Orizonturi terapeutice in cancerul endometrial avansat

Uzual, standardul terapeutic în cancerele endometriale avansate este reprezentat de chimioterapia sistemică și, în condițiile în care acest lucru este posibil, de intervenția chirurgicală cu potențial citoreductiv. Cum majoritatea pacientelor cu cancer endometrial prezintă o rată semnificativ crescută a comorbidităților, obținerea și menținerea unei calități a vieții adecvate în condițiile terapiilor sistemice reprezintă un deziderat.

Cancerele endometriale avansate reprezintă aproximativ 15‑20% din totalul cancerelor uterine. De asemenea, o bună parte dintre cancerele incipiente recidivează sau metastazează, cu variații de la boala metastatică microscopică și până la o încărcătură metastatică semnificativă.

O mai bună înțelegere a modificărilor moleculare în cancerele endometriale avansate a reprezentat premisa analizei activității diverșilor agenți farmacologici și, în mod particular, a inhibitorilor mTOR și a agenților antiangiogenici.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tratamentul cancerului endometrial în stadiile I și II

Tratamentul cancerului endometrial în stadiile I și II depinde de mai mulți factori, inclusiv de gradul de agresivitate al tumorii, de extinderea locală a cancerului și de starea generală de sănătate a pacientei. 

Histerectomia totală este intervenția chirurgicală standard pentru tratamentul cancerului endometrial de gradele 1 și 2, cu risc scăzut. În timpul histerectomiei, uterul și colul uterin sunt îndepărtate chirurgical. În unele cazuri, este posibil să se îndepărteze și trompele uterine și ovarele pentru a reduce riscul de recurență a cancerului sau pentru a trata cancerul care s-a răspândit la aceste organe (salpingo-ooforectomie bilaterală). În timpul intervenției chirurgicale, poate fi efectuată o limfadenectomie pentru a evalua răspândirea cancerului la ganglionii limfatici din pelvis și abdomen.

După intervenția chirurgicală, poate fi recomandată radioterapia adjuvantă pentru a distruge celulele canceroase rămase și pentru a reduce riscul de recurență locală a cancerului. În unele cazuri, radioterapia poate fi administrată înainte de intervenția chirurgicală pentru a micșora tumora și pentru a facilita îndepărtarea ei când se face histerectomia.

În caz de cancer endometrial cu risc crescut, de grad 3, tratamentul poate include intervenția chirurgicală urmată de chimioterapie și uneori radioterapie.

Tratamentul cancerului endometrial în stadiile III și IV

Tratamentul cancerului endometrial în stadiile III și IV sau recurent este mai complex și poate implica o combinație de intervenții terapeutice. 

Tratamentul în prezent

Histerectomia totală este o componentă importantă a tratamentului, cu scopul de a îndepărta întregul uter și, de obicei, colul uterin, pentru a elimina principala sursă de cancer. De obicei, se îndepărtează și trompele uterine și ovarele pentru a reduce riscul de recurență a cancerului și pentru a trata eventualele metastaze la aceste organe. În timpul intervenției chirurgicale, se poate efectua o limfadenectomie pentru a îndepărta ganglionii limfatici din pelvis și/sau abdomen pentru a evalua extinderea cancerului la aceste zone.

Radioterapia externă este adesea utilizată ca tratament adjuvant după intervenția chirurgicală pentru a distruge celulele canceroase rămase și pentru a reduce riscul de recurență a cancerului în zona pelvisului și abdomenului. Chimioterapia adjuvantă poate fi utilizată pentru a distruge celulele canceroase rămase după intervenția chirurgicală și pentru a reduce riscul de recurență a cancerului în alte părți ale corpului. În unele cazuri, chimioterapia poate fi administrată înainte de intervenția chirurgicală pentru a micșora tumora și pentru a facilita îndepărtarea ei.

Pentru pacientele cu cancer endometrial care exprimă receptori hormonali, terapia hormonală poate fi utilizată ca tratament adjuvant pentru a reduce riscul de recurență a cancerului. În cazul cancerului endometrial care prezintă anumite mutații genetice specifice, terapia țintită poate fi o opțiune de tratament, care vizează acele mutații pentru a încetini sau opri creșterea și răspândirea cancerului.

Tratamentele paliative au rolul de a îmbunătăți calitatea vieții și de a gestiona simptomele asociate cancerului endometrial avansat, cum ar fi durerea, oboseala, pierderea apetitului și altele. Acestea pot include administrarea de medicamente pentru controlul simptomelor, terapie fizică și ocupațională, consiliere și îngrijire paliativă. 

E nevoie de noi soluții terapeutice

Standardul terapeutic include intervenția chirurgicală citoreductivă urmată sau precedată de chimioterapia sistemică. În general, se recomandă chimioterapie neoadjuvantă urmată de intervenția chirurgicală citoreductivă. Din păcate, în ciuda tratamentelor standard, recidivele sunt frecvente.

În aceste condiții, găsirea de noi soluții terapeutice reprezintă un deziderat, iar studiile clinice actuale aduc în discuție o serie de agenți farmacologici care au drept țintă diverse căi enzimatice specifice, așa cum este cazul inhibitorilor fosfatidilinozitol-kinazei sau a agenților antiangiogenici. Calea de semnalizare a fosfatidil-inozitolului joacă un rol esențial în proliferarea celulară și, ca urmare, înțelegerea mecanismelor prin care inhibitorii PIK3 blochează creșterea celulelor tumorale reprezintă premisa terapiilor target.

În monoterapie, activitatea acestor agenți este limitată, cu o rată de răspuns de aproximativ 20% în cazul inhibitorilor de mTOR și de doar 15% în cazul monoterapiei cu agenți antiangiogenici de genul bevacizumab. În aceste condiții, este logică asocierea acestor agenți sau asocierea acestora cu chimioterapia, în vederea creșterii eficienței terapeutice.

