De ce esti VARA mai predispus infectarii cu virusul hepatic A

Riscul de infectare cu virusul hepatic A creste pe timpul verii asa ca trebuie sa fii mai atent si sa acorzi mai multa atentie metodelor de preventie.

Din fericire, exista un vaccin care ne fereste de hepatita A si este recomandat sa il faci, mai ales in aceasta perioada intrucat vara riscul de infectare cu acest virus hepatic este mai mare decat in alte perioade ale anului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hepatita A este o afectiune contagioasa, virusul acesta regasindu-se in materiile fecale ale persoanelor infectate. Cele mai comune metode prin care oamenii intra in contact cu virusul sunt consumul de apa sau de mancare contaminate.

Simptome hepatita A

Simptomele hepatitei A pot aparea si la o luna dupa contractarea virusului – iata despre ce simptome este vorba:

  • Febra
  • Slabiciune si oboseala
  • Dureri musculare si durere de cap
  • Pierderea apetitului
  • Greata/ varsaturi
  • Crampe abdominale
  • Diaree
  • Urina inchisa la culoare
  • Paloarea fetei si a ochilor

De ce vara riscul de imbolnavire de hepatita A este mai mare

De cele mai multe ori, hepatita A se transmite de la o persoana la alta prin contactul cu materiile fecale contaminate. Virusul hepatitei A patrunde in organism prin ingerarea alimentelor si a apei contaminate si declanseaza hepatita de tip A la persoanele care nu au mai avut aceasta afectiune niciodata sau care nu sunt imunizate prin vaccinare.

 

 

Pe timp de vara, riscul de infectare cu virusul hepatic A este mai mare decat in alte anotimpuri din doua motive:

  1. Alimentele reci – vara consumam mai mult alimente reci, crude, asa ca virusului A ii este mult mai usor sa supravietuiasca pe alimente pana in momentul in care le consumam noi. Daca cel care pregateste mancarea nu se spala bine pe maini dupa ce foloseste toaleta, in cazul in care este infectat cu virusul hepatic A, sansele de raspandire a acestui virus sunt extrem de crescute. Bauturile cu gheata, fructele, legumele si sandvisurile sunt alimente ce pot fi cu usurinta infestate cu virusul hepatitei A.
  2. Piscinele publice – una dintre activitatile preferate pe timp de vara este mersul la piscina sau la strand. Ei bine, mai mult ca sigur nu stiai ca, inotand in piscina, te expui riscului de a face hepatita A. Daca piscina in care te imbaiezi nu este igienizata in mod corespunzator, riscul sa inghiti apa contaminata cu virusul hepatic A este foarte mare. De asemenea, daca sunt bebelusi in piscina in care te imbaiezi, riscul de infectare cu virusul hepatic A este si mai mare. 

Daca ai avut ghinionul sa contractezi virusul hepatic A, nu trebuie sa te ingrijorezi intrucat hepatita A este singura forma de hepatita care nu cauzeaza daune permanente ficatului, dar nici nu se poate croniciza.

De asemenea, odata ce te-ai imbolnavit de aceasta afectiune o data, capeti imunitate pe viata. O alta metoda de imunizare este vaccinarea, care se face de regula in 2 doze, la distanta de 6 luni una de cealalta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca ai fost expus la virusul hepatic A si afli acest lucru, poti merge intr-o perioada de 2 saptamani la medicul tau pentru a-i cere vaccinarea si vei capata imunitate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0