Menopauza și sindromul ochiului uscat

Dacă ai un disconfort accentuat la nivel ocular și îți simți ochii mai uscați decât în mod normal, este posibil ca dereglările hormonale ce au loc la menopauză ori în perioada de tranziție care o precede să fie de vină.

Menopauza este o perioadă de viață la care femeile ajung în jurul vârstei de 50 de ani și se caracterizează prin încetarea funcționării ovarelor și scăderea nivelului de estrogen și progesteron din organism. Această scădere a hormonilor poate provoca o serie de simptome, inclusiv sindromul de ochi uscat.

Hormonii sunt precum niște "mesageri" chimici care circulă prin tot organismul, așa că nu este deloc surprinzător faptul că îți influențează și sănătatea ochilor. 

Sindromul de ochi uscat este un simptom mai puțin cunoscut al menopauzei, iar statisticile de peste hotare arată că 61% dintre femeile aflate la perimenopauză (numită și premenopauză) și femeile postmenopauzale suferă de neplăceri în zona oculară - ochi uscați, mâncărimi oculare. Însă doar 16% dintre aceste femei realizează că menopauza este de vină, conform unei cercetări. 

Recomandările experților DOC.ro

Multe femei care sunt la menopauză se confruntă cu sindromul ochilor uscați sau cu o exacerbare a simptomelor pre-existente de la nivel ocular. La fel ca la majoritatea simptomelor menopauzei, hormonii din organismul femeii sunt de vină, pentru că nivelul acestora afectează țesuturile oculare și compoziția lacrimilor pe care ochii le produc. Prin urmare, acești factori contribuie la senzația de uscăciune. 

Simptomele cele mai frecvente includ uscăciunea ochilor, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată, precum și senzația de usturime, senzația de nisip în ochi, senzația că în ochi există un corp străin. 

Nu te lăsa păcălită de lăcrimarea excesivă a ochilor. Chiar dacă ai fi tentată să crezi că ochii tăi nu sunt uscați, lăcrimarea excesivă poate fi un semn ce arată că ochii încearcă să compenseze pentru lipsa hidratării.

De ce apare uscăciunea ochilor la menopauză

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de lacrimi scade, iar dacă o persoană are peste 50 de ani, crește riscul de a suferi de sindromul de ochi uscat, indiferent de sex. Chiar și așa, femeile postmenopauzale sunt în mod special mai afectate de uscăciunea oculară. Anumiți hormoni, precum estrogenul și androgenii afectează producția de lacrimi într-un anumit mod, însă relația exactă dintre aceștia este încă neclară. 

Cercetătorii presupuneau în trecut că nivelul scăzut de estrogen este cel care cauza sindromul de ochi uscat la femeile postmenopauzale, însă cercetările mai noi își îndreaptă atenția asupra rolului pe care îl au hormonii androgeni

Androgenii sunt hormoni pe care îi au atât femeile, cât și bărbații, însă doamnele au niveluri mult mai scăzute, iar aceste niveluri de androgeni scad după menopauză. Este posibil, spun specialiștii, ca androgenii să joace un rol în menținerea echilibrului delicat al producției de lacrimi de la nivel ocular. 

Sindromul Sjögren. Atunci când simptomele sunt severe, poate fi un semn al sindromului Sjögren, o boală sistemică care provoacă uscăciunea ochilor și gura uscată.

Tratamentul pentru ochii uscați - dacă ești la menopauză sau în premenopauză

Terapia de substituție hormonală 

Părerile sunt împărțite în privința efectelor acestei terapii când este vorba despre sindromul ochiului uscat. Terapia de substituție hormonală (TSH) poate fi utilizată în tratamentul afecțiunilor oculare asociate cu menopauza, precum sindromul de ochi uscat, tulburări ale vederii și pierderea densității osoase. Studiile arată că TSH poate fi eficient în tratarea acestor afecțiuni, dar există și riscuri și efecte secundare asociate cu utilizarea sa. Unii oameni de știință spun că terapia pe bază de estrogen și progesteron a crescut semnificativ riscul de uscăciune oculară. S-a mai observat că dozele mai mari de terapii doar pe bază de estrogen și de terapii în care a fost inclus și progesteronul au avut drept rezultat o creștere a severității sindromului de ochi uscat, în comparație cu dozele mai mici din aceleași tratamente*. 

