Depresia post-partum (dupa nastere): cauze, simptome & tratament

Perioada post-partum reprezinta o perioada cu risc crescut pentru tulburari din sfera psihiatrica, care pot evolua de la depresia usoara pana la starile psihotice. Depresia post-partum apare la 10-15% din lauze, debutul situandu-se la 60% dintre ele in primele 6 saptamani de la nastere.

Recunoasterea precoce a semnelor si simptomelor acestei afectiuni, de catre personalul medical din sectiile de obstetrica ginecologie sau de catre medicul de familie, si instituirea rapida a unui tratament corespunzator contribuie la un prognostic favorabil atat pentru mama cat si pentru nou-nascut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ar fi necesar un  screening prenatal pentru depistarea femeilor cu risc pentru a dezvolta aceasta afectiune si monitorizarea acestora in primele luni dupa nastere.

Care sunt cauzele depresiei post-partum?

Nu sunt inca recunoscute date concrete despre o relatie cauzala dintre modificarile hormonale care apar dupa nastere (diminuarea brutala a estrogenilor si variatiile prolactinei si cortizolului) si aparitia simtomatologiei afective.

Este vorba despre o vulnerabilitate complexa, biologica, psihologica, psiho-sociala, in care sunt implicati urmatorii factori de risc:

- Antecedentele psihiatrice de depresie sau alta boala afectiva

- Istoric familial de boli psihice

- Absenta suportului social: familie dezorganizata, conflicte marital, dificultati in ingrijirea nou-nascutului

- Evenimente psihotraumatizante in timpul sarcinii si dupa nastere.

Cum se manifesta depresia post-partum?

Depresia tranzitorie post-partum apare la 2-3 zile dupa nastere (third day blue) la 50-80% dintre mame si este considerata o modificare normala dupa nastere, daca nu depaseste in durata doua saptamani.

 Simptomele sunt:

  • Depresie usoara
  • Labilitate afectiva, respectiv trecerea de la o stare emotionala la alta
  • Iritabilitate
  • Plans facil si nemotivat

Cand simptomele depasesc ca durata 2 saptamani avem de-a face cu debutul unei depresii majore post-partum.

In cazul unei depresii majore post-partum, simptomele pot surveni oricand in primul an de dupa nastere, si sunt identice cu ale unei depresii severe :

  • Tristete accentuata
  • Scaderea interesului si a placerii
  • Scaderea capacitatii de concentrare
  • Agitatie sau lentoare psihomotorie
  • Tulburari ale apetitului, cel mai frecvent acesta fiind sever diminuat
  • Tulburari ale somnului
  • Ganduri cu continut negativ, inclusiv intentie suicidara
  • Sentimente ambivalente sau negative fata de sugar
  • Sentimente de vinovatie legate de incapacitatea de a avea grija de copil si o frica excesiva in legatura cu starea de sanatate a acestuia.

O veritabila urgenta psihiatrica, legata de perioada post-partum , este psihoza post-partum. Frecventa este de 0,1-0,2% cu debut acut in primele 2-3 zile. Folosim notiunea de urgenta, deoarece starea mamei poate pune in pericol viata nou-nascutului.

Simptomele sunt:

  • Stare de confuzie si dezorientare
  • Halucinatii – pacienta vede , aude sau simte lucruri care nu exista
  • Ideatie deliranta – gandirea nu este conforma cu realitatea
  • Agresivitate

Care este tratamentul depresiei post-partum?

Tratamentul prompt este important atat pentru mama, cat si pentru copil. Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat recuperarea este mai rapida, scazand sansele de repetare a depresiei. Totodata, dezvoltarea copilului este mai putin afectata de boala mamei.

Consilierea si terapia suportiva sunt considerate tratament de prima linie pentru depresia postnatala de intensitate mica si moderata.

Farmacoterapia va fi initiata cu prudenta de catre medicul psihiatru, in functie de severitatea simptomelor depresive si a informatiilor existente despre eficienta altor tratamente antidepresive urmate de pacienta.

Se va lua in considerare necesitatea intreruperii alaptarii la san, prin consult interdisciplinar al ginecologului, psihiatrului si endocrinologului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei constituie medicatia de prima intentie pentru tratamentul depresiei post-partum. Aceasta clasa de medicamente s-a dovedit a fi foarte eficienta, cu efecte secundare minime.

De obicei, este necesara o perioada de timp intre 4 si 8 saptamani pentru a se remite simptomatologia depresiva, desi unele femei se simt mai bine intr-un interval mai scurt de la initierea tratamentului.

Antidepresivele sunt de obicei folosite pentru cel putin 6 luni, mai intai pentru tratarea depresiei post-partum, si apoi pentru prevenirea recaderilor. Pentru aceasta se poate recomanada continuarea tratamentului pana la un an inainte de intreruperea gradata a acestuia. Expertii recomanda tratament antidepresiv pe termen lung la femeile care au avut 3 sau mai multe episoade depresive in trecut.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0