De ce sa NU lasi varicele netratate - Ce pericole pot sa apara?

În cazul în care te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă nu tratezi varicele, vei afla din acest articol ce pericole te pândesc și ce consecințe pot să apară în ce privește starea ta de sănătate.

Există mai multe consecințe, spun experții, ale varicelor netratate, iar severitatea acestor probleme poate varia de la o persoană la alta, în funcție de circumstanțele care au dus la apariția acestor dilatații venoase.

Multe persoane care nu își tratează varicele se vor confrunta în continuare cu simptome precum durerea, oboseala și umflarea picioarelor sau a gleznelor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pot să apară, în timp, probleme medicale mai avansate, cum ar fi hiperpigmentarea, lipodermatoscleroza, ulcerele venoase (numite și ulcere varicoase), sângerări spontane, tromboflebita superficială și o afecțiune care are potențialul de a-ți pune viața în pericol: tromboza venoasă profundă.

Ce trebuie să faci?

Dacă nu ești sigur(a) de severitatea varicelor tale, ar trebui să te vadă un medic specialist în problemele sistemului venos, care va putea să determine cât de gravă este afecțiunea de care suferi și dacă tratamentul este necesar sau nu în cazul tău.

Consecințele varicelor netratate 

Varicele apar atunci când sângele se acumulează în interiorul unei vene, deteriorând sau lărgind alte structuri din interiorul vasului de sânge umflat. Venele varicoase sunt de cele mai multe ori vizibile, proeminente, apar ca niște fire încurcate la nivelul extremităților inferioare.

Varicele pot duce la multe complicații dacă sunt lăsate netratate, iar unele dintre acestea pot fi:

Cheagurile de sânge 

Acumularea sau stagnarea sângelui într-o venă varicoasă poate duce la stagnarea fluxului sangvin, cauzând coagularea sângelui în vena defectuoasă. 

Tromboflebita superficială 

Această afecțiune se definește ca inflamația venelor superficiale ale piciorului. Cheagul de sânge este localizat într-o venă varicoasă, iar zona se înroșește și este caldă la atingere. De cele mai multe ori, această complicație se tratează prin folosirea   ciorapilor de compresie, dar și în urma administrării de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene orale. Foarte rar, cheagul din venele varicoase superficiale se poate extinde în venele mai profunde. Specialistul ar putea face greu față distincției între tromboflebita superficială și tromboza venoasă profundă, întrucât ambele se manifestă asemănător.

Tromboza venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă reprezintă apariția unui cheag de sânge în venele profunde și poate duce la simptome de durere și/sau umflare la picioare. Aceasta este o afecțiune medicală gravă și, dacă cheagul se extinde, poate fi necesară spitalizarea pacientului pentru a primi ca tratament diluanți de sânge.

Dacă este depistat din vreme, acest tip de cheag de sânge poate fi tratat în ambulatoriu cu diluanți orali. Medicul poate recomanda pacienților o serie de analize suplimentare de sânge pentru a determina dacă au o predispoziție genetică la dezvoltarea cheagurilor de sânge.

Embolie pulmonară 

Cheagurile de sânge din venele profunde se pot disloca și migra din venele profunde către inimă. În cazul în care acest cheag ajunge în plămâni, vorbim despre embolia pulmonară, o situație care pune viața în pericol și care poate duce la decesul pacientului. Un pacient cu o embolie pulmonară poate prezenta dureri în piept și dificultăți de respirație.  

În cazul în care există semne ale unui cheag de sânge, o examinare amănunțită, inclusiv o ecografie a piciorului și un tratament pot ajuta în prevenirea măririi unui cheag de sânge.
Sângerare

Venele varicoase sunt predispuse la sângerare, întrucât pereții varicelor sunt foarte subțiri și inflamați. Întrucât aceste vene varicoase se găsesc foarte aproape de suprafața pielii, chiar și leziunile minore ale pielii, cum ar fi lovirea sau tăierea, pot duce la deteriorarea peretelui venei și la sângerare.

În cazul unui pacient sănătos, dacă se lovește, se va confrunta cu o umflătură minoră și cu un ușor disconfort, însă în cazul pacienților cu vene varicoase orice leziune minoră la nivelul pielii se poate transforma într-o problemă mai mare, întrucât sângerarea s-ar putea să nu se oprească. Este o realitate înfricoșătoare pentru mulți pacienți și este o complicație care merită menționată.

În cazul în care te confrunți vreodată cu această complicație trebuie să aplici presiune directă pe locul sângerării. Procedează așa până când sângerarea se oprește complet. Dacă sângerarea nu se oprește, ar fi indicat să ridici piciorul afectat. Dacă nici această soluție nu e de ajutor, atunci sună la 112. 

Ulcere de stază venoasă 

Ulcerele cauzate de insuficiența venoasă cronică sunt de obicei foarte dureroase și se vindecă foarte greu. Chiar dacă unele ulcere varicoase se vindecă de la sine, alte leziuni de acest gen nu se vindecă până când un volum suficient de sânge nu este restabilit cu ajutorul tratamentului. Printre simptomele ulcerelor de la nivelul picioarelor se numără  inflamația, erupțiile cutanate și decolorare pielii în zonele afectate.  

