De ce le place oamenilor marea - efectele benefice asupra sanatatii

Tot anul visam cu ochii deschisi la zilele petrecute la mare, pe plaja. Oamenii de stiinta au descoperit insa ca nu ne place la mare numai pentru ca suntem in concediu si asociem marea cu vacanta, ci si pentru ca marea, plaja si intreaga atmosfera de pe litoral au o multime de efecte benefice asupra sanatatii fizice si psihice.

 

Cateva zile petrecute la mare pot avea un impact extrem de benefic asupra organismului tau – iata ce beneficii are pentru organism o minivacanta la mare!

Valurile marii relaxeaza trupul si mintea – potrivit unui studiu facut recent, sunetul valurilor schimba frecventa creierului nostru, asigurandu-ne o stare de liniste completa. Mai mult decat atat, atunci cand plutim pe apa, sangele din tot corpul este pompat in zona pieptului, ceea ce inseamna ca se oxigeneaza mai bine creierul si devenim mai alerti.

 

Remediu pentru insomnie – doar cateva ore petrecute la plaja iti asigura un somn odihnitor. Asta pentru ca orele petrecute la plaja te elibereaza de stres, reduc anxietatatea si regleaza micile dezechilibre hormonale.

Aerul salin de la mare combate depresia si anxietatea – ionii negativi din aerul salin imbunatatesc starea de spirit si combat depresia si anxietatea. O serie de studii au confirmat faptul ca mersul la plaja poate fi folosit in tratarea unor tulburari psihice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Aerul salin fortifica sistemul imunitar – un studiu facut de catre cercetatorii de la Universitatea din California a dovedit ca aerul salin contine o serie de electroni liberi, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi asupra organismului. Ionii negativi inhalati pot ucide bacteriile, ajutand sistemul imunitar sa faca fata problemelor de sanatate ce pot aparea.

Statul la soare asigura o stare de bine – caldura emanata de soare are un impact imediat asupra sistemului endocrin. Acesta secreta in consecinta endorfine, care ne fac sa ne simtim extrem de bine, combatand stresul si emotiile negative.

 

 
 

 

Plaja iti face pielea mai frumoasa si vindeca afectiunile dermatologice minore – atat nisipiul, cat si apa de mare si soarele (atata timp cat folosesti lotiune cu factor de protectie de minimum 30) au efecte benefice asupra pielii tale. In primul rand, nisipul iti exfoliaza pielea, indepartand celulele moarte fara pic de efort din partea ta. Apoi, apa de mare detoxifica pielea si indeparteaza uleiurile in exces. La final, iodul si sarea din mare distrug bacteriile, avand puternice efecte antibacteriene.

Radiatiile UV in cantitati controlate pot fi benefice persoanelor care sufera de psoriazis intrucat accelereaza procesul de exfoliere si de regenerare a pielii.

Mersul pe nisip te relaxeaza, te ajuta sa slabesti, iti stimuleaza circulatia si metabolismul – mai mult ca sigur ai observat ca nisipul de la mare iti face pielea mai catifelata si te scapa de calcaiele inestetice si de bataturile din talpi. Nisipul are insa si alte efecte benefice precum relaxarea intrucat mergand prin nisip stimulezi anumiti centri nervosi care te ajuta sa te detensionezi. Totodata, mersul pe nisipul fierbinte, care este aparent neplacut, este foarte benefic intrucat iti solicita organismul destul de tare si te ajuta sa arzi mai multe calorii, dar iti si stimuleaza circulatia sanguina si metabolismul.

 

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0