Cum sa combati dependenta de zahar in 5 zile

După masă, înainte de culcare, când te simți obosit, când ești trist sau fericit, în oricare dintre aceste situații ai pofte dulci? Dacă răspunsul este da, atunci e posibil să ai de-a face cu dependența de zahăr.

Pe lângă acumularea kilogramelor în plus, creșterea rezistenței la insulină și riscul crescut de complicații cardiovasculare ori de diabet, zahărul mai are o mulțime de efecte dăunătoare asupra sănătății. Medicii nutriționișți ne sfătuiesc să renunțăm la acesta, eliminând din alimentație orice produs care conține zahăr. Nu este ușor, însă nici imposibil – iată cum poți combate dependența de zahăr în câteva zile!

Pentru a putea învinge orice dependență, este necesară perioada de detoxifiere – adică perioada în care organismul nu mai primește substanța de care este dependent și învață să se adapteze fără aceasta.

E important de menționat că renunțarea la zahăr poate cauza stări de rău fizic, dar și mintal. Atunci când încerci să renunți la zahăr pot apărea durerile de cap, starea de nervozitate, durerile musculare, agitația sau lipsa de energie.

Vestea bună este, însă, că eliminarea zahărului din organism și combaterea dependenței nu va dura mai mult de 5 zile. Este adevărat însă că aceste zile vor fi foarte grele, întrucât pofta de zahăr va fi extrem de mare, iar simptomele sevrajului vor fi și ele intense.

Iată câteva semne că pofta ta de dulce ar putea fi de fapt o dependență serioasă de zahăr 

Îți ascunzi obiceiul de a mânca zahăr

Unii oameni cu dependență de zahăr pot recunoaște că mănâncă prea multe dulciuri, dar în loc să găsească modalități de reduce consumul, mănâncă pe ascuns. A găsi scuze sau a face înțelegeri cu tine însuți cu privire la dulciuri și deserturi este un semn clar al dependenței de zahăr, spun nutriționiștii. Nimeni nu ascunde broccoli în dulap, așa că dacă ascunzi dulciuri sau te furișezi să le mănânci, s-ar putea să ai o dependență de zahăr.

Ai nevoie de tot mai mult zahăr pentru a-ți satisface pofta

Ca și în cazul multor adicții sau substanțe care creează dependență, toleranța ta la dulciuri se poate dezvolta în timp. Un semn al dependenței de zahăr este nevoia de mai mult pentru a satisface pofta. La început, o linguriță de înghețată e suficientă, dar pe măsură ce devii mai dependent, ai nevoie din ce în ce mai mult pentru a obține satisfacția. 

Mănânci zahăr chiar și atunci când nu ți-e foame

Te simți sătul după o masă copioasă, dar mai ai loc pentru o felie mare de tort? Semnul numărul unu că ai o dependență este că alegi zahărul atunci când nu ți-e foame de fapt. 

Întotdeauna poftești la dulciuri

După un consum excesiv de zahăr, zahărul din sânge va scădea deoarece insulina împinge acel zahăr în celule. Astfel, vei simți o nevoie continuă și constantă de a consuma dulciuri. 

Ai poftă de alimente sărate

Pofta de alimente sărate este un semn că corpul tău nu primește elementele nutritive de care are nevoie. Acest lucru este surprinzător de comun în rândul celor care sunt dependenți de alimentele zaharoase, deoarece acești oameni au adesea deficit de nutrienți cheie. Dacă mănânci în mod regulat gustări cu zahăr, probabil că nu mănânci suficiente proteine și grăsimi sănătoase de care corpul tău are nevoie. Pofta pentru alimente sărate și sărate este o modalitate prin care corpul tău îți poate spune să iei o pauză de la zahăr și să mănânci ceva mai hrănitor.

Și inversul este adevărat. Dacă mănânci prea multă mâncare sărată, s-ar putea să te trezești cu poftă de alimente dulci sau carbohidrați simpli. Cheia este echilibrul – consumul de alimente care sunt bogate în micronutrienți și macronutrienți de care corpul are nevoie pentru a funcționa și a se dezvolta.

Încerci să renunți și ai simptome neobișnuite

Dependența de zahăr poate fi atât o dependență comportamentală - te obișnuiești să mănânci zahăr după mese sau în anumite momente ale zilei - și poate fi și o dependență chimică. Când renunți sau întrerupi programul normal, corpul poate prezenta semne de suferință sau retragere. Renunțarea prea bruscă la zahăr poate determina organismul să aibă simptome de sevraj.