Decolorarea pielii 

Varicele care au avut mult timp pentru a evolua, tocmai pentru că nu au fost tratate, pot duce la o decolorare a pielii deasupra zonei afectate; pielea poate căpăta o nuanță maronie-albăstruie. Erupția cutanată poate fi focală sau difuză pe tot piciorul inferior, în funcție de severitate. Această erupție cutanată reprezintă o formă de dermatită, iar dacă are legătură cu staza sângelui în vene varicoase, poartă denumirea de dermatită de stază venoasă. 

Această erupție cutanată provoacă de obicei și mâncărime. Indicat ar fi să nu ne scărpinăm din cauza riscului suplimentar de sângerare sau de infecție. În tratarea acestei complicații dă rezultate foarte bune utilizarea de ciorapi cu compresie gradată și aplicarea unei creme cu steroizi. Tratamentul pe termen lung include tratarea bolii varicoase de bază.

Tot din cauza stazei prelungite a sângelui în venele varicoase și tratamentului întârziat al venelor varicoase, pacienții se pot confrunta și cu o decolorare roșiatică sau maronie a pielii care acoperă venele varicoase. Aceasta poartă denumirea de hiperpigmentare și debutează, de regulă, în apropierea gleznei. 

Partea proastă este că, pe măsură ce timpul trece,  hiperpigmentarea se poate agrava. Pentru limitarea acestui risc, trebuie tratată boala varicoasă. Este important de menționat că decolorarea în sine nu este o amenințare pentru sănătatea pacientului, dar poate fi un semn al agravării bolii venelor și, uneori, un simptom al formării unui cheag de sânge.  

Lipodermatoscleroza 

Această afecțiune reprezintă inflamarea stratului de țesut gras care se situează sub piele. Ea poate duce la durere, pigmentarea normală a pielii și la îngustarea anormală a picioarelor pacientului.  Institutul Național de Sănătate recomandă pacienților care suferă de această boală să înceapă tratamentul recomandat pentru a controla simptomele, deoarece în cazuri mai severe poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Atrofie albă

Această afecțiune poate să apară după o leziune sau afectare a pielii, când fluxul de sânge este redus, din cauza insuficienței venoase. Atrofia cutanată a membrelor inferioare este caracterizată de decolorări de culoare roșiatică sau purpurie ale pielii, care pot să evolueze și să se transforme în ulcerații.

Umflarea picioarelor

Pe măsură ce se acumulează presiune în vene, acestea se pot scurge în țesuturile din jur, ducând la umflături. Din această cauză picioarele pot deveni extrem de dureroase.

Consecințele la nivel mintal

În afară de complicațiile fizice ale venelor varicoase, există o mare componentă emoțională a acestei probleme de sănătate. Din cauza aspectului venelor varicoase de la suprafață oamenii ajung să se ferească de cei dragi, iar în timpul verii anxietatea și teama de a fi judecat devin mai reale atunci când poartă pantaloni scurți/rochie, când sunt invitați la plajă de prietenii lor sau chiar și atunci când stau la soare în parc. 

Nu ignora varicele!

Ignorarea problemelor de tipul varicelor nu este recomandată, pentru că aceste dilatații venoase pot duce la ulcere venoase (ulcere varicoase), care au nevoie de luni de zile pentru a se vindeca sau pot duce la simptome mai puțin grave: glezne umflate și deteriorarea pielii.

Varicele sunt ușor de tratat

Deși venele varicoase pot duce la multe complicații mai mult sau mai puțin grave, vestea bună este că ele pot fi tratate. Este important, deci, să apelezi imediat la un medic, care îți va oferi tratamentul corespunzător, pentru a reduce la minimum riscurile asociate cu varicele. 

În cazul în care suferi de varice sau te lupți cu o altă formă de insuficiență venoasă cronică, cere sfatul unui medic flebolog. Este important ca venele vizibile de pe picioare să fie verificate de acest medic și, dacă este necesar, el îți va prescrie un tratament personalizat, pentru a evita eventualele probleme care pot cauza disconfort, stres și alte neplăceri la nivelul picioarelor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratarea venelor varicoase

Există numeroase tratamente pentru venele varicoase, iar acestea se aleg în funcție de tipul de vene varicoase pe care pacientul le are, de severitatea afecțiunii sale, de istoricul medical și de recomandările specialistului. Printre cele mai eficiente tratamente medicale pentru venele varicoase se numără:

  • Ablația – Îndepărtarea vaselor de sânge problematice prin intervenții chirurgicale clasice sau prin metode avansate care reduc semnificativ timpul de recuperare al pacienților.
  • Scleroterapia – Eliminarea venelor varicoase mici prin injectarea venelor cu o soluție specială.
  • Microflebectomie – Îndepărtarea venelor varicoase medii sau mari printr-o procedură ambulatorie minim invazivă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
The New Jersey Vein & Vascular Center - https://njvvc.com/9-hidden-health-risks-untreated-varicose-veins/
Chicago Vein Institute - https://www.chicagoveininstitute.com/consequences-untreated-varicose-veins/
American Vein and Lymphatic Society - http://www.phlebology.org/patient-information/conditions-treatments/untreated-conditions
Center for Vein Restoration - https://www.centerforvein.com/shouldnt-leave-varicose-veins-untreated/
Center for Varicose Veins - What are the Complications of Untreated Varicose Vein Disease?
https://www.centerforvaricoseveins.com/blog/what-are-the-complications-of-untreated-varicose-vein-disease

 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0