Cum elimini toxinele din organism, dupa petrecerea de Anul Nou

 Ai abuzat de bucatele și băuturile de pe masa de la petrecerea de Anul Nou? Iată cum poți accelera eliminarea toxinelor din organism!
 

Salată cu maioneză, sarmale, cârnați, friptură de porc, cozonac și multe alte bunătăți sunt prezente pe masa de Revelion. Ai mâncat din toate, ba chiar ai completat meniul și cu un pahar de vin sau cu un strop de șampanie? Ei bine, organismul tău are nevoie de o detoxifiere rapidă pentru a scăpa de toate toxinele cu care l-ai copleșit într-o singură noapte.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Renunță la sentimentul de vinovăție care te încearcă și concentrează-ți toată atenția pe detoxifierea organismului.

Ce este dieta de detoxifiere?
 

Dieta de detoxifiere este indicată pentru două până la trei zile pentru a curăța organismul sau pentru a elimina toxinele. Dieta de detoxifiere constă în principal în consumul de  fructe, legume, apă, sucuri de fructe, apă de nucă de cocos, apă cu lămâie, fără condimente. Toate acestea ajută la curățarea ficatului și rinichilor. Sarea sau sarea gemă pot fi incluse în dieta de detoxifiere pentru echilibru electrolitic și pentru a evita crampele. Includerea fructelor și legumelor te va ajuta la curățarea colonului.

În ce constă dieta de detoxifiere?

Renunță la carne pentru câteva zile

Da, preparatele care au rămas după petrecerea de revelion îți pot face cu ochiul, însă nu te vor face să te simți deloc bine. Încearcă să renunți la carne și la alimentele greu de digerat pentru câteva zile și consumă preparate pe bază de legume și fructe, fie ele crude sau gătite. Bogate în nutrienți esențiali, dar și în apă, legumele și fructele hrănesc corpul, îl hidratează și sunt totodată ușor de digerat, oferind o binemeritată pauza sistemului digestiv.


Hidratează-te suficient

Apa este necesară, printre altele, pentru a preveni infecțiile, pentru ca organele să funcționeze corespunzător, pentru ca nutrienții să ajungă la celule, pentru reglarea temperaturii etc. Consumul de apă plată este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a te hidrata, dar și pentru ca organismul să elimine toxinele. De altfel, consumul de apă la intervale regulate pe durata unei zile este esențial pentru a îți menține metabolismul activ. Dacă te simți amețit, ai grijă să consumi apă. 

Bea multe ceaiuri 
 

Hidratarea este importantă, iar consumul de ceaiuri hidratează organismul, însă dacă bei ceaiuri digestive vei accelera procesul de eliminare a toxinelor. Ceaiurile de ghimbir, de lămâie sau de mentă sunt extrem de benefice pentru sănătatea digestivă așa că te poți baza pe ele în timpul curei de detox de după revelion. Ceaiurile sunt, de asemenea, pentru detoxifierea organismului după petreceri, deoarece ajută la combaterea balonării abdominale. Ceaiurile verzi, ceaiul de hibiscus, de fenicul sunt și ele recomandate, pentru că sunt diuretice. Un sfat bun este să bei ceai verde sau de mentă imediat după mese, astfel încât să ușureze digestia. Doza indicată este de până la 1 litru de ceai pe zi.
 
Un ceai cu un puternic efect antioxidant este ceaiul matcha, preparat din pudră de ceai verde. Matcha poate fi adăugat și în smoothie-uri preparate din ingrediente proaspete. 

Baie cu sare Epsom

O baie fierbinte, cu sare Epsom din belșug, nu numai că te relaxează, însă stimulează totodată eliminarea toxinelor din organism prin piele. Profită de acest truc pentru a stimula organismul să lucreze în timp ce tu te relaxezi nefăcând nimic.

Aleargă

Transpirația ajută și ea la eliminarea toxinelor, așa că nu ar strica să ieși, în prima zi a anului, la o tură de jogging în parc. Avantajul este că parcul va fi gol și te vei putea bucura de liniște mai mult ca oricând. Dacă alergatul nu este activitatea ta favorită, încearcă măcar 20 de minute de yoga sau de pilates. Yoga, de pildă, nu numai că induce relaxarea reducând nivelul de cortizol (hormonul stresului) din organism, însă totodată stimulează și sistemul digestiv, care va funcționa mai eficient după puțină mișcare.

Consumă alimente bogate în fibre

O dietă bogată în fibre, care se găsesc cu precădere în legume, leguminoase și cereale integrale ar trebui să te ajute dacă te confrunți cu constipația în aceste zile de după Revelion. 

Include în meniu alimente bogate în potasiu

Include în meniul zilnic alimente bogate în potasiu după zilele pline cu preparate greu de digerat. Acest mineral ajută la combaterea retenției de lichide. Găsești potasiu în:

  • Banană;
  • Pepene;
  • Prună; 
  • Papaya;
  • Fructe uscate;
  • Spanac;
  • Migdale.

Citricele ajută ficatul
 

Citricele își au locul binemeritat în procesul de detoxifiere, pentru că au în compoziție compuși care ajută ficatul să elimine toxinele. Lămâia, portocala, kiwi  sunt exemple bune de citrice, dar ananasul este cel care cele mai multe beneficii în favoarea ficatului. Se consumă citrice proaspete.

