Ce tipuri de cancer poate provoca sexul oral si cum le recunosti

Informarea corectă legată de sex trebuie să includă și sexul oral, deoarece nici acesta nu este lipsit de riscuri. Dimpotrivă, poate provoca, de exemplu, anumite tipuri de cancer.

Dincolo de plăcere, sexul oral poate cauza cancer la gât, cancer penian și cancer anal, atunci când este implicat virusului papiloma uman (HPV).

HPV se poate transmite și prin sexul oral

Deși sexul oral nu are drept rezultat o sarcină nedorită, acesta nu este lipsit de riscuri. Acest tip de sex reprezintă unul dintre cele mai frecvente moduri de răspândire a bolilor cu transmitere sexuală. Pe lângă Chlamydia, gonoree și herpes, pe cale sexuală se poate transmite și HPV (virusul papiloma uman). Acesta este un virus care poate duce la un număr mare de cancere, în special la nivelul gâtului.

O cercetare publicată în jurnalul științific Chemical Research în Toxicology a arătat că înainte de anul 1990, HPV era prezent în proporție de 21% la pacienții cu cancer orofaringian. După anul 2000, cifrele au crescut până la 65%.

Multe persoane vor avea, la un moment dat în organism, o tulpină a virusului HPV, care să nu creeze nicio problemă, deoarece sistemul imunitar poate să elimine virusul. Cu toate acestea, uneori, virusul poate sta într-o stare latentă ani întregi, înainte de a provoca schimbări la nivelul celulelor, care declanșează cancerul.

Cancerul orofaringian și sexul oral

Studii recente au descoperit că riscul de cancer orofaringian legat de HPV crește odată cu numărul de parteneri sexuali pe care îi are o persoană îi are de-a lungul vieții. De asemenea, un studiu a arătat că riscul de cancer a fost cu 80% mai mare în rândul persoanelor care au început să facă sex oral înainte de vârsta de 18 ani, comparativ cu vârsta de 20 de ani. 

Unele cercetări au arătat că riscul de cancer orofaringian a fost aproape triplu în rândul persoanelor care au avut mai mult de cinci parteneri de sex oral pe deceniu de când au devenit active sexual.

Simptome în cancerul orofaringian

Acest tip de cancer începe în orofaringe, partea din mijloc a gâtului, aflată direct în spatele nasului. Simptomele acestui tip de cancer sunt: durere de gât sau durere de limbă, dureri de urechi, dificultăți la înghițire, modificări ale vocii, respirație urât mirositoare și pierdere în greutate inexplicabilă.

Tratament cancer orofaringian

Cancerul orofaringian poate fi tratat cu succes dacă este depistat cât mai devreme. Tratamentul, de obicei, implică intervenții chirurgicale, radioterapie și chimioterapie. Multe cazuri sunt provocate de HPV și, adeseori, infecția are loc în timpul partidelor de sex oral.
Partea bună este că acest tip de cancer poate fi la ora actuală prevenit prin vaccinarea anti-HPV, o metodă care se practică pe scară largă în țările civilizate atât la băieți cât și la fete, de la vârsta de 11-12 ani. Vaccinul se poate face, însă, inclusiv până la vârsta de 45 de ani.

Cancerul anal și sexul oral

Simptome în cazul cancerului anal

Și în ceea ce privește cancerul anal, patologia infecțioasă poate avea un rol determinant, de aceea trebuie cunoscută și în acest context. Cele mai multe tipuri de cancer anal par a fi legate tot de infecția cu HPV (virusul papilom uman). La ora actuală, se fac multe cercetări pentru a afla cum HPV ar putea duce la cancer anal. Există dovezi că anumite tulpini virulente de HPV duc la apariția unor carcinoame anale scuamoase. Oamenii de știință cercetează mecanismele prin care adenocarcinoamele anale au proveniență infecțioasă virală.

Afectând capătul intestinului gros, spre anus, acest tip de cancer este rar și afectează mai puțin de 1200 de oameni pe an, potrivit statisticilor. Semnele pe care pacienții le observă includ: sângerări în zona anusului, mâncărimi în jurul anusului, mici umflături sau protuberanțe în preajma anusului, o scurgere de mucus din anus și pierderea funcției normale intestinale.

HPV-16, asociat mai des cu cancerul anal

La ora actuală au fost găsite peste 150 de subtipuri de HPV, unele mai virulente în patologia cancerigenă. Subtipul cunoscut sub numele de HPV-16 se găsește adesea în carcinomul cu celule scuamoase și se găsește și în unele papiloame anale. Un alt subtip, HPV-18, apare mai rar. Majoritatea verucilor anale sunt cauzate de HPV-6 și HPV-11. Negii care conțin HPV-6 sau HPV-11 sunt mult mai puțin susceptibili să devină cancer decât cei care conțin HPV-16.

