5 alimente care par sanatoase pentru diabetici, dar nu sunt

Îți place să bei un smoothie sau să iei o gustare sănătoasă, precum granola, între mese? Unele alimente care sunt, în aparență, sănătoase pot fi adevărate dezastre pentru pacienții cu diabet. Află care sunt acestea și evită-le pe viitor dacă suferi de diabet zaharat.

Auzim de multe ori sintagma „alimente sănătoase”, dar ce înseamnă de fapt acest lucru? Adevărul este că, deși putem face liste generale de alimente sănătoase și nesănătoase, când vine vorba de anumite boli, ceea ce poate fi sănătos pentru majoritatea oamenilor se poate dovedi nesănătos pentru acei bolnavi.

Deși un smoothie sau un baton de granola, de exemplu, pot fi alegeri bune pentru o persoană sănătoasă și energică, aceste variante nu sunt deloc recomandate dacă urmezi recomandările alimentare indicate în diabetul zaharat, pentru a ține boala sub control.

Alimente aparent sănătoase, dar care nu sunt indicate pentru diabetici

În cele ce urmează, îți prezentăm o listă cu 5 alimente și băuturi obișnuite, considerate în mod normal sănătoase, dar care conțin, de fapt, cantități prea mari de carbohidrați pentru o persoană cu diabet.

1. Sucul de fructe

Nu există altceva într-un suc de fructe decât zahăr (fructoză, adică un zahăr care se găsește în mod natural în fructe). Oamenii nu se gândesc la sucurile din fructe ca la un aliment, dar un pahar de 473 ml conține 60 de grame de carbohidrați, adică aproape cât ar trebui să existe la o masă întreagă. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mai mult, toate acele fibre alimentare sănătoase din fructe sunt îndepărtate în timpul procesului de stoarcere a sucului. Dacă pentru peraoanele sănătoase nu este o problemă să bea un pahar cu suc natural uneori, pentru diabetici este recomandat să consume fructele ca atare, pentru a nu exagera cu carbohidrații la o singură masă. 

Orice fruct proaspăt poate fi consumat de diabetici, care trebuie doar să fie atenți la cantitate, deoarece unele fructe au mai mult zahăr decât altele. De exemplu, se poate mânca la o masă un măr întreg sau trei-patru căpșuni mari, dar dacă e vorba de banană, se va consuma fie o banană mică, fie doar jumătate de banană, alături de o sursă de proteine, cum este iaurtul simplu.

2. Batoanele proteice sau batoanele energizante

Pentru persoanele sănătoase, un baton proteic sau energizant poate fi consumat din când în când dacă, de exemplu, depun un efort mai mare. Însă diabeticii ar trebui să evite aceste gustări, deoarece sunt adesea îmbogățite cu ingredientele foarte calorice: grăsimi și zahăr. Batoanele din cereale pot fi mai light, dar de obicei au un conținut prea mare de zahăr pentru a fi incluse într-un regim pentru diabet. 

În loc de aceste batoane, un diabetic poate consuma un bol de cereale integrale, bogate în fibre, peste care poate pune lapte degresat.

3. Granola

Printre alte alimente sănătoase în aparență se numără și granola. Cele mai multe tipuri de granola sunt îndulcite cu zahăr sau cu miere, iar dacă în rețetă s-au adăugat și fructe uscate, atunci primești la pachet și mai mulți carbohidrați. Fructele uscate pot fi o sursă bună de fibre alimentare, alături de carbohidrați, dar mai bine le păstrezi și le mănânci ca gustare (cel mult o lingură de fructe uscate) și nu le mai folosești ca topping pentru o altă sursă de carbohidrați.

La fel ca sucul de fructe, granola este o sursă de cabohidrați concentrați, așa că o porție mică poate să însemne că organismul tău primește prea mulți carbohidrați deodată, situație care nu este de dorit mai ales în diabet. Dacă vrei ceva crocant, mai bine consumi o mână de nuci.

4. Iaurtul cu fructe din comerț

Iaurtul simplu este o sursă bună de proteine, dar dacă adaugi în el piure de fructe îndulcit, practic îi anulezi valoarea de proteine și calciu. Înlocuiește iaurtul cu fructe din comerț cu unul făcut de tine acasă: pune într-un iaurt grecesc simplu o mână de fructe de pădure sau o jumătate de ceașcă de bucăți de fructe proaspete sau congelate și ai obținut un desert sănătos pentru diabetici.

5. Smoothie-urile de fructe din comerț

Smoothie-urile de fructe intră cu siguranță pe lista de alimente sănătoase, însă nu și pentru diabetici. Cele mai multe rețete de smoothie încep cu o bază care conține mai multe porții de fructe făcute piure, deci mai mult decât o singură porție, cât este limita în orice regim pentru diabet, la o singură masă.

Așadar, chiar dacă nu se mai adaugă în acest smoothie de fructe înghețată sau lapte integral și zahăr, pentru îndulcire, tot nu este o alegere bună în diabet. Pentru că o singură bucată de fruct este egală cu o porție de carbohidrați pentru diabetici, acel smoothie pe care îl cumperi de la magazin poate provoca un derapaj în ceea ce privește carbohidrații.

Așadar, data viitoare când ai poftă de un smoothie, prepară-ți unul acasă, astfel încât să poți controla conținutul de carbohidrați. Folosește fructe de pădure congelate (acestea au foarte puțin zahăr natural), o legumă verde (n-o să-i simți gustul, pentru că va fi ascuns de cel al fructelor), lapte degresat și gheață.

Care sunt cele mai bune alimente pentru diabetici?

Când vine vorba de dieta pentru diabetici, în topul alimentelor sănătoase se clasează peștele gras (hering, macrou, sardine, somon etc.). Consumul de pește gras poate regla zahărul din sânge și, în plus, peștele este o sursă bună de proteine slabe, calitative, care ajută la obținerea senzației de sațietate.

Și legumele verzi se numără printre cele mai indicate alimente care să fie consumate de diabetici. Extrem de hrănitoare și sărace în calorii, legumele verzi au și un conținut foarte scăzut de carbohidrați absorbiți de organism, astfel încât nu vor afecta semnificativ nivelul zahărului din sânge. În plus, deoarece conțin cantități apreciabile de vitamina C, sunt foarte utile pentru diabetici, care tind să aibă o cantitate mai mică din această vitamină în organism.

În topul alimentelor sănătoase recomandate pacieților cu diabet se numără și ouăle (un ou fiert sau poșat pe zi, la micul dejun), deoarece acestea pot reduce inflamația, pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot crește nivelul de colesterol bun HDL. 
 

 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 

NCBI - Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5426415/
Diabetes UK – Fruit and Diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/food-groups/fruit-and-diabetes

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0