Cainii bine antrenati pot detecta hipoglicemia la diabetici [studiu]

Cainii pot fi de multe ori "cei mai buni prieteni ai omului", insa pe langa faptul ca iti ofera iubirea lor neconditionata, bucurie si companie, ei pot fi un sprijin pentru sanatatea si bunastarea ta.

Dovezile stiintifice recente sugereaza acum ca, de fapt, cainii ar putea ajuta pacientii cu diabet de tip 1 sa isi tina mai bine boala sub control.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cainii sunt folositi in prezent, in unele state, pentru a ajuta oamenii cu tulburari de vedere ori ca animale de terapie pentru persoanele diagnosticate cu tulburare de stres posttraumatic. Un studiu nou scoate acum la iveala dovezi proaspete, care vin in sprijinul ideii ca acesti caini pot sa ajute si pacientii cu diabet, alertandu-i in privinta unui episod de hipoglicemie.

Hipoglicemia (sau glicemia foarte mica) reprezinta un risc pentru diabetici, in special pentru persoanele cu diabet de tip 1, care au nevoie sa isi injecteze insulina pentru a-si reduce valorile mari ale glucozei (zaharului) din sange. Chiar si asa, tratamentul poate duce uneori la episoade hipoglicemie, care pot cauza pierderea cunostintei si chiar convulsii daca persoana cu diabet nu se ocupa imediat de calmarea simptomelor.

Din acest motiv, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Bristol, din Marea Britanie, si-a propus sa vada cat de precis cainii antrenati pot detecta hipoglicemia la persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1.

Cercetatorii au colaborat cu o institutie implicata in antrenarea cainilor in scopuri medicale (de a detecta anumite afectiuni sau conditii), iar rezultatele au fost publicate in jurnalul PLOS One.

Cainii au avut o rata de detectie buna in 83% din cazuri

Cercetatorii au lucrat impreuna cu persoanele cu diabet de tip 1 care aveau cainii, iar unii dintre acestia au fost special antrenati si aveau chiar o certificare. Unii dintre prietenii necuvantatori se aflau chiar intr-un stadiu avansat de pregatire.

Nicola Rooney, autorul principal al studiului, si colegii sai au analizat mostrele de sange de la participanti si au cercetat situatiile in care cainii si-au alertat stapanii in legatura cu un episod hipoglicemic. Animalele pe care specialistii britanici le-au antrenat pot sa detecteze mirosurile si semnalele pe care medicii le asociaza cu simptomele hipoglicemiei. De asemenea, cainii din mai multe rase au fost invatati sa isi alerteze stapanii atunci cand au loc aceste episoade hipoglicemice, astfel incat pacientii cu diabet sa poata actiona rapid.

Dupa ce au analizat peste 4000 de situatii in care a fost vorba de episoade hipoglicemice si episoade hiperglicemice, oamenii de stiinta au descoperit ca unii caini si-au avertizat in mod corect stapanii cu diabet, cand acestia s-au confruntat cu hipoglicemia in 83% din aceste cazuri.

"Noi stim deja, din studiile anterioare, ca la acesti pacienti calitatea vietii este foarte mult imbunatatita prin faptul ca au un caine antrenat, care poate detecta unele conditii medicale. Cu toate acestea, pana acum, dovezile au provenit de la studii facute la scara mica. Studiul nostru ofera o prima evaluare la scara mare a faptului ca am folosit caini bine antrenati, pentru a detecta hipoglicemia", a declarat Nicola Rooney, citata de medicalnewstoday.com.

Cainii sunt antrenati de profesionistii din domeniu

Cercetatorii au mai explicat ca, pentru ca un caine sa poata detecta in mod corect un eveniment medical si pentru a-si alerta stapanul in legatura cu pericolele unei afectiuni, animalul trebuie sa primeasca antrenamentul corespunzator, de la profesionistii din acest domeniu. Dezvoltarea relatiei dintre caine si stapanul sau este, de asemenea, esentiala pentru a vedea cat de bine raspunde "asistentul patruped" la astfel de situatii.

"Cercetarile noastre arata ca eficienta a unui caine este influentata de fiecare caine, individual, si de conexiunea dintre animal si partenerul sau uman. Deoarece folosirea acestui tip de caini antrenati este din ce in ce mai raspandita, este important ca fiecare dintre aceste animale, folosit in acest scop, sa fie bine antrenat, sa i se gaseasca un stapan si sa fie monitorizat de organizatiile profesionale. De asemenea, este vital ca cercetarile sa continue, atat pentru a evalua adevarata eficacitate, cat si pentru a determina modalitati prin care putem optimiza performantele acestor caini.", mai spune Nicola Rooney.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Investigation into the Value of Trained Glycaemia Alert Dogs to Clients with Type I Diabetes", publicat in 2013, in PLOS One, autori: Nicola J. Rooney, Steve Morant, Claire Guest.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0