HPV produce proteine (E6 și E7) care pot opri două proteine importante supresoare tumorale în celulele normale. Aceste proteine - p53 și Rb - acționează în mod normal pentru a menține replicarea și celulele sănatoase. Atunci când aceste proteine nu sunt active, celulele sunt mai predispuse să sufere transformări maligne.

Imunitatea redusă este un factor important în declanșarea acestor procese. Când organismul este mai puțin capabil să combată infecțiile, virusuri precum HPV pot deveni mai active, ceea ce ar putea declanșa dezvoltarea cancerului anal. HIV, virusul care provoacă SIDA, slăbește sistemul imunitar al organismului, la fel și medicamentele utilizate pentru a preveni respingerea la pacienții cu transplant de organe.

Fumatul corelat cu riscul de cancer anal

Fumatul este un factor de risc asociat cancerului anal. Majoritatea oamenilor știu că fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar. Dar substanțele chimice carcinogene din fumul de tutun ajung de la plămâni în tot restul corpului, provocând și alte tipuri de cancer. Fumatul face, de asemenea, ca sistemul imunitar să fie mai puțin eficient în combaterea infecțiilor cu HPV. Multe studii au observat o rată crescută a cancerului anal la persoanele care fumează, iar efectul fumatului este deosebit de important la persoanele cu alți factori de risc pentru cancerul anal.

Tratament cancer anal

De obicei, cancerul anal este tratat cu o combinație de chimioterapie și radioterapie și cu ajutorul intervențiilor chirurgicale.

Cancerul penisului și sexul oral

Simptome cancer de penis

Cauzele și factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului penisului includ infecția cu papilomavirus uman (HPV), lipsa circumciziei, vârsta de 60 de ani sau mai mult, fimoza, igiena precară, mulți parteneri sexuali, SIDA, tratamentul UV pentru psoriazis și fumatul.
Motivul riscului mai scăzut de cancer de penis la bărbații circumciși nu este pe deplin înțeles științific, dar poate fi legat de alți factori de risc cunoscuți. De exemplu, bărbații care sunt circumciși nu dezvoltă afecțiunea numită fimoză și nu acumulează material cunoscut sub numele de smegmă. Bărbații cu smegmă sau fimoză prezintă un risc crescut de cancer al penisului.

Uneori secrețiile se pot acumula sub prepuțul intact. Dacă zona de sub prepuț nu este curățată bine, aceste secreții se acumulează suficient pentru a deveni o substanță groasă, uneori mirositoare numită smegmă. Smegma este mai frecventă la bărbații cu fimoză, dar poate apărea la oricine dacă prepuțul nu este retras în mod regulat pentru a curăța capul penisului.

În trecut, unii experți erau îngrijorați de faptul că smegma ar putea conține compuși care pot provoca cancer. Majoritatea experților cred acum că smegma în sine probabil nu duce la apariția cancerului la penis, dar poate irita și inflama penisul, ceea ce poate crește riscul de cancer, mai ales în condițiile existenței virusului HPV. S-ar putea, de asemenea, să îngreuneze observarea cancerelor foarte timpurii.

Simptomele cancerului includ o excrescență sau o inflamație la nivelul penisului, care nu se vindecă în decurs de 4 săptămâni, scurgeri urât mirositoare, o îngroșare a pielii sau a prepuțului, o modificare a culorii pielii de pe penis sau a prepuțului, o erupție pe penis și sângerări din interiorul penisului sau din zona de sub prepuț.

Bărbații care sunt purtători ai virusului HPV au un risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer. Statisticile arată că 47% dintre pacienții care suferă de cancer la penis au o infecție cu HPV. 

Tratament cancer de penis

Această formă de cancer este, de obicei, tratată cu ajutorul intervenției chirurgicale, cu radioterapie și chimioterapie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ACS Journals - Oral Sex Habits Can Affect Your Cancer Risk
https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.33346
Studiul „Oral Sex Habits Can Affect Your Cancer Risk”, apărut în Cancer, 2021 https://doi.org/10.1002/cncr.33346, autori: Virginia E. Drake et al.
Cleveland Clinic - Throat Cancer’s Link to Oral Sex: What You Should Know
https://health.clevelandclinic.org/throat-cancers-link-oral-sex-know/
Johns Hopkins Medicine – Behaviors Surrounding Oral Sex May Increase HPV-Related Cancer Risk
https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/behaviors-surrounding-oral-sex-may-increase-hpv-related-cancer-risk


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0