Deviația ulnară, frecventă în lupus

Deviația ulnară este o afecțiune a mâinii care apare atunci când oasele articulațiilor metacarpofalangiene se umflă și determină ca degetele să se aplece în direcția osului ulna din antebraț. 

Această afecțiune nu împiedică pacienții să-și folosească mâinile pentru sarcini zilnice precum strângerea obiectelor sau legarea încălțămintei. Dar, în timp, este posibil ca unele sarcini să fie dificil de dus până la capăt.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Semne și simptome ale deviației ulnare

Umflarea la nivelul articulațiilor este unul dintre cele mai vizibile simptome ale deviației ulnare. De asemenea, cei care suferă de deviație ulnară pot observa cum degetele, în special degetele mijlocii, se apleacă spre degetul mic.

Pe măsură ce afecțiunea progresează, bolnavii se pot confrunta cu:

  • umflare sau durere la nivelul încheieturilor mâinii și degetelor, mai ales atunci când sunt flexate degetele;
  • căldură în jurul articulațiilor încheieturii mâinii și degetelor;
  • incapacitatea de a flexa complet degetele;
  • incapacitatea de a ridica obiecte sau de a face anumite sarcini cu degetul arătător și degetul mare, cum sunt tragerea fermoarelor sau stoarcerea citricilor.

Care sunt cauzele posibile

Una dintre cele mai frecvente cauze ale deviației ulnare este artrita reumatoidă. Aceasta este o tulburare autoimună care determină sistemul imunitar să vizeze țesutul articular. Artrita reumatoidă nu are o cauză specifică. Se crede că genele pot declanșa afecțiunea atunci când bolnavii sunt expuși anumitor factori de mediu, precum infecțiile. Însă și leziunile fizice, stresul sau traumele emoționale poartă o parte din vină.

Osteoartrita este o altă boală cunoscută că favorizează apariția deviației ulnare. Spre deosebire de artrita reumatoidă, osteoartrita nu este cauzată de sistemul imunitar, ci apare din cauza uzurii cartilajul articular, uzură care apare pe măsură ce înaintăm în vârstă. Când cartilajul s-a uzat foarte mult, oasele încep să se fricționeze în articulație. Acest lucru dăunează articulațiilor și poate determina denaturarea și îndoirea acestora.

Și artrita psoriazică este o afecțiune care determină apariția deviației ulnare.  Aceasta este un tip de artrită cronică cauzată de sistemul imunitar care atacă articulațiile.

Lupusul este o afecțiune autoimună care poate afecta orice parte a corpului, inclusiv articulațiile, pielea și organele. Lupusul poate afecta articulațiile degetelor și încheieturilor și poate provoca apariția deviației ulnare1. Printre simptomele bolii se numără: dureri musculare și articulare, iritații ale pielii, febră, oboseală, dureri în piept, pierderea părului, sensibilitate la lumină, afte bucale, cheaguri de sânge, anemie, probleme renale.

Cum se pune diagnosticul de deviație ulnară

După examinarea istoricului medical, medicul va efectua un examen fizic și va evalua simptomele. Acesta pot poate solicita bolnavului să se deplaseze, să întindă sau să flexeze mâna și degetele. Dacă degetele se mișcă anormal în direcția osului ulnar, poate fi vorba de deviație ulnară.

Este posibil ca medicul să recomande și efectuarea de radiografii, pentru a putea examina ligamentele și alte țesuturi care înconjoară articulațiile, cât și teste de sânge, în vederea unor afecțiuni care pot provoca apariția deviației ulnare, cum este lupusul.

Ce opțiuni de tratament există

Deviația ulnară este cronică și progresivă. Tratamentul are ca scop gestionarea simptomele și menținerea calitatea vieții. Pentru a ameliora durerea, medicul recomandă administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene.

De ajutor sunt și anumite exerciții fizice. În funcție de severitatea bolii, tratamentul poate varia de la simple exerciții care vizează  încheietura mâinii, mâinile și degetele, exerciții care pot fi efectuate acasă, până la purtarea unei atele, pentru a menține degetele la locul lor. Cu ajutorul unui kinetoterapeut pacientul poate să învețe să efectueze corect aceste exerciții.

 
 

Cel mai bine este ca bolnavul să discute cu medicul despre cele mai bune opțiuni de tratament.

De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unor tratamente la domiciliu, cum sunt terapia la cald sau la rece, pentru a ameliora unele simptome. De exemplu, aplicarea căldurii pe degete în timp ce acestea sunt extinse poate ajuta la flexarea mai ușoară a degetelor. Aplicarea gheții pe articulații poate ajuta la reducerea durerii și umflăturii. Recomandată este și masarea ușoară a articulațiilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Totodată, pacienții care se confruntă cu această problemă de sănătate trebuie să facă și câteva schimbări în stilul de viață. De exemplu, să includă în alimentație produse bogate în acizi grași Omega-3 și să reducă stresul, făcând meditație și exerciții de respirație profundă. Acizii grași Omega-3 extrași din pește de mare adâncime au proprietăți antiinflamatoare, jucând rol de precursori ai compușilor cu efect calmant în organism. Astfel, aceștia contribuie la diminuarea inflamației articulare. În cazuri mai severe, tratamentul cu laser poate ajuta la reducerea durerii.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Medical News Today - What is ulnar deviation?

Healthline - Everything You Need to Know About Ulnar Deviation (Drift)

1. Studiul „Ulnar deviation is not always rheumatoid”, publicat în Annals of the Rheumatic Diseases 1996;55:786-788, autori M Zuber, C Braun, M Pfreundschuh, W Piischel

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0