14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului, marcată anual pe 14 noiembrie, este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, care atinge un public global de peste 1 miliard de persoane în peste 160 de țări.

Statisticile arată că, la nivel mondial, aproape jumătate de miliard de adulți (463 de milioane, adică o persoană din 11) trăiau cu diabet zaharat în 2019 și se preconizează că numărul persoanelor bolnave va crește la 578 de milioane până în anul 2030. Unul din doi adulți cu diabet rămâne nediagnosticat, majoritatea suferind de diabet de tip 2.

Ziua Mondială a Diabetului, un semnal de alarmă pentru prevenirea și îngrijirea bolii

Ziua Mondială a Diabetului a fost stabilită în 1991 de Federația Internațională a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății pentru a atrage atenția asupra problemelor de importanță majoră în ceea ce privește această boală. În fiecare an, pe 14 noiembrie, campania de Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă dedicată care se desfășoară timp de unul sau mai mulți ani. Tema pentru perioada 2021-2023 este „Accesul la îngrijirea diabetului - Dacă nu acum, când?”.

Milioane de oameni cu diabet din întreaga lume nu au acces la îngrijirile necesare, deși bolnavii au nevoie de sprijin continuu pentru a-și gestiona starea și a evita complicațiile diabetului (boli cardiovasculare, deteriorarea nervilor, a rinichilor, a vederii, boli ale pielii etc.). Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, guvernelor li se solicită să crească investițiile în îngrijirea și prevenirea acestei boli.

Componentele fundamentale ale îngrijirii diabetului includ:

Accesul la insulină

La 100 de ani de la descoperirea insulinei, milioane de oameni cu diabet nu pot avea acces la acest tratament de care au nevoie. Asigurarea accesului universal la insulină pentru toți cei care au nevoie rămâne o provocare globală. Barierele sunt nenumărate și complexe, reflectând pașii multipli implicați în producție, distribuție și prețuri, precum și infrastructura necesară pentru a asigura utilizarea adecvată și sigură a insulinei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Accesul la medicatia potrivita si eventual adoptarea medicatiilor moderne 

Metformina este, în general, medicamentul inițial preferat pentru tratarea diabetului de tip 2, cu excepția cazului în care există un motiv specific pentru a nu o utiliza. Metformina este eficientă, sigură și ieftină. Poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare. Metforminul are, de asemenea, efecte benefice atunci când vine vorba de reducerea rezultatelor A1C.

In ultimii ani insa au aparut formulatii superioare metforminei si există alte șase clase majore de medicamente pentru scăderea zahărului din sânge utilizate în diabetul de tip 2. Dintre aceștia, inhibitorii SGLT2 (prescurtarea de la co-transportator de sodiu-glucoză) apar ca următorul cel mai bun medicament după metformină. Toate aceste medicamente pot fi combinate cu metformin pentru a readuce glicemia la niveluri normale. Cititi despre aceste medicatii noi si forma de administrare aici 

Mai nou, cercetătorii au descoperit un receptor nou inhibitor de insulină care poate fi tratat cu medicamente, numit inceptor. Cel mai recent studiu din 2021 vine de la Helmholtz Zentrum Muenchen, Universitatea Tehnică din München și Centrul German de Cercetare a Diabetului reprezintă o piatră de hotar semnificativă pentru cercetarea diabetului, deoarece comunitatea științifică sărbătorește 100 de ani de insulină și 50 de ani de descoperire a receptorilor de insulină. Blocarea funcției inceptor duce la o sensibilizare crescută a căii de semnalizare a insulinei în celulele beta pancreatice. Acest lucru ar putea permite protejarea și regenerarea celulelor beta pentru remiterea diabetului.

Accesul la automonitorizare

Monitorizarea glicemiei este o componentă fundamentală a îngrijirii diabetului zaharat, însă multe persoane cu diabet nu au acces la echipamentul de care ar avea nevoie. In schimb, in tarile dezvoltate, persoanle cu diabet pot beneicia de aplicatii, gadgeturi si device-uri moderne de monitorizare a glicemiei montate subcutanata care pot monitoriza in timp real nivelul glicemiei si doza cantitatea de hipoglicemiant.Aplicațiiile  mobile pot  ajuta pacienții cu diabet să facă alegeri sănătoase pentru un stil de viață cât mai mult timp posibil. Gratuite și usor de utilizat  pe iPhone-urile și dispozitivele Android, aplicațiile găzduiesc instrumente pentru a mânca sănătos, a rămâne activ și a monitoriza nivelul de glucoză din sânge.

Accesul la educație și sprijin psihologic

Diabeticii au nevoie de educație continuă pentru a-și gestiona starea, dar mulți nu au acces la această educație.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Accesul la alimente sănătoase și un loc sigur pentru exerciții fizice

Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat sau care sunt expuse riscului de a avea diabet au nevoie de acces la alimente sănătoase și la un loc unde să facă mișcare. Ambele sunt componente fundamentale ale îngrijirii și prevenirii diabetului.

Care sunt semnele de avertizare pentru diabetul de tip 2?

Cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip 2 pot include:

Urinare frecventă

Când nivelul zahărului din sânge este ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul prin filtrarea acestuia din sânge, ceea ce poate duce la nevoia de a urina mai des, în special noaptea.

Sete crescută

Urinarea frecventă, necesară pentru a elimina excesul de zahăr din sânge, poate duce la pierderea de apă suplimentară în organism. În timp, acest lucru poate provoca deshidratare și poate face ca persoana afectată să aibă permanent o senzație de sete extremă.

