Ce complicatii apar la diabeticii cu varsta peste 50 sau 60 de ani

Potrivit Asociatiei Americane de Diabet, pe masura ce inaintam in varsta, sansele noastre de a face diabet de tip 2 cresc, asa ca este bine sa stim ce riscuri prezinta aceasta boala la o varsta inaintata.

Specialistii spun ca atat speranta de viata, cat si prevalenta diabetului sunt in continua crestere. In randul populatiei de varstnici, diabetul de tip 2 este o problema care se extinde, iar o proportie mare din pacientii nou-diagnosticati sunt varstnici, potrivit diabetes.co.uk.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratarea si diagnosticul diabetului in randul persoanelor de peste 50 sau 60 de ani necesita o abordare unica si flexibila, spun medicii, mai ales ca varstnicii care prezinta un risc crescut de a dezvolta diabet (sau cei care au dezvoltat deja boala) s-ar putea sa nu prezinte simptomele clasice la care medicii s-ar fi asteptat.

stop diabet

Riscurile diabetului la persoanele varstnice

In cazul in care te intrebai daca exista riscuri crescute cand o persoana trecuta de 50 de ani sau de 60 de ani dezvolta diabet, raspunsul este unul complex. De exemplu, varstnicii sunt adeseori persoane cu un fizic fragil, mai predispusi la boala. Acest lucru poate sa insemne ca acele complicatii legate de diabet sunt mai comune la aceste persoane si mai dificil de tinut sub control.

Mai mult, miscarea (exercitiile fizice usoare) si adaptarea unei diete la cerintele impuse de medic se pot face mai greu in cazul persoanelor varstnice, iar problemele de acest gen pot sa apara in aceste zone.

Toate complicatiile diabetului pot sa apara in randul pacientilor varstnici, fie ca au peste 50 de ani, fie ca au peste 60 de ani. Complicatiile cognitive sunt mai comune si ele in randul populatiei de varstnici.

Probleme si mai mari pot include: depresia nediagnosticata, problemele sociale, mijloacele zilnice limitate si problemele de sanatate pe care varstnicii le aveau deja. In plus, multi dintre pacientii varstnici cu diabet sunt predispusi la hipoglicemie.

Complicatiile diabetului la populatia varstnica

Diabetul este una dintre cele mai frecvente cauze de deces in randul adultilor varstnici, insa rolul diabetului in mortalitatea acestei populatii este subestimat, deoarece atunci cand pacientii mor din cauze de natura cardiovasculara, diabetul de cele mai multe ori nu este considerat o cauza care a contribuit la decesul persoanei.

Aceasta boala, la o varsta inaintata, poate avea multe riscuri si complicatii:

  • Riscul de evenimente macrovasculare (boala cardiovasculara, boala cerebrovasculara si boala arteriala periferica) se dubleaza la pacientii varstnici cu diabet, comparativ cu grupurile de control. Riscul acestor evenimente este legat de durata diabetului, de valorile hemoglobinei glicate (Hgb A1C) si de prezenta factorilor de risc traditionali, cum ar fi fumatul, hipercolesterolemia si hipertensiunea arteriala.
  • Riscul de complicatii microvasculare este, de asemenea, unul ridicat la persoanele varstnice si expertii spun ca exista o corelatie puternica intre riscul de a suferi aceste complicatii si hemoglobina glicata (Hgb A1C), durata in ani a diabetului, hipertensiunea arteriala si hiperlipidemia pacientului.
  • Riscul unei hipoglicemii severe sau fatale, asociat cu folosirea agentilor orali sau cu folosirea insulinei, creste in mod exponential cu varsta. Acest risc crescut de hipoglicemie la persoanele cu varsta inaintata este legat, in parte, de raspunsurile reduse la glucagon, cel mai important hormon implicat in reglarea echilibrului glicemic (pe langa insulina). Din cauza acestei deficiente a glucagonului, pacientii varstnici sunt dependenti de epinefrina pentru a preveni hipoglicemia, potrivit "The Journals of Gerontology".
  • Pacientii varstnici cu diabet au o incidenta mai mare de depresie si de a avea tulburari cognitive, comparativ cu grupurile de control de aceeasi varsta, care nu sufereau de diabet. Depresia la pacientii varstnici cu diabet este un puternic indicator in ceea ce priveste spitalizarea si decesul, potrivit academic.oup.com. Diabetul la persoanele varstnice este in mod clar un factor de risc pentru dementa vasculara si, totodata, ar putea fi un factor de risc pentru boala Alzheimer, sustin unii specialisti.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completează chestionarul disponibil aici pentru a afla dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0