De ce ai nevoie de colesterol bun in organism?

Deși este adeseori portretizat ca fiind o substanță dăunătoare, colesterolul este, de fapt, esențial pentru sănătate. Iar acel colesterol bun, cum este numit colesterolul HDL, este extrem de important pentru a ține sub control valorile de LDL – colesterolul rău.

Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii, care se găsește în toate celulele corpului. Ficatul produce colesterol, dar acesta se găsește și în unele alimente, cum ar fi carnea și produsele lactate. Corpul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect, dar atunci când valorile sunt prea mari, crește riscul de boală coronariană.

Colesterolul HDL este considerat colesterolul bun, cel care se comportă bine în organism. Acesta circulă prin fluxul sangvin și, pe măsură ce este transportat de sânge, îndepărtează colesterolul rău din locurile în care nu ar trebui să existe. Mai mult, nivelurile ridicate ale colesterolului HDL reduc riscul de boli de inimă, pe când un nivel prea mic nu va face decât să crească riscul. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Însă, în cazul în care colesterolul HDL este prea mare, nu este sănătos, ducând la o creșrere a mortalității – dar acest lucru se întâmplă în cazuri rare, din cauza anumitor gene sau al anumitor tratamente.

De ce este considerat colesterolul HDL atât de benefic?

Colesterolul nu este în totalitate rău. De fapt, colesterolul este o grăsime esențială, întrucât aduce stabilitatea în fiecare celulă a corpului. Pentru a se deplasa prin fluxul sangvin, colesterolul trebuie să fie transportat prin intermediul unor molecule care îl ajută, numite lipoproteine. Fiecare lipoproteină are propriile preferințe pentru colesterol și fiecare dintre ele acționează diferit, în funcție de colesterolul pe care îl poartă cu ea.

HDL reprezintă prescurtarea de la „high-density lipoprotein”, adică lipoproteine cu densitate înaltă (ridicată). Fiecare bucățică de colesterol HDL reprezintă o picătură microscopică, alcătuită dintr-un înveliș de lipoproteine care înconjoară un miez din colesterol. Particula de colesterol HDL este atât de densă comparativ cu alte tipuri de particule de colesterol, încât este numită colesterol de densitate înaltă.

Acest colesterol HDL poate acționa în multe moduri benefice, care tind să reducă riscul bolilor de inimă:

  • Colesterolul HDL curăță și elimină colesterolul LDL, numit și colesterol rău.
  • Colesterolul HDL reduce, refolosește și reciclează colesterolul rău, transportandu-l în ficat, acolo unde poate fi procesat din nou.
  • Colesterolul HDL acționează ca o funcție de întreținere pentru pereții interiori ai vaselor de sânge; să nu uităm că deteriorarea pereților interiori ai vaselor de sânge este primul pas în procesul de ateroscleroză, afecțiune care provoacă atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale; pe scurt, colesterolul HDL curăță pereții vaselor de sânge și îi menține sănătoși.
  • Colesterolul bun adună excesul de colesterol din sânge și îl transportă înapoi către ficat, acolo unde este descompus și eliminat din organism.
  • Prin funcția pe care o are, colesterolul bun ajută la menținerea sistemului cardiovascular sănătos.

Care sunt valorile optime ale colesterolului HDL?

Nivelul de colesterol bun este măsurat în miligrame (mg) de colesterol per decilitru (dl) de sânge sau în milimoli (mmol) per litru de sânge. Când vine vorba de colesterolul HDL, valorile mai mari sunt mai bune, așadar este de dorit, în urma analizelor, să reiasă că nivelul colesterolului bun este mare.

Colesterolul HDL la bărbați

Valori la limită / la risc: mai puțin de 40 mg/dl
Valori optime: 60 mg/dl sau peste

Colesterolul HDL la femei

Valori la limită / la risc: mai puțin de 50 mg/dl
Valori optime: 60 mg/dl sau peste

Cum se poate crește nivelul de colesterol HDL?

Dacă nivelul de colesterol bun este prea scăzut, va fi nevoie de schimbări în stilul de viață. Aceste modificări pot ajuta, de asemenea, la prevenirea altor boli și pot îmbunătăți și în alte moduri starea de sănătate:

Caută să ai o alimentație hrănitoare

Pentru a crește nivelul de colesterol HDL, e indicat să pui accentul în alimentație pe grăsimi bune în loc de grăsimi rele. Acest lucru înseamnă evitarea grăsimilor trans, care pot fi în unele margarine, alimente prăjite și alimente procesate, cum ar fi produsele de patiserie. 

Este necesară și limitarea grăsimilor saturate, care includ lapte și brânzeturi grase, carne bogată în grăsimi, cum ar fi cârnații și slănina, și alimentele preparate cu unt și untură. E indicat să se consume nu mai mult de 30 g de brânză simplă de oaie sau de capră pe zi, evitându-se sortimentele de tip brânză cu mucegai, brie, gouda etc. De asemenea, se poate consuma o lingură de unt pe zi, dar nu cu pâine sau cu cartofi, ci cu legume neamidonoase (fasole verde, broccoli, conopidă, ardei, dovlcei etc.), trase la tigaie, de exemplu.

