De ce ai pofte la menstruatie si cum le combati?

Pofta de dulce sau de sărat, în special de produse de patiserie și de alimente de tip fast-food este mai accentuată îainte de menstruație sau în timpul acestei perioade? Totul are o explicație, inclusiv aceste pofte la menstruație - iată despre ce este vorba!

Când ai pofte alimentare destul de des, acest lucru poate avea de-a face cu multe situații, începând de la deshidratare până la anumite boli, însă e bine să știi că pofta de dulce sau cea de sărat poate fi declanșată și de schimbările hormonale, așa cum sunt cele care au loc la menstruație.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Pofte alimentare la menstruație

În timpul menstruației, organismul se confruntă cu o serie de modificări la nivel fiziologic, mai precis au loc o serie de dereglări hormonale care declanșează anumite pofte mai mult sau mai puțin sănătoase și neprietenoase cu silueta.

Dr. Suzanne Fenske, profesor în obstetrică și ginecologie în cadrul Școlii de Medicină de la Mount Sinai e de părere că peptidele opioide endogene sunt responsabile pentru poftele din timpul menstruației. În timpul acestei perioade a lunii, dar și în timpul sarcinii, peptidele opioide endogene sunt mai active decât de obicei, de aici și acele pofte care apar în timpul menstruației și în timpul sarcinii.

În general, dacă ai pofte la menstruație, acestea sunt inofensive, însă există și situații în care pot semnala probleme serioase cum ar fi anemia. Dacă poftele din timpul menstruației sunt asociate cu stare generală de rău, slăbiciune, amețeli și stări de leșin, e recomandat să contactezi rapid medicul de familie pentru un set de analize. Astfel, vei afla dacă este vorba despre o anemie și o vei putea trata corespunzător.

Ce faci dacă ai pofte înainte de sau la menstruație?

Acum că ai aflat că hormonii sunt de vină pentru pofta de dulce sau pofta de sărat, nu trebuie să dai iama în magazine și să-ți cumperi chiar tot ce îți trece prin cap, dar nici nu e indicat să te tot abții, pentru că astfel nu vei reuși decât să înrăutățești situația și nu vei putea face altceva decât să te gândești la asta toată ziua.

Există două lucruri pe care le poți face pentru a face față poftelor din timpul menstruației fără să mănânci numai lucruri nesănătoase și fără să acumulezi câteva kilograme în plus în 2‑3 zile.

1. Ai grijă să mănânci suficientă mâncare hrănitoare

În primul rând, trebuie să previi înfometarea, care crește șansele ca poftele tale nesănătoase să apară. Cu cât îți este mai foame, cu atât mai tentată vei fi să mănânci preparate nesănătoase, bogate în zaharuri și grăsimi. Asigură-te că nu sari peste nicio masă și că ai o alimentație echilibrată în general, însă mai ales când se apropie menstruația. Mănâncă alimente sățioase, proteine cu legume, care să îți țină de foame până la următoarea masă. Între mese, poți consuma și o gustare sănătoasă, pe bază de fructe și nuci.

2. Permite-ți să îți satisfaci câte o poftă

Al doilea lucru pe care îl poți face este să îți satisfaci acele pofte care te asaltează la menstruație, însă în mod echilibrat. Pe de o parte, dacă ai poftă de dulce, poți să mănânci cam trei pătrățele de ciocolată, adică un pic mai mult decâr ar fi indicat de obicei. Ciocolata neagră, cu măcar 50% cacao, este mai sănătoasă, deoarece conține și cantități mari de magneziu și antioxidanți din plin, care îți priesc în mod deosebit în această perioadă a lunii.

Pe de altă parte, dacă ai poftă de sărat, și mai degrabă ai vrea să ronțăi niște chipsuri din cartofi, caută să le înlocuiești pe cele obișnuite din comerț cu o variantă un pic mai sănătoasă, tot din comerț, cum ar fi cele preparate la cuptor (oven backed). Sau, dacă ai răbdare, prepară-ți singură, acasă, unele chipsuri și mai sănătoase din cartofi tăiați foarte subțire, sfeclă roșie tăiată foarte subțire și varză kale, pe care le masezi cu puțină sare, puțin ulei de măsline și le dai la cuptor.

Ce să faci ca să reduci aceste pofte alimentare care pot apărea la menstruație?

Cum spuneam, menstruația vine cu schimbări hormonale care pot afecta apetitul la unele femei. Pentru a reduce poftele alimentare înainte și în timpul menstruației, e bine să ai grijă ce mănânci în general. Adică, dacă ai o alimentație hrănitoare de felul tău, dacă faci destulă mișcare și dacă știi cum să gestionezi stresul, în principiu nu ar trebui să mai ai pofte așa de greu de ținut în frâu la menstruație.

Menține o alimentație echilibrată

Ia mese echilibrate, bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, carbohidrații complecși, grăsimile sănătoase, fibrele și vitaminele și mineralele.