Medicamente fară prescripție medicală 

Mai multe medicamente de acest gen sunt disponibile pentru a trata problemele cronice de tipul ochilor uscați. În multe cazuri, lacrimile artificiale vor fi suficiente pentru a calma simptomele femeilor postmenopauzale sau celor aflate în premenopauză. Atunci când îți alegi picăturile oftalmice sau lacrimile artificiale, nu uita să îi ceri sfatul farmacistului sau medicului tău. Este important să alegi picături fără conservanți, pe care le poți folosi de mai mult de 4 ori pe zi, pentru că cele care conțin conservanți pot irita ochii. 

Medicamente pe bază de prescripție medicală 

Medicul tău oftalmolog îți poate prescrie diverse tipuri de medicamente, în funcție de starea ochilor tăi: 

  • • Medicamente pentru a reduce inflamația pleoapelor - oftalmologul poate recomanda antibiotice orale pentru a combate această problemă; 
  • • Medicamente pentru a reduce inflamația corneei - medicul poate sugera să folosești picături oftalmice care conțin ciclosporină (medicament ce suprimă sistemul imunitar) sau corticosteroizi;
  • • Medicamente ce stimulează lăcrimatul - există medicamente numite colinergice (cu o acțiune stimulantă, deci) care ajută la creșterea producției de lacrimi. Sunt disponibile sub formă de pilule, gel ori picături oftalmice; 
  • • Lentile de contact speciale - acestea pot să ajute la menținerea umezelii și la protejarea ochilor împotriva iritațiilor.

Vitamina B12 

Într-un studiu din 2020, combinația de suplimente orale de vitamina B12 și lacrimi artificiale a îmbunătățit simptomele sindromului ochiului uscat. Potrivit cercetătorilor, vitamina B12 poate repara stratul nervos cornean sau nervii de pe suprafața exterioară a ochiului. Acest lucru poate ajuta la reducerea arsurilor asociate ochiului uscat.

Newsletter DOC dedicat

Oamenii folosesc castraveți pe ochi pentru a calma umflăturile și a reduce cearcănele. Când ochii devin uscați, castraveții îi pot oferi un efect hidratant, reducând uscăciunea și roșeața.

Recomandări de care să ții cont, pentru a reduce simptomele sindromului ochilor uscați:

  • Limitează timpul petrecut în fața ecranelor dispozitivelor electronice.
  • Protejează-ți ochii, purtând ochelari de soare care să blocheze vântul și aerul uscat.
  • Evită factorii precum polenul și fumul de țigară, care pot să agraveze simptomele de la nivelul ochilor.
  • Folosește un umidificator - aerul din locuință sau din birou trebuie menținut umed, pentru ca ochii să nu se usuce.
  • Adoptă o alimentație corectă - O dietă bogată în acizi grași Omega 3 și vitamina A poate încuraja producția optimă de lacrimi la nivelul ochilor.
  • Ia suplimente nutritive - Intreabă-ți medicul oftalmolog dacă este cazul să iei anumite suplimente ce conțin Omega 3, vitamina A, luteină și biotină și care te-ar putea ajuta să îți menții ochii sănătoși.

În concluzie, menopauza poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea sindromului de ochi uscat și este important să se monitorizeze simptomele oculare în timpul menopauzei și să se ia măsuri pentru a trata sindromul de ochi uscat atunci când este necesar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - https://www.webmd.com/eye-health/dry-eye-hormones#1
Studiul "Dry Eye Syndrome in Menopause and Perimenopausal Age Group", publicat in 2017, in Journal of mid-life health, autori: Travis Peck, Leslie Olsakovsky, Shruti Aggarwal. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28706404/#:~:text=It%20is%20more%20prevalent%20in,layer%2C%20lipid%2C%20and%20mucin. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0