De ce sa incluzi ceaiul in alimentatia ta?

Ceaiurile sunt pe listele nutriționiștilor atât pentru un stil de viață sănătos, cât și în majoritatea dietelor de slăbire, pentru că păcălesc foamea, dar și ca ajutor de nădejde când apare o răceală sau o indigestie, de exemplu. Infuziile au numeroase beneficii pentru sănătate, în funcție de planta din care sunt preparate. Discutăm în articol despre ce înseamnă un ceai adevărat - acela provenit din frunzele de Camellia sinensis - și cum pot îți pot fi de folos infuziile din fructe sau din diferite plante medicinale.

Multe persoane beau ceai doar dacă sunt bolnave, deci îl folosesc pe post de remediu natural în caz de nas înfundat, dureri de gât sau dureri de stomac. De ce să nu recunoaștem, însă, ceaiul este și un element asociat cu relaxarea și confortul, în special în sezonul rece: are un miros plăcut, aromele sunt extrem de variate și ne ajută să facem față mai ușor frigului de afară. Mai mult, ceaiul are o lungă istorie și ca element utilizat în cadrul socializării între rude și prieteni.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ceaiul „adevărat” este cel din Camellia sinensis

Deși cu toții spunem „ceai” când ne referim la orice infuzie din plante sau fructe, termenul nu este, de fapt, corect. Ceaiul adevărat este doar cel preparat din frunze de Camellia sinensis. Această plantă se găsește pe piață sub formă de ceai verde, ceai alb, ceai negru, ceai oolong și ceai pu-erh. Toate celelalte băuturi pe care noi le numim din obișnuință „ceai” sunt de fapt infuzii din plante medicinale, fructe, condimente etc.

Ceaiul real, indiferent că este ceai verde, alb, negru, oolong sau pu-erh, este foarte bogat în polifenoli, substanțe cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Mai multe studii științifice au demonstrat că un astfel de ceai scade riscul de diabet și boli cardiovasculare, iar cele mai recente cercetări îi atribuie și proprietăți de reducere a riscului de cancer și de încetinire a procesului de îmbătrânire.

Pentru că un ceai verde, alb, negru, oolong sau pu-erh conține și cofeină, nu se recomandă a fi băut nici în cantitate mare, și nici la orice oră, mai ales de persoanele care suferă de insomnii sau de anxietate. În plus, un ceai din frunze de Camellia sinensis trebuie băut neîndulcit pentru a-și păstra proprietățile.

Cum alegi un ceai bun din Camellia sinensis?

Când cumperi un ceai verde, alb, negru, oolong sau pu-erh, e bine să te uiți după un producător de încredere, dar și după preț, care, la ceaiul de calitate, este un pic mai mare. Concret, dacă vrei să cumperi o cutie de mușețel, de exemplu, acesta poate fi de calitate chiar dacă are un preț mai mic, de doar câțiva lei. Însă dacă vrei să cumperi un ceai din Camellia sinensis, e bine să alegi un sortiment mai scump, care să coste peste 10-15 lei lei, nu unul foarte ieftin, pentru că acest lucru îți garantează și calitatea.

Cum să prepari un ceai din Camellia sinensis?

Indiferent că vorbim de ceai verde, alb, negru, oolong sau pu-erh, e important să respecți instrucțiunile de preparare de pe cutie. În primul rând, aceste ceaiuri nu se vor infuza mai mult de 2-3 minute, pentru că apoi devin prea aspre și nu mai pot fi băute. În al doilea rând, atenție la temperatura apei: dacă la ceaiul negru, de exemplu, apa trebuie turnată clocotită peste frunzele de ceai, la 100 de grade Celsius, la cel verde se recomandă ca apa să fie lăsată câteva minute la răcit după ce a dat în fiert, ca temperatura să scadă până la 70 sau 80 de grade.

Cât ceai din Camellia sinensis se poate bea?

Cum spuneam, aceste ceaiuri din frunze de Camellia sinensis conțin și cofeină, deci ideal ar fi să se consume o cană înainte de micul dejun sau, în orice caz, în prima parte a zilei, până în ora 15.00, mai ales dacă persoana bea și cafea și deci aportul zilnic de cofeină este mai mare. Oamenii care știu că suferă de insomnie nu ar trebui să bea un astfel de ceai după ora prânzului, iar cei care suferă de anxietate, nu ar trebui să depășească o cană pe zi - de regulă, este mai de folos dimineața înainte de a începe munca, deoarece sporește energia și concentrarea.

Infuziile din plante medicinale sau fructe

La infuziile din plante medicinale recurgem mai ales atunci când avem probleme de sănătate, însă e bine să știm că ele au de multe ori și rol de prevenție. Să vedem la ce se pot folosi aceste infuzii:

Ceaiul de mentă este util în caz de balonare, senzație de greață și probleme digestive care nu sunt de cauză infecțioasă. Tot pentru senzația de greață este util și ceaiul de ghimbir, pe care majoritatea oamenilor îl folosesc în caz de răceală, datorită modului puternic în care ajută în lupta cu microbii.

Ceaiul de mușețel are o mulțime de beneficii, poate cel mai important rol al său fiind cel de calmant și adjuvant împotriva insomniilor. Se recomandă de asemenea pentru digestie, atunci când știi că ai exagerat cu mâncarea (la fel ca infuzia de fenicul), dar și pentru răceală și inflamații ale tractului respirator, iar studii recente îi atribuie un rol important și în prevenția complicațiilor diabetului.

