De ce ai nevoie de colesterol "bun" in organism

Desi este adeseori "portretizat" ca fiind o substanta daunatoare, colesterolul este, de fapt, esential pentru sanatate. Astazi vom discuta pe larg despre functiile si rolul colesterolului "bun" in organism, pentru a intelege de ce avem atat de multa nevoie de colesterolul HDL.

Colesterolul HDL este considerat de specialisti colesterolul "bun", cel care se comporta bine in organism. Acesta circula prin fluxul sangvin si pe masura ce este transportat de sange, indeparteaza colesterolul "rau" din locurile in care nu ar trebui sa existe. Mai mult, nivelurile ridicate ale colesterolului HDL reduc riscul de boli de inima, pe cand un nivel prea mic nu va face decat sa creasca riscul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De ce este considerat colesterolul HDL atat de benefic?

HDL reprezinta prescurtarea de la "high-density lipoprotein", adica lipoproteine cu densitate inalta (ridicata). Fiecare bucatica de colesterol HDL reprezinta o picatura microscopica ce este alcatuita dintr-un invelis de lipoproteine ce inconjoara un miez (centru) format din colesterol. Particula de colesterol HDL este atat de densa comparativ cu alte tipuri de particule de colesterol, incat este numita - pe buna dreptate - colesterol de "densitate inalta".

Colesterolul nu este in totalitate rau. De fapt, colesterolul este o grasime esentiala, intrucat el aduce stabilitatea in fiecare celula a corpului nostru. Pentru a se deplasa prin fluxul sangvin, colesterolul trebuie sa fie transportat prin intermediul unor molecule care il ajuta, numite lipoproteine. Fiecare lipoproteina are propriile preferinte pentru colesterol si fiecare dintre ele actioneaza diferit, in functie de colesterolul pe care il poarta cu ea.

Ce beneficii iti aduce colesterolul HDL?

Expertii cred ca colesterolul HDL poate actiona in multe moduri benefice, care tind sa reduca riscul bolilor de inima:

  • colesterolul HDL curata si elimina colesterolul LDL, numit si colesterol "rau".
  • colesterolul HDL reduce, refoloseste si recicleaza colesterolul "rau", transportandu-l in ficat, acolo unde poate fi procesat din nou.
  • colesterolul HDL actioneaza ca o functie de "intretinere" pentru peretii interiori ai vaselor de sange; sa nu uitam ca deteriorarea peretilor interiori ai vaselor de sange este primul pas in procesul de ateroscleroza, cea care provoaca atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale; pe scurt, colesterolul HDL curata peretii vaselor de sange si ii mentine sanatosi.
  • colesterolul "bun" aduna excesul de colesterol din sange si il transporta inapoi catre ficat, acolo unde este descompus si eliminat din organism.
  • prin functia pe care o are, colesterolul HDL te ajuta sa iti mentii sistemul cardiovascular sanatos. El este cel care este mereu de ajutor in indepartarea colesterolului LDL din artere, potrivit specialistilor.

 

Care sunt valorile optime ale colesterolului HDL?

Nivelul colesterolului este masurat in miligrame (mg) de colesterol per decilitru (dl) de sange sau in milimoli (mmol) per litru de sange. Cand vine vorba de colesterolul HDL, valorile mai mari sunt mai bune, asadar este de dorit, in urma analizelor, sa reiasa ca nivelul colesterolului "bun" este mare.

Colesterolul HDL la barbati

Valori la limita / la risc: mai putin de 40 mg/dl.

Valori optime: 60 mg/dl sau peste.

Colesterolul HDL la femei

Valori la limita / la risc: mai putin de 50 mg/dl.

Valori optime: 60 mg/dl sau peste.

 

[{ads-colesterol-second}]

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0