Tenesmele rectale sau senzația de defecație incompletă

Termenul de "tenesme rectale" descrie un simptom care apare în unele afecțiuni - printre care și colita ulcerativă. Acest simptom este definit prin senzația de defecație incompletă (evacuarea materiilor fecale pare incompletă). Cu alte cuvinte, pacientul simte că nu poate să își golească complet intestinul gros de materiile fecale, chiar dacă nu există nimic de eliminat din intestin. Tenesmele sau senzația de defecare fără a avea scaune, durerea la defecare sau o durere de tip sciatic pot fi simptome ale cancerului rectal. Sciatica poate fi si  un simptom de rău augur, semnificând cancerul rectal avansat local cu afectare neuronală majoră a tumorii.

Tenesmele rectale sunt asociate cu mai multe probleme medicale, iar printre acestea se află și bolile inflamatorii intestinale și cele care afectează modul în care mușchii transportă alimentele prin intestine.

Tenesmele rectale pot fi dureroase, mai ales dacă sunt însoțite de crampe, de forțări involuntare sau de alte simptome digestive. Cea mai frecventă este inflamația colonului, fie dintr-o cauză neinfecțioasă, fie infecțioasă. Boala inflamatorie a intestinului  este o cauză a inflamației colonului, un termen general pentru mai multe afecțiuni pe termen lung care implică inflamația cronică a intestinului.

Cauzele tenesmelor rectale

[{ads-colita-first}]

Bolile inflamatorii intestinale, adică acele afecțiuni cronice care implică inflamația cronică a intestinelor, sunt cauza principală a tenesmelor rectale. Colita ulcerativă și boala Crohn sunt cele mai frevente forme de boală inflamatorie intestinală. Experții spun că inflamația și ulcerația tractului gastrointestinal, asociate cu aceste boli, pot duce la îngustarea, blocarea, perforarea sau cicatrizarea peretelui intestinului. Aceste schimbări apărute la unii pacienți pot îngreuna defecația și pot contribui la dezvoltarea tenesmelor rectale.

Iată care sunt, deci, afecțiunile asociate cu tenesme rectale:
- colita ulcerativă și boala Crohn
- infecția colonului
- cancerul colorectal
- inflamația colonului din cauza radioterapiei
- boala diverticulară a colonului
- transportul anormal al alimentelor ori al produșilor reziduali în tractul digestiv
- sindromul de intestin iritabil
- hemoroizi prolabați (sunt cei care ies în afara anusului)
- abcesul rectal
- gonoreea rectală.

Când ar trebui să discuți cu medicul

Dacă te confrunți des cu tenesme rectale, adică ai senzația de defecație incompletă, discută cu medicul tău despre simptomele pe care le ai. Este important să te adresezi unui medic gastroenterolog. Nu uita să îi spui despre manifestările dese: durere abdominală, sânge în scaun, vărsături, febră, frisoane.

Simptome ce apar în perioadele în care colita ulcerativă este activă

Cercetătorii1 au abordat subiectul hipersensibilității rectale în privința colitei ulcerative și au observat că pacienții se confruntă cu numeroase simptome în perioadele în care colita este activă. Disfuncția anorectală cauzează apariția unor simptome: urgența de a merge la toaletă, tenesmele rectale și incontinența sunt simptome deosebit de neplăcute în cazul pacienților. Aceste simptome sunt și mai accentuate în perioadele de activitate a bolii.

 
 

Simptomele tenesmelor rectale pot fi constante sau periodice și, de regulă, sunt însoțite de durere, crampe și forțare involuntară. În funcție de cauza care se află la baza senzațiilor de defecație incompletă, pot să fie prezente și alte simptome: gaze, balonare sau mâncărimi rectale. Frecvent întâlnite sunt și secrețiile sau scurgerile rectale și sângerările rectale, acestea fiind cauzate fie de forțarea excesivă, fie de o afecțiune inflamatoare care compromite țesuturile colorectale.

Mulți bolnavi de hemoroizi experimentează ceea ce poate fi descris ca o mișcare intestinală incompletă, ceea ce înseamnă că resimt că defecatia nu este complet finalizată. Încercarea de a provoca o altă mișcare intestinală fără succes poate agrava hemoroizii si sangerarea, din cauza tensiunii crescute.