Poți consuma și alimente termogenice 

Alimentele termogenice precum ghimbirul, ardeiul roșu și scorțișoara ajută și la detoxifierea organismului după petreceri și accelereaza metabolismul. Iată cum poți să le incluzi în dietă:

  • Ghimbir: crud, în sosuri pentru carne și pește și în sucuri și ceaiuri;
  • Ardei roșu: se consumă la prânz și cel mult 3 grame pe zi;
  • Scorțișoara: pe fructe și în ceai.

 Sunt de ajutor și alimentele bogate în antioxidanți

Antioxidanții protejează celulele împotriva radicalilor liberi. Stresul oxidativ este o afecțiune care rezultă din producția excesivă de radicali liberi. Corpul tău produce în mod natural aceste molecule pentru procese celulare, cum ar fi digestia. Cu toate acestea, alcoolul, fumul de țigară, o dietă săracă în nutrienți și expunerea la poluanți pot produce radicali liberi în excesiv.  Cercetările sugerează că daunele radicalilor liberi joacă un rol în afecțiuni precum demența, bolile de inimă, bolile hepatice, astmul și anumite tipuri de cancer.
 
O dietă bogată în antioxidanți poate ajuta organismul să combată stresul oxidativ cauzat de excesul de radicali liberi și alte toxine care cresc riscul de îmbolnăvire.

Stai departe de cafea sau de ceaiul negru 

Probabil că poftești la o cană de cafea, mai ales dacă petrecerea de revelion a ținut până dimineața, însă stai departe de cafea și ceai negru cel puțin o zi - două.  Astfel, îi vei oferi organismului răgazul de care are nevoie pentru a se pune pe picioare, eliminând toate substanțele toxice.
 

Evită zahărul
 

Evită să consumi zahăr sau produse alimentare îndulcite pentru cel puțin două săptămâni. Printre acestea se numără dulciurile, produsele de patiserie, dar nu numai. În felul acesta îi oferi organismului șansa să se recupereze și să se vindece. Poți chiar să-ți faci o băutură cu pudră proteică. Consumul ridicat de băuturi dulci poate provoca ficatul gras, o afecțiune care are un impact negativ asupra funcției hepatice.

Așteaptă până când ți se face foame și nu mânca până te saturi 

Nu obosi organismul cu procesul de digestie. Mănâncă numai când ți se face cu adevărat foame și oprește-te din mâncat înainte de a simți că ești sătul. În acest fel, îi oferi organismului prilejul de a digera în tihnă. 

Odihnește-te

Pentru ca organismul să se refacă rapid după abuzurile culinare din noaptea de revelion, este foarte important să te odihnești suficient. În timpul somnului, se desfășoară mare parte din procesul de refacere a organismului. Dormi ori de câte ori simți nevoia, însă nu uita să te trezești din când în când pe parcursul zilei pentru a bea un pahar cu apă ori o cană cu ceai. Hidratarea și odihna sunt cele două trucuri care te vor face să te simți mai bine.

Consumă probiotice 

Probioticele, adică bacteriile bune din intestine, echilibrează flora gastrointestinală și ajută la “curățarea” organismului. Introdu în dieta ta alimente precum chefirul sau iaurtul în zilele de după sărbătorile de iarnă, în care ți-ai suprasolicitat tractul gastrointestinal cu alimente greu de digerat.

Încearcă să te odihnești suficient

Somnul suficient este esențial pentru sănătate și pentru detoxifierea naturală a organismului. Un somn odihnitor îi permite creierului să se organizeze și să elimine deșeurile toxice pe care le-a absorbit în timpul zilei. Evită să stai cu ochii în telefon înainte de somn, pentru că lumina acestor device-uri, care ne fac viața mai ușoară, afectează ciclul de somn.

Evită alcoolul

Rom, bere, whisky, vodcă, vin și o mulțime de cocktail-uri... acestea nu lipsesc de la nicio petrecere de Anul Nou. Așadar, după acest aport excesiv de alcool, este bine să stai departe de băuturile alcoolice în timpul perioadei de detoxifiere. Nu contează dacă ești un consumator obișnuit sau ocazional de alcool. Organismul tău trebuie să elimine toxinele, iar dacă stai departe de alcool te va ajuta enorm să îți recâștigi sănătatea și starea de bine.
 
De altfel, este important să știi că ficatul tău metabolizează mai mult de 90% din alcoolul pe care îl consumi 1. Enzimele hepatice metabolizează alcoolul în acetaldehidă, o substanță chimică despre care se știe că favorizează apariția cancerului. 
 
În timp ce studiile observaționale au arătat că un consum scăzut până la moderat de alcool aduce beneficii sănătății inimii, consumul excesiv de alcool poate cauza multe probleme de sănătate. Consumul excesiv de alcool poate afecta funcția ficatului, provocând acumularea de grăsime, inflamație și cicatrici. Când se întâmplă acest lucru, ficatul tău nu poate funcționa adecvat și nu își poate îndeplini sarcinile necesare - inclusiv filtrarea deșeurilor și a altor toxine din organism.
 
Specialiștii recomandă limitarea consumului de alcool la o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0