Foame constantă

Sistemul digestiv descompune alimentele într-un zahăr simplu numit glucoză, pe care organismul îl folosește drept combustibil. La persoanele cu diabet zaharat, o cantitate insuficientă din această glucoză trece din fluxul sanguin în celulele corpului. Drept urmare, persoanele cu diabet de tip 2 simt adesea foame în mod constant, indiferent de cât de des mănâncă.

Oboseală extremă

Diabetul de tip 2 poate avea un impact asupra nivelului de energie al unei persoane. Această oboseală extremă apare ca urmare a trecerii unei cantități insuficiente de zahăr din fluxul sangvin în celulele corpului.

Vedere încețoșată

Un exces de zahăr în sânge poate deteriora vasele de sânge mici din ochi, ceea ce duce la vedere încețoșată cu unul sau cu ambii ochi. Dacă persoana nu este tratată, deteriorarea acestor vase de sânge se poate agrava și, în cele din urmă, poate apărea pierderea permanentă a vederii.

Afectiuni ale pielii

O serie de erupții cutanate care pot apărea în diabet sunt cunoscute în mod colectiv sub denumirea de dermatodromuri diabetice.

Hemoglobina glicozilata 

Atat depistarea cat si tratamentele pentru diabet sunt monitorizate folosind o țintă de zahăr din sânge numită hemoglobină A1C (HbA1c sau doar A1C) care oferă informatii despre  nivelurile medii ale glicemiei în ultimele 3 luni.

Pentru adulți, Asociația Americană de Diabet (ADA) recomandă o țintă de HbA1C 6,5-  7%; cu toate acestea, în martie 2018, Colegiul American al Medicilor (ACP) a emis un nou ghid, sugerând ținte între 7% și 8%. O parte a raționamentului ACP este să adere la o abordare mai individualizată a tratamentului diabetului de tip 2. De exemplu, la persoanele în vârstă, glicemia foarte scăzută poate fi asociată cu probleme grave de sănătate, inclusiv confuzie și leșin.

De asemenea ADA a recomandat ca pacientii cu valori ale HbA1c  cuprinse in intervalul 5.7-6.4% sa fie inclusi in categoria celor cu risc crescut pentru diabet, impreuna cu cei care prezinta glicemie bazala modificata

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot crește riscul de complicații grave datorate diabetului, cum ar fi:

  • pierderea vederii
  • afectarea nervilor periferici
  • insuficiență renală
  • infectii greu de tratat
  • impotenţă
  • boala de inima

Cum se tratează diabetul de tip 2?

Unii pacienți cu diabet de tip 2 își pot gestiona boala făcând alegeri alimentare sănătoase (legume, cereale integrale, proteine și lactate slabe), evitând prăjelile, alimentele foarte sărate, alimentele și băuturile cu zahăr și fiind mai activi fizic. Mulți oameni cu diabet de tip 2 au nevoie și de tratament medicamentos, care poate include pastile pentru diabet sau injecții cu insulină. În timp, este posibil ca un diabetic să aibă nevoie de mai mult de un medicament pentru a-și controla glicemia.

Cum se poate preveni diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau cel puțin întârziat prin ajustarea stilului de viață. Iată câțiva pași care pot ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii:

Pierderea în greutate

Supragreutatea și obezitatea cresc riscul de diabet de tip 2, iar pierderea în greutate reduce riscul de boală. Dacă nu știu cum să ajungă la o greutate normală, persoanele care au kilograme în plus trebuie să ceară sfatul medicului de familie. Ca regulă generală, o alimentație potrivită, cu mai multe legume, fructe și proteine slabe și mai puține grăsimi animale și zahăr, combinată cu activitate fizică în cât mai multe zile ale săptămânii ajută la obținerea și menținerea unei greutăți normale.

Activitatea fizică regulată

Exercițiile fizice ajută la slăbit și la menținerea greutății adecvate, la scăderea nivelurilor prea mari ale glicemiei și la creșterea sensibilității la insulină, care contribuie la menținerea glicemiei într-un interval normal.

Consumul mare de legume și fructe

Pentru a preveni diabetul de tip 2, mesele zilnice trebuie să se bazeze pe legume (roșii, castraveți, varză, spanac, ardei, dovlecei, vinete, conopidă etc.), leguminoase (linte, fasole, năut, mazăre) și fructe. Aceste alimente sunt bogate în fibre, ceea ce stimulează pierderea în greutate și scad riscul de diabet.

Înlocuirea grăsimilor animale și trans cu cele vegetale

Se vor prefera în alimentația zilnică grăsimile nesaturate, numite și „grăsimi bune”, cum ar fi uleiul nerafinat de floarea soarelui și cel de măsline, nucile, semințele, peștele gras (macrou, ton, sardine etc.). Acestea se vor consuma cu moderație: de exemplu, pentru o persoană, cantitățile zilnice pot fi o lingură de ulei adăugat în mâncare și un pumn de nuci. Se va evita margarina și se vor consuma rar unt, smântână, brânzeturi grase și carne grasă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Diabetes Day - Access to Diabetes Care: If not now, when?
https://worlddiabetesday.org/about/
NIH - Insulin, Medicines, & Other Diabetes Treatments
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/insulin-medicines-treatments
Mayo Clinic - Diabetes prevention: 5 tips for taking control
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/in-depth/diabetes-prevention/art-20047639    


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0