De vină este inflamația

Orice factor care determină inflamație rectală poate duce la tenesme, adică la senzația că defecația este incompletă. Unele boli cu transmitere sexuală pot cauza inflamația rectului. Totodată, hemoroizii sunt o altă cauza a tenesmelor rectale, la fel și radioterapia în zona rectală (pentru pacienții cu cancer de prostată). Acestea sunt doar câteva exemple în care inflamația din zona rectală poate cauza tenesme, însă medicii spun că tenesmele rectale sunt mai ales întâlnite la pacienții diagnosticați cu colită ulcerativă.

Prin definiție, spun experții, colita ulcerativă apare mai întâi în rect și evoluează și avansează până în tractul digestiv. Astfel, aproape toți pacienții cu colită și cu rectul inflamat au un risc mai mare de tenesme rectale, ca simptom caracteristic, dacă nu au fost încă tratați pentru boala inflamatorie intestinală de care suferă.

Ce indică studiile în privința tenesmelor rectale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit unui studiu2 mic, realizat pe 38 de pacienți cu o boală inflamatorie intestinală (dintre care 27 de pacienți cu colită ulcerativă și 11 pacienți cu boala Crohn), mai bine de 90% dintre persoanele cu colită ulcerativă au raportat că au tenesme rectale și doar 18% dintre pacienții cu boala Crohn au spus că au avut acest simptom.

În cazul pacienților cu colită ulcerativă, un alt studiu2 a arătat că cele mai întâlnite trăsături clinice au fost: dorința puternică de a defeca; frecvența sporită a scaunelor; sângele în scaun, mucus în scaun, tenesme rectale (92,59%) și scaune moi. Tot în cazul acestor pacienți, cel mai frecvent simptom clinic a fost durerea abdominală. Scaunele moi și scăderea în greutate au fost raportate de 63,64% dintre pacienți. De asemenea, apariti ascaunelor cu aspect ingustat poate fi cauzata de prezenta unei  mase de tesut din colon sau rect care limitează dimensiunea scaunului care poate trece prin el. Condițiile care cauzează diaree pot provoca, de asemenea, scaune subțiri cu creion. Scaunul subțire cu creion persistent, care poate fi solid sau mai moale, este unul dintre simptomele polipilor colorectali sau ai cancerului.

Tratamentul tenesemelor 


Dacă diareea v-a cauzat tenesmele, medicul  poate trata afecțiunea cu antibiotice, care sunt eficiente în combaterea bacteriilor și paraziților.

Dacă un virus este cauza diareei, antibioticele nu vor fi eficiente. Medicul dumneavoastră vă poate elimina anumite medicamente dacă vă cauzează diaree si administra antispastice si saruri de rehidratare, precum si medicamente aminosalicilate (5-ASA), cel mai frecvent mesalamină. Mesalamina poate fi administrată oral și printr-o clismă autoadministrată. Gastroenterologii pot prescrie, de asemenea, supozitoare cu steroizi, cum ar fi hidrocortizonul într-o spumă care poate fi introdusă în rect pentru a reduce inflamația.mergeti de urgenta la medic daca  tenesmele sunt  însoțite de febră , frisoane, sângerări rectale severe, greață, vărsături sau leșin.

In cazul cancerului colono-rectal, medicul oncolog  poate recomanda intervenții cu laser endoscopice pentru ameliorarea temporara a tenesmelor , dar si   o combinație de intervenții chirurgicale, chimioterapie și radioterapie, în funcție de stadiul cancerului și de starea generală de sănătate a persoanei. Îndepărtarea tumorii va ameliora adesea tenesmul. Uneori, după operație, deșeurile fecale nu vor putea trece prin intestinul gros in cazul in care se recurge la colostomie.

Consumul unei diete bogate în fibre sau uleiuri vegetale este una dintre cele mai bune modalități de a vă ameliora tenesmul. Consumul a cel puțin 20 de grame de fibre în fiecare zi vă va face scaunul mai moale și concentrat. Acest lucru  ajută si să treacă mai ușor scaunul spre exterior.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1"Anorectal Dysfunction in Distal Ulcerative Colitis: Challenges and Opportunities for Topical Therapy", publicat în 2016, în Journal of Crohn's & colitis; autori: Jimmy K. Limdi, Dipesh H. Vasant.
2"A study on clinical profile of patients with inflammatory bowel disease", publicat în 2016, în National Journal of Medical Research; autori: Sadiqul Islam, Mayank Agarwal, Anjam J Talukdar, Sangitanjan Dutta, Partha P Kalita.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0