Tratamentul diabetului zaharat de tip 1 si 2

Tratamentul pentru diabet zaharat, de tip 1 sau 2, se face cu medicamente care controlează nivelul de zahăr în sânge, în scopul de a menține glucoza cât mai aproape de valorile normale, mai ales pentru a preveni posibilele complicații ale acestei boli, precum ar fi retinopatia, piciorul diabeticului și insuficiență renală.

Pentru a trata diabetul zaharat de tip 1, este necesară utilizarea de insulină zilnic. Tratamentul diabetului de tip 2 se face de obicei cu medicamente antidiabetice, cum ar fi metformină, glimepirida și gliclazida, suficiente în majoritatea cazurilor, dar sunt situații în care medicul poate recomanda și insulină. În plus, o dietă sănătoasă, specifică acestor pacienți și practicarea sportului sunt esențiale în toate cazurile.

Medicamente importante pentru diabetul zaharat

Medicația variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de diabet zaharat, severitatea bolii și vârsta pacientului. Tratamentul trebuie să fie recomandat de un medic diabetolog care ia în calcul o serie de factori asociați, cum ar fi obezitatea la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Medicamente pentru diabetul zaharat de tip 1

Deoarece în acest tip de diabet pancreasul nu poate produce insulină sau o produce în cantități mici, scopul tratamentului este de a simula producerea naturală a acestui hormon, adică, la aceeași ora și cantitatea corectă în funcție de nevoile fiecărei persoane, pentru a preveni creșterea glucozei din sânge.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Astfel, pentru a simula acțiunea pancreasului, este necesar că persoana cu diabet zaharat de tip 1 să utilizeze cel puțin două tipuri de insulină, care sunt:

- insulină cu acțiune rapidă - utilizată de obicei înainte de mese sau imediat după masă, pentru a menține nivelul normal de glucoză, prevenind acumularea gluzozei în sânge.

- insulină lentă sau retard, precum NPH ( Neutral Protamin Hagedorn) sau cele obținute prin recombinare genetică - Glargin ori Detemir (insulină analog cu durata lungă de acțiune 20h), ori insulină cu zinc (până la 28 de ore) și sunt folosite doar de 1-2 ori pe zi, pentru că acțiunea durează 12-28 de ore, menținând nivelul de glucoză stabil pe tot parcursul zilei.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru a ușura aplicarea tratamentului și pentru a reduce numărul de injecții sunt disponibile, de asemenea, preparate cu combinații de insulină, care reunesc două sau mai multe tipuri de insulină, una retard și o insulină normală sau analogă. În plus, o altă opțiune o reprezintă utilizarea unei pompe de insulină, care este un dispozitiv mic, conectat la corp, ce poate fi programat pentru eliberare rapidă sau lentă de insulină, în funcție de nevoile fiecărei persoane.

Medicamente pentru diabetul de tip 2

Terapia pentru diabet zaharat de tip 2 cea mai frecvent utilizată este reprezentată de antidiabetice orale sau agenți hipoglicemici, care pot fi administrate singure sau în combinație, pentru un control mai bun al nivelului glucozei din sânge. Câteva exemple includ:

- Metforminul (Biguanide) - are ca efect scăderea producției de glucoză hepatică, îmbunătățește utilizarea glucozei de către organism, poate avea ca efecte secundare greața și diareea.

- Glibenclamida, glimepirida, glipizida, gliclazida (Sulfoniluree) sunt insulinosecretoare, ce stimulează și cresc producția de insulină de către pancreas. Pot avea ca efecte secundare hipoglicemia, creștere în greutate.

- Acarboza și Miglitol sunt inhibitori de alfa-gilicozidaza, care reduc absorbția glucozei din alimente în intestine. Pot avea ca efecte secundare gaze urât mirositoare, diaree.

- Rosigitazona și Pioglitazona ( Tiazolidinedionele) îmbunătățesc utilizarea glucozei; pot avea ca efecte secundare creșterea în greutate a corpului, edemul, agravarea insuficienței cardiace.

- Exenatida și Liraglutid sunt agoniști GLP-1. Cresc eliberarea de insulină, scad nivelul de glucoză în sânge, cresc sațietatea și facilitează pierderea în greutate. Pot avea ca efecte secundare greața, scăderea apetitului.