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale dependenței de zahăr pot include dureri de cap, letargie sau senzație de oboseală, pofte, dureri musculare, greață, balonare și chiar insomnie. În cele mai multe cazuri, aceste simptome se intensifică după 24 de ore. Cel mai bun mod de a renunța la zahăr este treptat, reducând câte puțin cantitatea. 

Folosești zahăr pentru a te calma

Dacă îți este pofta de ceva dulce după o despărțire, un film trist sau o zi proastă, ai grijă. Un simptom psihologic al dependenței de zahăr este atunci când indivizii apelează în mod continuu la zahăr ca mijloc de a face față factorilor de stres din viață, plictiselii sau altor probleme psihologice, cum ar fi depresia sau anxietatea. A te răsfăța cu zahăr pentru a obține o astfel de relaxare  emoțională este nesănătos, deoarece nu îi permite individului să-și simtă emoțiile sau să le gestioneze în mod corespunzător. Și un studiu recent sugerează că nici măcar nu îți îmbunătățește starea de spirit.

Știi potențialele consecințe negative și oricum mănânci zahăr

Este un semn rău dacă mănânci compulsiv zahăr și junk food, chiar dacă îți dai seama de consecințele negative. 

Faci tot posibilul să cumperi dulciuri

Dacă mergi special noaptea târziu la benzinărie pentru a-ți lua o caserolă de înghețată, ar trebui să îți dai seama că ai o problemaă, potrivit Centrului pentru dependențe. Acesta este un semn clar că nevoia ta de zahăr scapă de sub control.

Ai sentimente de vinovăție după consumul de zahăr

Sentimentele de vinovăție pentru consumul oricărui aliment poate fi un semn al unei tulburări de alimentație. Dacă îți este rușine în legătură cu obiceiul de a consuma zahăr, poate vrei să discuți acest lucru cu medicul tău sau cu un terapeut.

Ce să faci în cele 5 zile pentru a putea rezista poftei de dulce și nevoii organismului de zahăr

Mănâncă alimente acre – atunci când simți că poftă de dulce te copleșește și că există riscul de a ceda, mănâncă ceva foarte acru. Gusturile acre combat poftă de dulce așa că ciorba cu borș, murăturile și orice alte alimente acre îți plac pot fi de mare ajutor în această perioadă.

Bea multă apă – în primul rând, cât timp vei fi hidratat, îți va fi mai puțin foame, iar pofta de dulce va fi și ea ținută sub control mai ușor. Un alt avantaj al consumului de apă în cantități mai mari în această perioada constă în faptul că stimulează detoxifierea organismului, eliminând reziduurile de zahăr din corp.

Mănâncă multe legume – legumele sunt bogate în conținutul de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienti, de aceea e recomandat să mărești consumul de legume când vrei să renunți la zahăr. Le poți consuma atât crude, cât și gătite.

Mănâncă alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase și fibre – astfel vei menține senzația de foame la distanță, iar poftă de zahăr va fi și ea suprimată. Alimente recomandate sunt ouăle, nucile, avocado, uleiul de măsline, hummusul, somonul sau carnea de pui.

Potolește-ți pofta de dulce cu ciocolată neagră – dacă simți că nu mai poți face față nevoii de a consuma ceva dulce, poți mânca 1 cubuleț de ciocolată neagră. Însă trebuie să te asiguri că este o ciocolată neagră pură, întrucât aceasta este singura care nu crește nivelul de zahăr din sânge.

Fă-ți o cafea sau un ceai – dacă simți că nu ai niciun pic de energie de când ai renunțat la zahăr, poți compensa printr-o ceașcă de cafea neagră sau una de ceai. Bineînțeles, nu vei consuma aceste băuturi îndulcite cu zahăr. Dacă nu suporți gustul acestora neîndulcite, poți folosi sucraloza, care este un îndulcitor ce nu ridică nivelul de zahăr din sânge deloc, dar nici nu conține calorii.

Oricât de grea ți s-ar părea provocarea de a renunta complet la zahăr, e important să nu te dai bătut. În mod cert vei reuși. În primele 5 zile însă, pentru a-ți garanta succesul, stai cât mai departe de tentații – nu intra în cofetării, în magazine mari și aruncă sau ascunde toate produsele alimentare pe care le ai în casă și care conțin zahăr.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.addictioncenter.com/drugs/sugar-addiction/

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0