Limitează consumul excesiv de zahăr și carbohidrați simpli

Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați simpli poate duce la creșteri bruște ale nivelului de glucoză din sânge, care pot intensifica poftele alimentare.

Hidratează-te

Consumă suficientă apă în timpul zilei pentru a-ți menține organismul hidratat. Uneori, senzația de sete este interpretată greșit ca o poftă alimentară.

Adoptă tehnici de gestionare a stresului

Stresul poate agrava acele pofte alimentare care pot apărea oricum la menstruație și nu numai. Încearcă tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau exercițiile de respirație pentru a gestiona stresul.

Fii activă

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea echilibrului hormonal și pot reduce poftele alimentare excesive.

Bazează-ți mesele pe alimente sănătoase 

Anumite alimente, cum ar fi cele foarte bogate în fibre (linte, fasole, fulgi de ovăz, migdale), proteine (iaurt, ouă, carne slabă) și grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci), pot ajuta la menținerea senzației de sațietate și la reducerea acestor pofte alimentare.

Întreabă medicul

Dacă pofta de dulce, de sărat sau alte pofte alimentare sunt severe sau afectează negativ calitatea vieții tale, poți discuta cu medicul de familie pentru a exclude orice problemă medicală și pentru a primi recomandări suplimentare sau tratament adecvat.

Cum ai grijă de tine suplimentar la menstruație?

  • Acordă-ți timp pentru odihnă și relaxare. Odihna adecvată poate ajuta la reducerea stresului și a disconfortului asociat cu menstruația. Ai grijă și la starea psihică și caută să te relaxezi ascultând muzică, citind și purtând conversații plăcute.
  • Exercițiile fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau yoga, pot ajuta la menținerea flexibilității și a stării de bine în timpul menstruației. Evită exercițiile intense dacă știi că nu te simți în stare sau dacă ai dureri severe.
  • Utilizează metode de gestionare a durerii, cum ar fi aplicarea căldurii locale (o pernă termică sau un plasture termic) sau medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), pentru a reduce crampele și disconfortul.
  • Alege produse menstruale care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale și care îți oferă confort maxim în timpul menstruației, fie că sunt tampoane, absorbante, chiloți menstruali sau cupă menstruală.  
  • Dacă este necesar, poți lua suplimente alimentare, cum ar fi cele cu fier sau cu calciu, după ce te-ai sfătuit cu medicul.

Uneori, poftele alimentare pot ascunde diverse afecțiuni

Poftele alimentare pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv dezechilibre hormonale, stres, stări emoționale, carențe nutriționale sau obiceiuri alimentare nesănătoase. În unele cazuri, însă, aceste pofte alimentare persistente sau extreme pot fi semne ale unor probleme medicale subiacente. Unele boli sau condiții care ar putea contribui la poftele alimentare includ:

Anemie: Lipsa de fier poate duce la pofte alimentare neobișnuite, cum ar fi dorința de a consuma mai multe alimente bogate în fier, cum ar fi carne roșie, pește sau legume cu frunze verzi. Pe lângă poftele alimentare, alte simptome ale anemiei feriprive pot include oboseală, slăbiciune, senzație de amețeală, piele palidă, unghii fragile și dificultăți de concentrare. 

Diabet zaharat: Oscilațiile nivelului de zahăr din sânge pot provoca pofte alimentare. Corpul poate reacționa la scăderea bruscă a glicemiei prin inducerea unei senzații de foame și dorința intensă de a consuma carbohidrați sau alte alimente care cresc rapid nivelul de zahăr din sânge. 

Tulburări ale glandei tiroide: Hipertiroidismul sau hipotiroidismul pot afecta metabolismul și pot provoca modificări ale apetitului.

Sindromul ovarului polichistic: Femeile cu această afecțiune pot experimenta modificări ale apetitului și pofte alimentare cauzate de dezechilibrele hormonale.

Stresul cronic sau tulburările de alimentație: Tulburările de alimentație, cum ar fi bulimia sau compulsiile alimentare, pot duce la pofte alimentare neregulate și pot necesita tratament specializat. Stresul cronic poate face ca persoana afectată să fie mai aplecată spre a mânca haotic, mai ales alimente prăjite, cu multe grăsimi și zahăr sau sare.

Tulburări gastrointestinale: Anumite condiții gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau sindromul de colon iritabil, pot influența apetitul.

Medicamente sau tratamente medicale: Unele medicamente sau tratamente medicale pot provoca modificări ale apetitului sau pofte alimentare ca efect secundar. De exemplu, anumite contraceptive hormonale pot influența apetitul, uneori crescând poftele alimentare. Și corticosteroizii, precum prednisonul sau dexametazona, pot crește pofta de mâncare și pot duce inclusiv la creșterea în greutate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Cravings
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/cravings/
Metabolic Research Center - How to combat cravings and take back control
https://www.emetabolic.com/blog/hormones-dna/how-to-combat-cravings-and-take-back-control/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0