- Saxagliptin, Sitagliptina, Vidagliptina - sunt inhibitori de dipeptil -peptidaza, ajută la scăderea nivelului de glucoză după masă, creșterea producției de insulină. Pot avea ca efecte secundare greață.

- Dapagliflozin, Empagliflozina, Canagliflozin sunt inhibitori al SGLT2 ce cresc eliminarea glucozei în urină și facilitează pierderea în greutate. Pot avea ca efecte secundare un risc crescut de infecții ale tractului urinar.

Tratamentul cu insulină

În cazurile în care glucoza este prea mare, sau atunci când medicamentele orale nu mai produc efectele așteptate, medicul poate include injecții cu insulină în tratament.

În trecut, terapia cu insulină era folosită ca ultimă soluție, dar astăzi poate fi prescrisă mai devreme dacă nivelurile țintă de zahăr din sânge nu pot fi atinse cu modificări ale stilului de viață și alte medicamente.

Pentru tratamentul diabetului pot fi folosite diferitele tipuri de insulină. Acestea variază în funcție de cât de repede încep să acționeze și de cât timp au efect. 

Medicul va stabili ce tip de insulină este potrivit pentru tine și când ar trebui să o administrezi. Tipul de insulină, doza și timpul de administrare se pot schimba în funcție de cât de stabile sunt nivelurile de zahăr din sânge. Majoritatea tipurilor de insulină sunt administrate prin injecție.

Insulina cu acțiune prelungită este concepută să funcționeze peste noapte sau pe tot parcursul zilei pentru a menține stabile nivelurile de zahăr din sânge. Insulina cu acțiune rapidă poate fi utilizată în timpul mesei.

Efecte secundare potențiale ale tratamentului cu insulină

Printre efectele secundare ale insulinei sunt riscul de scădere prea mare a zahărului din sânge (hipoglicemie), cetoacidoză diabetică și nivelurile mari de trigliceride.

Hipoglicemia apare când nivelul zahărului din sânge scade sub intervalul țintă. Nivelul zahărului din sânge poate scădea din multe motive, inclusiv neglijarea unei mese, administrarea prea multor medicamente sau excesul de activitate fizică. 

Cetoacidoza diabetică apare atunci când lipsa de insulină duce la descompunerea grăsimilor, mai degrabă decât a zahărului. Acest lucru are ca rezultat o acumulare de acizi numiți cetone în fluxul sanguin. Factorii declanșatori ai cetoacidozei diabetice includ anumite boli, sarcină, traume și medicamente - inclusiv inhibitori ai SGLT2.

Nivelurile mari de trigliceride survin când ficatul stochează prea mult glicogen, iar organismul va folosi glucoză pentru a produce acizii grași. Acizii sunt folosiți pentru a produce trigliceride. Când sunt eliberate în sânge, se pot acumula în celulele adipoase și se pot adăuga la grăsimea corporală.

Dieta este și ea foarte importantă

În paralel cu medicația, pentru tratarea diabetului de tip 2, este esențial să se controleze aportul de zaharuri printr-o dietă controlată în ceea ce privește aportul de carbohidrați, grăsimi și sare, precum și exerciții fizice.

Fii atent să faci alegeri alimentare sănătoase și ai grijă la mărimea porțiilor. În general, dietele bogate în următoarele grupe de alimente pot ajuta la controlul zahărului din sânge și la reducerea riscului de boli cardiovasculare, care este mai mare în rândul persoanelor cu diabet:

  • Legume bogate în nutrienți, fără amidon - sparanghelul, broccoli, morcovii, țelina, fasolea verde, ciupercile și roșiile
  • Proteine slabe - puiul, curcanul și peștele
  • Proteine pe bază de plante - tofu, linte și hummu
  • Carbohidrați bogați în fibre - cerealele integrale

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Management of Hypertriglyceridemia in the Diabetic Patient

Common medications used by patients with type 2 diabetes mellitus: what are their effects on the lipid profile?

Insulin, Medicines, & Other Diabetes Treatments

Living Healthy with Diabetes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0