Pacientele cu cancer endometrial, în general, prezintă comorbidități. Obezitatea, diabetul, afecțiunile cardiovasculare, artritele sau funcția renală deficitară sunt aproape întotdeauna prezente. În aceste condiții, sancțiunile terapeutice trebuie să țină cont obligatoriu de acestea și de afectarea calității vieții acestor paciente.

Imunoterapia în cancerul endometrial a luat avânt

Cum era de așteptat, imunoterapia câștiga tot mai mult teren în terapia cancerului endometrial avansat sau metastatic. Imunoterapia poate fi utilizată ca tratament de linie întâi sau ca opțiune de tratament ulterior pentru pacienții cu cancer endometrial avansat sau metastatic, care nu mai răspund la alte terapii sau care prezintă recurență a bolii. 

Până în acest moment, studiile au arătat un beneficiu important, cu o rată de răspuns estimată de aproximativ 20% la pacientele supuse mai multor linii terapeutice și cu progresie după acestea. Rezultatele cele mai bune sunt raportate în cazul pacientelor cu instabilitate microsatelitară (MSI-H).

Rata de răspuns global obiectiv în cazul utilizării pembrolizumab este de aproape 40%, dintre care 7% cu răspuns complet și 33% cu răspuns terapeutic parțial. Similar altor studii care au avut drept actor principal pembrolizumab, este necesară identificarea unor biomarkeri, de exemplu PDL1 (programmed death ligand1) sau TMB (tumor mutațional burden), care să certifice eficiența imunoterapiei.

În viitorul apropiat, studiile clinice vor răspunde fără îndoială la întrebarea: „Adăugarea pembrolizumab la secvențele de chimioterapie clasică cu paclitaxel și carboplatin va aduce beneficii în ceea privește supraviețuirea generală?”.

Nivolumab fost studiat în diverse studii clinice pentru tratamentul cancerului endometrial și poate fi utilizat în anumite situații, în special pentru pacientele cu MSI-H. O cercetare recentă care a analizat combinația dintre nivolumab și cabozantinib (un agent antiangiogenic), în cancerul endometrial care mai fusese tratat anterior a arătat că această alăturare îmbunătățește perspectivele pacientelor.

Imunoterapia poate fi administrată singură sau în combinație cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia, radioterapia sau terapia hormonală, în funcție de stadiul și caracteristicile specifice ale cancerului endometrial. Este important de menționat că nu toate pacientele sunt eligibile pentru imunoterapie și că efectele secundare ale tratamentului trebuie monitorizate îndeaproape de echipa medicală.

În concluzie, planul de tratament pentru cancerul endometrial avansat ar trebui să fie individualizat pentru fiecare pacient în parte și să fie stabilit de către o echipă medicală specializată, care poate include oncologi, chirurgi, radiologi și alți specialiști. Scopul principal al tratamentului este de a controla cancerul, de a îmbunătăți calitatea vieții și de a oferi îngrijire adecvată și suport pacientei.

Se poate preveni cancerul endometrial?

În ciuda faptului că nu există o modalitate sigură de a preveni complet cancerul endometrial, există anumite măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Alimentația hrănitoare și greutatea corporală optimă

Excesul de greutate și obezitatea sunt factori de risc pentru cancerul endometrial. Pierderea în greutate și menținerea unei greutăți optime prin alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate poate reduce riscul de cancer endometrial. O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale poate ajuta la reducerea riscului de cancer endometrial. Limitarea consumului de grăsimi saturate și carne roșie procesată poate fi, de asemenea, benefică. 

Evitarea fumatului

Fumatul este asociat cu un risc crescut de cancer endometrial și a fost legat și de alte tipuri de cancer. Renunțarea la fumat sau evitarea expunerii la fumul de țigară poate reduce riscul de cancer endometrial și poate îmbunătăți în general sănătatea.

Monitorizarea nivelului de hormoni

Anumite condiții care pot crește nivelul de estrogen în corp, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice și terapia hormonală cu estrogen, pot crește riscul de cancer endometrial. Femeile care iau terapie hormonală cu estrogen trebuie să discute cu medicul despre riscuri și beneficii și să își monitorizeze cu atenție starea de sănătate.

Gestionarea altor afecțiuni medicale

Afecțiunile precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și sindromul metabolic au fost asociate cu un risc crescut de cancer endometrial. Controlul acestor condiții prin modificări ale stilului de viață și/sau tratament medical poate reduce, de asemenea, riscul de cancer endometrial.

Este important pentru femei să efectueze examene ginecologice regulate și să discute cu medicul despre orice modificări sau simptome care le preocupă. Diagnosticarea precoce și tratarea problemelor de sănătate reproductive pot contribui la prevenirea sau detectarea precoce a cancerului endometrial, crescând astfel șansele de vindecare - cu cât cancerul este depistat mai din timp și tratat adecvat, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Cancer Institute - Endometrial Cancer Treatment (PDQ®)–Health Professional Version 
https://www.cancer.gov/types/uterine/hp/endometrial-treatment-pdq
Pub Med - Translational randomized phase II trial of cabozantinib in combination with nivolumab in advanced, recurrent, or metastatic endometrial cancer
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35288469/
Studiul „Translational randomized phase II trial of cabozantinib in combination with nivolumab in advanced, recurrent, or metastatic endometrial cancer”, apărut în J Immunother Cancer. 2022 Mar;10(3):e004233. doi: 10.1136/jitc-2021-004233, autori: Stephanie Lheureux, Daniela E Matei, Panagiotis A Konstantinopoulos et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0