De ce este cancerul de piele atat de mortal?

Cancerul de piele poate fi fatal iar anual numarul de pacienti diagnosticati cu cancer de piele creste.

Cu toate ca acest tip de cancer este considerat unul bland, este important sa stii ca melanomul, spre exemplu, este cel mai rar, dar si cel mai periculos tip de cancer de piele, acesta provocand anual mii de decese. Si cancerul de piele scuamos poate fi fatal daca este nedepistat la timp si, in concecinta, netratat corespunzator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Melanomul, cel mai periculos tip de cancer

Melanomul apare in urma aparitiei unor mutatii genetice la nivel celular, mutatii provocate de radiatiile UV emise de soare sau de lampile cu UV de la solar. Aceste mutatii determina formarea unor tumori maligne, multiplicandu-se extrem de rapid. In unele cazuri, melanomul poate arata precum o alunita ori poate sa apara la nivelul unei alunite deja existente. Exista insa si cazuri in care acest cancer apare sub frma unor formatiuni anormale la nivelul pielii, precum o umflatura de culoare roz, rosie, mov, albastra sau chiar alba.

Melanomul depistat si diagnoticat timpuriu este aproape intotdeauna tratabil, insa daca nu este identificat la timp, cancerul evolueaza rapid si se imprastie in alte parti ale organismului, devenind extrem de greu de tratat si fiind de multe ori fatal. Cu toate ca melanomul nu este cel mai comun tip de cancer de piele, acesta cauzeaza cele mai multe decese.

Alte tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular si cancerul scuamos. Carcinomul bazocelular nu se imprestie niciodata, ramanand strict in zona tumorii aparute initial. Pe de alta parte, cancerul scuamos poate deveni mortal daca apar metastazele, adica daca se imprastie catre alte zone ale corpului, insa acest lucru se intampla extrem de rar.

 

 

Ce se intampla daca esti diagnosticat cu cancer de piele

Primirea diagnosticului este urmata de cativa pasi obligatorii:

  1. Biopsia – medicul va lua o mostra de tesut de la nivelul tumorii si o va trimite la laborator pentru o serie de teste. Specialistii o vor analiza si pentru a determina tipul de cancer de piele precum si stadiul in care cancerul este.
  2. Determinarea tipului de cancer – evolutia cancerului de piele difera in functie de tipul de cancer despre care este vorba.
  3. Stabilirea stadiului –in functie de rezultatele biopsiei, medicul va putea sa stabileasa stadiul de evolutie al cancerului de piele si astfel va putea sa decida si ce metode de tratament sa foloseasca.

Indiferent de tipul de cancer de piele de care suferi, cu cat il identifici mai rapid si primesti diagnosticul de la medic, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare iar viata iti este pusa in pericol mai putin.

In proportie de 80%, daunele la nivelul pielii apar inainte de finalizarea adolescentei asa ca este important sa ne protejam pielea inca din copilarie pentru a reduce riscul de cancer de piele.

De asemenea, este extrem de important sa ne autoexaminam pielea lunar, pentru a putea identifica orice formatiune noua care ar putea fi semnul unui tip de cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0