Alcoolismul, provocat și de o căsătorie timpurie [studiu]

Persoanele care se căsătoresc prea de tinere (mai devreme de 21 de ani) riscă să dezvolte probleme cu alcoolul dacă au un istoric familial de alcoolism, arată un nou studiu.

Căsătoria prea de timpuriu în viață poate crește riscul de comportament problematic în ceea ce privește consumul de alcool în rândul persoanelor care sunt predispuse genetic să bea mai mult. Constatarea vine ca replică la unele cercetări anterioare, conform cărora căsătoria protejează împotriva consumului excesiv de alcool și moderează influențele genetice în ceea ce privește relația cu alcoolul. Însă studiile anterioare s-au concentrat, în general, pe adulți de vârste mai înaintate.

Căsătoria la vârste fragede încurajează alcoolismul?

Multe studii demonstrează că o persoană căsătorită este mai protejată împotriva consumului excesiv de alcool și că influențele genetice pe care le-ar putea avea sunt temperate de căsătorie. Cu toate acestea, lucrările anterioare nu au luat în considerare aceste efecte dintr-o perspectivă de dezvoltare și nici nu au luat în considerare efectele la persoanele cu risc ridicat de alcoolism. Acestea reprezintă lacune importante, deoarece nu se poate presupune că actul căsătoriei are efecte uniforme asupra dezvoltării unei persoane sau pe eșantioanele de populație cu risc mare de alcoolism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit studiului de față, realizat pe un eșantion de adulți tineri, căsătoria nu a fost uniform protectoare împotriva utilizării necorespunzătoare a alcoolului. De fapt, oamenii de știință au constatat că o căsătorie timpurie (adică realizată mai devreme de vârsta de 21 de ani) pare să exacerbeze riscul de consum execesiv de alcool în rândul persoanelor cu predispoziție genetică. Astfel, căsătoria timpurie nu are același efect protector în ceea ce privește atenuarea predispozițiilor genetice care a fost observat la persoanele căsătorite de vârstă mai înaintată.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Virginia Commonwealth University și alte șase universități, a implicat un eșantion de 937 de persoane, dintr-un set de persoane cu vârste cuprinse între 21 și 25 de ani, care au raportat starea civilă și un consum excesiv de alcool.

Aceste constatări sunt importante, spun autorii studiului, deoarece demonstrează modul în care factorii de risc și de protecție se pot intersecta în moduri diferite în anumite puncte de-a lungul vieții. 

Deși căsătoria este, de obicei, considerată a avea efect protector, atunci când se ia în considerare rolul dezvoltării, apare o imagine diferită, astfel încât o căsătorie timpurie poate crește riscul consumului abuziv de alcool în rândul persoanelor care sunt predispuse genetic spre acest viciu. Studiul contribuie, astfel, la o înțelegere mai nuanțată a rolului căsătoriei în viața unei persoane.

Căsătoria are rol protector, dacă partenerii sunt mai maturi

Oamenii de știință implicați în studiu spun că au fost oarecum surprinși de constatările cercetărilor, având în vedere că, în general, căsătoria este considerată a avea rol protector împotriva deteriorării sănătății mentale și fizice. Acest lucru, însă, nu pare să fie valabil pentru toată lumea, ci pentru partenerii maturi și compatibili, care relaționează mai eficient decât cei foarte tineri și care nu se cunosc sau nu se potrivesc prea bine.

Cercetătorii adaugă faptul că, analizând ceea ce știau despre dezvoltarea personală și despre psihologia dezvoltării, descoperirile au avut în cele din urmă mai mult sens. Evenimentele de viață tradiționale, cum ar fi căsătoria și nașterea copiilor, au tendința să se producă în anumite perioade din viața unei persoane. Așadar, atunci când aceste tipuri de evenimente au loc mai devreme sau mai târziu decât ar fi normal pentru o persoană, ele nu pot fi la fel de protectoare pe cât ar fi în condiții obișnuite.

Persoanele care se căsătoresc la vârste prea mici tind să se confrunte cu mai multe consecințe negative și cu mai multe provocări de-a lungul căsniciei, cum ar fi problemele de sănătate mentală și dependență de anumite substanțe decât cele care se căsătoresc la o vârstă mai matură.

Cercetătorii concluzionează că partenerii care se căsătoresc prea de tineri s-ar putea să nu aibă cea mai bună influență unul asupra altuia.  Acest lucru poate crea un mediu în care alți factori de risc care contribuie la consumul de alcool, cum ar fi predispozițiile genetice, să fie exacerbați.

Efectul pozitiv al căsătoriei, influențat de mulți factori

Căsătoria implică adesea un angajament public de a rămâne împreună la bine și la rău, iar căsnicia în sine poate influența și boala și sănătatea. A fi căsătorit este asociat cu o sănătate fizică mai bună în comparație cu a nu fi căsătorit. Cu toate acestea, efectul se datorează mai multor factori, inclusiv selecției (persoanele mai sănătoase pot avea mai multe șanse să se căsătorească și să rămână căsătorite) și resurselor comune (beneficii economice comune, beneficii psihosociale etc.). 

Cercetătorii definesc satisfacția conjugală ca pe o evaluare subiectivă, globală, a relației și comportamentelor din relație, care poate fi măsurată într-o varietate de moduri. Măsurile comune implică atitudini auto-raportate față de partener și căsnicie, aprecieri ale frecvenței sau acceptabilității comportamentelor partenerilor sau ambelor.

De asemenea, sănătatea fizică poate fi măsurată în mai multe moduri, inclusiv evaluări ale medicului cu privire la funcționarea pacientului, auto-raportări despre cât de sănătos se simte sau markeri biologici obiectivi, cum ar fi tensiunea arterială sau nivelul de colesterol. 

Cum se poate preveni consumul excesiv de alcool

  • Alege să nu bei prea mult alcool și ajută-i și pe alții în acest demers, pe cât posibil.
  • Dacă, totuși, bei alcool, respectă regula de consum moderat: nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei - un pahar cu vin sau unul cu bere - și nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați. Dacă preferi cocktail-urile alcoolice, ca femeie, e bine să te limitezi la unul pe săptămână, iar ca bărbat, la două pe săptămână.
  • Nu oferi alcool persoanelor care nu ar trebui să bea, cum ar fi minorii. Dacă ai invitați, nu le mai oferi alcool celor care au băut deja prea mult. Pregătește-le, în schimb, cafea și limonadă.
  • Sprijină, pe cât posibil, strategiilor comunitare pentru prevenirea consumului excesiv de alcool.
  • Dacă simți că bei prea mult alcool în ultima vreme și nu știi cum să gestionezi situația, e bine să ceri sfatul medicului de familie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cambridge University Press - Using a developmental perspective to examine the moderating effects of marriage on heavy episodic drinking in a young adult sample enriched for risk
https://www.cambridge.org/core/journals/development-and-psychopathology/article/using-a-developmental-perspective-to-examine-the-moderating-effects-of-marriage-on-heavy-episodic-drinking-in-a-young-adult-sample-enriched-for-risk/B43B1FBCD5E2AC4C6D83D32F4079BEE0
1. Studiul „Using a developmental perspective to examine the moderating effects of marriage on heavy episodic drinking in a young adult sample enriched for risk”, apărut în Development and Psychopathology, 2020; 1 DOI: 10.1017/S0954579420000371, autori: Seung Bin Cho 
CDC - Preventing Excessive Alcohol Use
https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/prevention.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0