De ce sughita bebelusii in burtica mamei?

Când sunt încă în burtica mamei, bebelușii pot sughița. Gravida poate diferenția sughițul de altă mișcare făcută de făt prin ritmicitatea mișcărilor. Când fătul sughiță, femeia însărcinată resimte o mișcare ritmică, similară unei contracturi musculare care se repetă de multe ori, la intervale regulate sau poate să nici nu își dea seama. 

În articolul de astăzi, poți afla mai multe despre sughițul fătului -  de ce apare, cum îl recunoști și dacă este sau nu normal - dar și despre mișcările fetale în general.

De ce apare sughițul la făt?

Lumea medicală nu a reușit să identifice cauzele exacte pentru care fătul sughiță, însă se suspectează că ar putea avea legătură cu procesul de dezvoltare a plămânilor acestuia (pe măsură ce fătul inspiră, lichidul amniotic intră în plămânii acestuia, provocând contractarea diafragmei în curs de dezvoltare). Ceea ce știu, însă, medicii este că sughițul fătului nu reprezintă niciun pericol pentru sarcină, ci face parte din procesul normal de evoluție.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În general, sughițul fătului este resimțit de gravidă în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. De cele mai multe ori, în luna a șasea de sarcină sughițul își face simțită prezența.

Mișcările fătului ar putea fi, însă, percepute de viitoarele mămici începând cu cea de-a 16-a săptămână de sarcină. În primă fază, gravida va percepe toate mișcările la fel, însă pe măsură ce sarcina evoluează și fătul crește, va fi capabilă să deosebească mișcările pe care bebelușul le face atunci când se răsucește în burtică ori atunci când lovește cu pumnii sau cu picioarele.

Unele alimente sau băuturi consumate pot stimula fătul să fie mai energic, determinându-l să facă anumite mișcări mai intens decât de obicei. De pildă, consumul de zahăr ori de alimente și băuturi foarte calde sau, dimpotrivă, foarte reci, poate determina fătul să fie mai energic.

Femeia nu trebuie să se îngrijoreze dacă nu simte că fătul sughiță, întrucât nu este obligatoriu ca acest lucru să se petreacă.

Sughițul fetal este normal sau nu?

Unele studii sugerează că, dacă sarcina a trecut deja de cea de-a 37-a săptămână de de evoluție și fătul sughiță zilnic, poate chiar de mai multe ori pe zi, viitoarea mămică ar trebui să contacteze medicul, întrucât e posibil să fie ceva în neregulă. Comprimarea cordonului ombilical poate duce la declanșarea sughițului în ultimele săptămâni de sarcină. Și prolapsul de cordon ombilical poate avea aceleași urmări.

Cauzele frecvente ale prolapsului cordonului ombilical includ ruperea prematură a membranelor, travaliul prematur, sarcină multiplă (gemeni, tripleți etc.), polihidramnios (exces de lichid amniotic), prezentare defectuoasă a fătului (prezentare podală).

Nu toți cercetătorii sunt de acord cu faptul că sughițul poate fi un semn de pericol, afirmând că sughițul fetal nu ar putea cauza probleme precum nașterea prematură și subliniind că este un fenomen normal, care nu trebuie combătut.

Frecvența cardiacă fetală este un marker cunoscut al stării bune de sănătate, la fel ca și capacitatea de a simți fătul când se mișcă. Într-un studiu recent, 150 de femei care au născut copii morți în al treilea trimestru au răspuns la un sondaj privind amintirile lor despre mișcarea fetală, inclusiv sughițul fetal. Cercetătorii au comparat răspunsurile acestor femei cu cele ale a 500 de femei care au născut copii vii sau care încă erau însărcinate în același interval de timp.

Aproximativ 80% dintre femeile din ambele grupuri și-au amintit că au constatat în sarcină sughițul fetal, dar nu a existat nicio diferență semnificativă între răspunsurile fiecărui grup de femei, ceea ce sugerează că sughițul fetal nu este asociat cu rezultate negative ale sarcinii. Același lucru a fost valabil atunci când datele au fost ajustate în funcție de vârsta maternă, indicele de masă corporală, fumatul sau dacă pacienta a simțit sughițul fătului zilnic sau pe o perioadă prelungită.

Când poate fi sughițul considerat un simptom îngrijorător și de ce?

Dacă sughițul pare că se petrece des sau durează mult sau, pur și simplu, viitoarea mămică își face grijii, e indicat să meargă la un control medical și să respecte indicațiile pe care i le dă medicul care îi monitorizează sarcina. 

Trebuie oprit sughițul fătului? Sughițul fătului nu este dureros, iar episodul va înceta în cel mult 15 minute de la debut. Dacă sughițul apare în timpul somnului, gravida poate fi deranjată de acest lucru. Dacă dorește să încerce să oprească fătul din a sughița, mama poate face următoarele lucruri:

  • Întinderea în pat, pe partea stângă;
  • Folosirea unei perne pentru maternitate, care va ușura presiunea pusă pe zona abdominală ori pe coloana vertebrală atunci când stă întinsă în pat.