Infuziile de echinacea, hibiscus și rooibos sunt tipuri de ceai care au apărut mai recent la noi în țară, însă denumirile complicate nu le fac deloc mai puțin utile pentru sănătate. Echinacea este o plantă utilă pentru sistemul imunitar, hibiscusul contribuie la ținerea sub control a tensiunii arteriale, iar rooibosul are concentrație mare de flavonoide, care sunt substanțe anticancerigene.

Cât despre infuziile din fructe și plante aromatice, acestea au de multe ori mai mult un rol aromaterapeutic. Acestea relaxează, energizează sau binedispun cu aroma lor plăcută, fie că e vorba de o infuzie de lămâie cu vanilie sau, în sezonul rece, de măr cu scorțișoară. Acestea păstrează doar foarte puține dintre calitățile fructelor și plantelor utilizate, deci au mai degrabă rol în relaxare și îmbunătățirea stării psihice.

Câte astfel de infuzii se pot bea?

Infuziile din plante medicinale și combinații de fructe și condimente completează cu succes apa pe care trebuie să o bem zilnic, deci și acestea sunt lichide sănătoase. În plus, ne ajută să renunțăm mai ușor la sucuri, pentru că ne oferă o alternativă cu gust plăcut pentru apa obișnuită de care ne mai putem și plictisi. 

În principiu, cel mult două-trei căni cu infuzii de plante sau fructe pe zi sunt suficiente – e important de citit ce scrie pe ambalajul acestora sau, dacă au fost recomandate de un medic, să se urmeze sfatul acestuia. Nu trebuie înlocuiți cei minim 1,5 litri de apă obligatorii zilnic (pentru o persoană care nu are o greutate corporală mare și nici nu face mare efort fizic) sau mai mulți litri pentru oamenii care lucrează în caldură mare și muncesc fizic.

Și ceaiurile și infuziile ar trebui băute mereu fără zahăr, pentru a le păstra rolul util și sănătos în cadrul alimentației echilibrate. Dacă se dorește îndulcirea, se poate pune puțină miere sau un îndulcitor natural fără calorii, pentru cei care sunt atenți la greutate.

Au ceaiurile și infuziile contraindicații?

Deși te poți gândi că aceste băuturi nu au efecte nocive pentru că sunt naturale, și ceaiurile din frunze de Camellia sinensis și infuziile de plante medicinale trebuie băute cu moderație, mai ales dacă alegem aceeași plantă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Indiferent de compoziția lor, ceaiurile oferă organismului anumite substanțe care, în cantități mari, pot produce dezechilibre: prea mult ceai verde poate cauza nu doar insomnie, ci și afectare hepatică, prea mult ceai de mentă poate duce la constipație și așa mai departe. Dacă se face o cură de prevenție sau de tratament cu anumite plante medicinale, e necesar să se respecte numărul de căni pe zi și cantitatea necesară de plantă, precum și perioada indicată pe ambalaj sau de către un medic.

Iar persoanele care au anumite boli și iau medicamente trebuie să discute neapărat cu medicul curant despre ce ceaiuri intenționează să introducă în meniul zilnic, pentru a se asigura că nu interferează cu tratamentul medicamentos.

Atenție la ceaiuri și infuzii în sarcină!

În timpul sarcinii, anumite ceaiuri ar trebui evitate sau consumate cu prudență, deoarece pot conține ingrediente cu potențial nociv pentru făt sau pot crește riscul de complicații. Cel mai bine este, dacă ești însărcinată, să întrebi medicul ginecolog ce ceaiuri poți bea în siguranță și în ce cantitate.

Ceaiul de mușețel

Deși unele cantități mici de ceai de mușețel sunt considerate sigure în timpul sarcinii, consumul excesiv de ceai de mușețel poate crește riscul de avort spontan în primele trimestre ale sarcinii. 

Ceaiul de anghinare

Ceaiurile care conțin anghinare ar trebui evitate în timpul sarcinii, deoarece anghinarea poate provoca contracții uterine și poate crește riscul de avort spontan.

Ceaiul de rădăcină de păpădie

Acest ceai poate avea efecte diuretice puternice, ceea ce poate duce la pierderea de potasiu și deshidratare. De asemenea, poate să provoace contracții uterine.

Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă poate provoca reflux acid sau arsuri la stomac în timpul sarcinii. De asemenea, poate afecta nivelurile de testosteron, ceea ce ar putea duce la scăderea libidoului la femei.

Ceaiurile de plante cu efecte stimulative

Unele ceaiuri care conțin plante cu efecte stimulative, cum ar fi ginsengul sau ginkgo biloba, ar trebui evitate de asemenea în timpul sarcinii, deoarece pot afecta nivelurile hormonale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Scinece Direct - Camellia Sinensis
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/camellia-sinensis
Cleveland Clinic - The Best Teas to Drink for Your Health 
https://health.clevelandclinic.org/teas-for-health
Pub Med - Herbal Teas and their Health Benefits: A Scoping Review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31243622/
Studiul „Herbal Teas and their Health Benefits: A Scoping Review”, apărut în Plant Foods Hum Nutr. 2019 Sep;74(3):266-276. doi: 10.1007/s11130-019-00750-w, autori: Fatima S. Poswal et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0