În schimb, este indicat consumul moderat (1-2 linguri pe zi) de grăsimi nesaturate, care se găsesc în avocado, nuci, semințe, măsline, ulei de măsline sau de nuci. În ce privește uleiul de măsline, o analiză amplă a 42 de studii cu peste 800.000 de participanți a constatat că uleiul de măsline era singura sursă de grăsimi mononesaturate care părea să reducă riscul de boli de inimă. Cercetările au arătat, de asemenea, că unul dintre efectele sănătoase ale uleiului de măsline asupra inimii este creșterea colesterolului HDL. Acest lucru se poate datora faptului că acest ulei conține antioxidanți numiți polifenoli.

Unele cercetări sugerează că aportul de pește gras (sardine, hering, macrou, somon) sau suplimentele cu ulei de pește pot ajuta, de asemenea, la creșterea nivelului scăzut de colesterol HDL.

Limitează și carbohidrații precum zahărul și produsele cu zahăr (dulciuri, băuturi dulci), pâinea albă, orezul alb și mânâcă mai multe alimente bogate în fibre în mod natural, cum ar fi lintea, fasolea, legumele, fructele, fulgii de ovăz. 

Alimentele bogate în antocianine (vânătă, varză roșie, afine, mure) pot contribui la creșterea colesterolului bun. Într-un mic studiu de 24 de săptămâni la care au luat parte 58 de persoane cu diabet, cele care au luat un supliment de antocianime de două ori pe zi au avut o creștere de 19,4% a colesterolului HDL, în medie, împreună cu alte îmbunătățiri ale markerilor sănătății inimii.

Rămâi la o greutate sănătoasă

Îți poți crește nivelul de HDL slăbind, mai ales dacă ai multă grăsime în jurul taliei. Dacă nu știi cum să slăbești sănătos, întreabă medicul de familie. Ca regulă generală, ar trebui creat un deficit caloric. Pentru acest lucru, trebuie să știi de câte calorii ai nevoie tu, personal, pentru întreținerea funcțiilor corpului. Un deficit de 500 de calorii pe zi este suficient pentru pierderea în greutate.

Un studiu a examinat nivelurile de colesterol HDL la peste 3.000 de adulți japonezi cu supragreutate sau obezitate, care au urmat un program de modificare a stilului de viață timp de 1 an. Cercetătorii au descoperit că pierderea a 1-3% din greutatea corporală a dus la creșteri semnificative ale colesterolului HDL.

Exerciții fizice

Exercițiile fizice regulate pot crește nivelul de colesterol HDL, dar pot și scădea nivelul de LDL. Ghidurile de sănătate recomandă pentru adulți 30 de minute de exerciții aerobice moderate până la viguroase în majoritatea zilelor săptămânii. Dacă nu ești obișnuit să faci sport, poți începe cu ceva ușor, cum ar fi plimbările. Caută să ieși în cât mai multe zile să te plimbi prin parc cu animalul de companie sau cu cineva din familie ori cu un prieten și să faci astfel mișcare.

Studiile au arătat că multe tipuri de exerciții - inclusiv antrenamentele de forță, exercițiile de intensitate mare și exercițiile aerobice - sunt eficiente în creșterea colesterolului HDL. 

Evită țigările

Știai că fumatul și expunerea la fumatul pasiv îți pot reduce nivelul de colesterol bun? Dacă ești fumător, cere ajutor medicului de familie pentru a găsi cel mai bun mod de a renunța la acest viciu. Mai ales dacă ai fumat mult, timp de mai mulți ani, îți poate fi extrem de greu să renunți de unul singur. Dacă nu ești fumător, stai departe de alții, deoarece și fumatul pasiv provoacă daune în organism.

Într-un studiu de un an, la care au participat mai mult de 1.500 de persoane, cele care s-au lăsat de fumat au avut o creștere de două ori mai mare a HDL-ului decât cele care au reluat fumatul în decurs de un an. Numărul de particule mari HDL a crescut, de asemenea, ceea ce a redus și mai mult riscul de boli de inimă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Limitează consumul de alcool

Alcoolul, chiar și în cantități moderate, poate reduce nivelul de colesterol bun, deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru. Ceea ce știe sigur este că prea mult alcool te poate face să iei în greutate, ceea ce, mai departe, îți scade nivelul de HDL.

Unele medicamente cresc HDL-ul

Pe lângă scăderea nivelului LDL-ului, unele medicamente pentru colesterol, inclusiv anumite statine, pot crește nivelul de colesterol HDL. Medicii nu prescriu de obicei medicamente doar pentru a crește HDL-ul, dar, dacă ai un LDL mărit și un HDL scăzut, este posibil să primești indicație de medicamente.
 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

[{ads-colesterol-second}]

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - HDL Cholesterol 
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.120.314050
AHA Journals - Novel Insights From Human Studies on the Role of High-Density Lipoprotein in Mortality and Noncardiovascular Disease
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.120.314050
Studiul „Novel Insights From Human Studies on the Role of High-Density Lipoprotein in Mortality and Noncardiovascular Disease”, apărut în Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2021;41:128–140, 24 Nov 2020, https://doi.org/10.1161/ATVBAHA.120.314050, autori: Christian M. Madsen, Anette Varbo, Børge G. Nordestgaard


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0