Așadar, în general, sughițul fătului nu reprezintă un semnal de alarmă, fiind o apariție perfect normală și complet inofensivă. Există, însă, și situații mai serioase, în care acest semn ar putea indica o problemă mai gravă – de aceea, viitoarea mămică trebuie să își monitorizeze cu atenție starea și să comunice foarte bine cu medicul pentru a-i transmite toate informațiile care ar putea avea o însemnătate. La orice mișcare atipică a fătului, gravida trebuie să fie foarte atentă și să se asigure că cere sfatul medicului.

Ce ar trebui să știe viitoarea mamă despre mișcările fetale?

Din punct de vedere istoric, scăderea mișcării fetale poate indica probleme. Prin urmare, se presupune că, dacă o femeie observă o scădere a mișcării fetale și o evaluează, atunci un posibil eveniment advers cu fătul ar putea fi evitat prin utilizarea intervențiilor medicale.

Multe studii au încercat să găsească o corelație între scăderea mișcării fetale și funcționarea placentei, anomalii ale uterului, restricția de creștere a fătului, cordon nucal strâns sau să demonstreze că numărul de lovituri poate preveni decesul fetal intrauterin. 

Deși acest tip de monitorizare este adesea recomandat, urmărirea nu previne întotdeauna complicațiile. Însă, datorită costului scăzut și beneficiului potențial, este recomandat. Scăderea mișcării fetale poate indica necesitatea mai multor evaluări și are potențialul de a salva vieți. 

Când încep mișcările fetale?

Gravida va simți cum fătul începe să se miște între săptămânile 16 și 24 de sarcină. Dacă femeia este la a doua sarcină sau la cele ulterioare e posibil să simtă că fătul începe să se miște mai devreme decât la prima sarcină. Primele senzații pot fi ca un fel de fluturat (cum ar fi „fluturii în stomac”), o senzația de rostogolire ori răsturnare sau o lovitură ușoară. Pe măsură ce sarcina progresează, mișcările vor deveni mai distincte și se vor simți mai clar.

Dacă nu se simt mișcări fetale până la 24 de săptămâni, gravida trebuie să ceară sfatul medicului. De altfel, și ulterior, în orice stadiu al sarcinii, dacă femeia își face griji legate de mișcările fătului, cel mai bine este să și le exprime față de medic pentru a primi răspunsurile necesare.

Ghid pentru posibilele mișcări fetale:

Săptămâna 12 de sarcină: fătul ar trebui să înceapă să se miște, dar probabil că gravida nu va putea simți nimic, deoarece fătul este încă foarte mic.
Săptămâna 16: unele femei însărcinate pot începe să simtă ca niște fluturări foarte ușoare, care pot fi confundate cu cele cauzate de gazele intestinale.
Săptămâna 20: În acest moment al dezvoltării bebelușului, se pot simți cu adevărat primele mișcări ale fătului.
Săptămâna 24: mișcările fătului devin mai clare, care se pot amesteca și cu ușoare zvâcniri atunci când fătul sughiță.

Numărarea mișcărilor fetale

Numărarea mișcărilor fetale este o modalitate de a verifica starea de sănătate a fătului. Până la 20 de săptămâni de sarcină, majoritatea femeilor pot să simtă mișcările fătului, în ce fel variază ca putere și cât de des apar. Există diferite modele de mișcare, ce depind de vârsta fătului. 

De obicei, fătul tinde să fie mai activ în timpul serii, situație care poate fi observată încă din al doilea trimestru. La fel, acesta poate fi mai activ la aproximativ o oră după ce viitoarea mămică mănâncă, din cauza creșterii valorilor glicemiei (zahărul din sângele gravidei). Mișcarea fetală crește în mod normal în timpul zilei, cu activitate maximă târziu în noapte.

De ce este importantă numărarea mișcărilor fetale?

Cum spuneam, numărarea mișcărilor fetale este o demonstrație a sănătății fătului, deci gravidele ar trebui să învețe, cu ajutorul medicului, tiparul normal și numărul de mișcări pentru propriul copil. O schimbare a tiparului normal sau a numărului de mișcări fetale poate însemna că fătul este stresat. De asemenea, nu este normal ca fătul să se oprească din mișcare odată cu începerea travaliului.

Cum se face numărarea mișcărilor fetale?

Indicația este ca gravida să numere mișcările la aceeași oră în fiecare zi. Fătul are cicluri de somn, așa că numărarea loviturilor fetale poate fi făcută în orice moment al zilei, dar după masă este adesea un moment bun. Viitoarea mamă poate nota într-un jurnal de câte ori se mișcă fătul de-a lungul a 60 de minute după ce a mâncat.

După câteva zile, s-ar putea ca gravida să descopere că fătul se mișcă de aproximativ același număr de ori pe oră, în fiecare zi. Acesta este numărul de referință al mișcărilor fetale. Medicul trebuie contactat imediat dacă gravida constată că fătul nu se mișcă la fel de mult ca de obicei sau are nevoie de mai mult timp să se miște în perioada de timp obișnuită ori dacă fătul a încetat complet să se miște.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
UTSWMED - Fetal hiccups won’t harm your baby – they’re totally normal!
https://utswmed.org/medblog/fetal-hiccups-pregnancy/
Stanford Medicine - Fetal Movement Counting
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=fetal-movement-counting-90-P02449


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0