de zahăr din sânge. Coordonat cu acest lucru este și nivelul colesterolului și, în general, toate funcțiile de reglare și eliminare a toxinelor, printre care cele mai importante sunt ficatul și rinichii. 

Din cauza fumatului, colesterolul LDL „rău” poate crește la niveluri alarmante. În același timp, colesterolul „bun” HDL scade. Fumatul crește și trigliceridele, un tip de grăsime care se găsește în sângele tău. Colesterolul crescut și trigliceridele au legătură cu diabetul.

În cazul pacienților care pe lângă diabet suferă și de afecțiuni cardiovasculare asociate, cum sunt dislipidemia și arteroscleroza și urmează tratamente cu statine, renunțarea la fumat este obligatorie și este primul lucru pe care îl vor recomandă medicii.

Stilul de viață este cheia succesului pentru prevenirea bolilor de inimă

Modificările în stilul de viață sunt esențiale pentru reducerea riscului tău de boli de inimă, fie că urmezi un tratament cu statine sau nu. Pentru a-ți reduce riscul:

  • renunta la fumat și evita fumatul pasiv pe cât posibil;
  • evită alimentele nesănătoase, care au un conținut redus de grăsimi săturate, grăsimi trans, carbohidrați rafinați și sare
  • alege o dietă care să fie bogată în fructe, legume, peste și cereale integrale;
  • fii o persoană activă din punct de vedere fizic, stai jos cât mai puțîn și fă exerciții în mod regulat;
  • menține-ți o circumferința a taliei în limitele normale (considerate sănătoase): mai puțîn de 101 cm, la bărbați, și mai puțin de 89 cm, la femei.

Care sunt riscurile pe care le are fumatul?

Probabil că ai auzit statisticile deloc optimiste de milioane de ori. Chiar dacă nu știi toate cifrele, cel mai probabil știi deja că fumatul dăunează grav sănătății. El are un efect negativ asupra fiecărui organ din corpul tău. Fumatul crește riscul unor boli potențial fatale, cum ar fi bolile de inima (cunoscute și că boli cardiovasculare), BPOC și multe tipuri de cancer. Studiile arată că nicotina, substanța chimică activă din țigări, poate crește glicemia.

Pe cât de nociv este diabetul pentru o persoană sănătoasă, acest viciu este chiar mai dăunător dacă ai diabet zaharat. Gândește-te că ai deja o boală care afectează multe părți ale corpului tău. Atunci când adaugi fumatul în această ecuație, el îți crește și mai mult riscurile în ceea ce privește complicațiile pe care le poți avea referitor la sănătatea ta. 

Fumatul îți crește glicemia

Dacă ai diabet, va trebui să munceșți din greu pentru a-ți menține glicemia în limitele normale. Fumatul poate să îți îngreuneze această sarcina. 

Nicotina determină celulele din organismul tău să răspundă mai greu la insulină. Insulina este hormonul care ajută organismul să folosească zahărul din sânge. Ca urmare a acestei rezistențe, vei ajunge să te confrunți cu niveluri mai ridicate ale glucozei din sânge.

Să nu uităm că glicemia care nu este ținută sub control poate duce la complicații grave apărute din cauza diabetului, inclusiv la probleme renale, probleme ale inimii și ale vaselor de sânge.

Fumatul deteriorează inima și vasele de sânge

La fel ca diabetul, și fumatul deteriorează și afectează sistemul tău cardiovascular. Această povara dublă poate fi letală, mai ales dacă ai colesterolul crescut și încă nu iei un tratament cu statine.  Cel puțin 68% dintre adulții de 65 de ani și peste această vârstă, cu diabet, mor din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit Asociației Americane a Inimii. Alți 16% dintre acești oameni vor muri din cauza unui AVC (accident vascular cerebral).

Fumatul agravează inflamaţia din corp 

Substanțele chimice din țigări dăunează celulelor tale. Acest lucru poate stimula inflamația, în timp ce corpul tău depune un efort major în încercarea de a se vindeca singur. Daunele provocate celulelor  îngreunează misiunea corpului tău de a folosi insulina în mod corect.

Fumatul te împiedică să ai un somn de calitate

Studiile arată că fumătorii nu au un somn de calitate și nu se pot odihni așa cum trebuie. Există o legătură între lipsa unui somn profund reparator și fumătorii care au diabet. O parte a problemei este că nicotina este un stimulent, adică te poate ține treaz sau în stare de veghe. Pe de altă parte, s-ar putea să îți fie greu să adormi repede primele  dăți după ce te lași de fumat. Dacă ți se întâmplă acest lucru, discută cu medicul pentru a găsi modalități prin care să te odihnești mai bine.

Acum e momentul să renunți la fumat!

Cel mai bun mod de a-ți reduce riscul de boli cardiovasculare este să renunți la fumat. Chiar și fumatul ocazional poate duce la sporirea problemelor cauzate de colesterol. Acest aspect îți crește și mai mult riscul de probleme la nivelul inimii și al vaselor de sânge.

Vestea bună este că renunțarea la fumat îți va îmbunătăți complet și în mod semnificativ nivelurile colesterolului HDL (cel "bun"), care ajută la protejarea inimii. Află ce trucuri noi te ajută să renunți la fumat!

Indiferent de cât timp ai fumat – sau cât de mult – renunțarea te va ajuta să devii mai sănătos. Imediat ce renunți la fumat, corpul tău începe să se vindece singur.

Beneficiile renunțării la fumat

  • În 20 de minute, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad.
  • În 12 ore, monoxidul de carbon (un gaz toxic din fumul de țigară) din sânge scade la normal.
  • În 2 săptămâni până la 3 luni, circulația și funcția pulmonară se îmbunătățesc.
  • Într-un an, riscul de a suferi de boli de inimă este redus la jumătate față de cel al unui fumător.

Renunțarea la fumat ajută, de asemenea, organismul să folosească mai bine insulina, ceea ce poate face mai ușor de gestionat nivelul zahărului din sânge. Dacă ai diabet, poate fi nevoie să îți verifici glicemia mai des după ce ai renunțat, deoarece nivelul poate scădea brusc. Pe măsură ce corpul tău se adaptează la noua condiție, nu va mai fi nevoie să ți-o monitorizezi atât de des. 

Produsele de înlocuire a nicotinei, cum ar fi guma, plasturii și pastilele sunt unele dintre cele mai bune instrumente care te ajută să renunți la fumat. Acestea îți pot dubla șansele de a renunța definitiv. Produsele cu nicotină cresc glicemia, așa că asigură-te că discuți cu medicul tău despre utilizarea lor dacă ai diabet.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Smoking and Diabetes

Smoking and Diabetes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0