De-a fir-a-par: cateva lucruri mai putin stiute despre podoaba ta capilara

E prima saptamana a anului, ninge, unii dintre dvs inca mai sunteti in vacanta. Asa ca, drept rasplata, ca sa nu vorbim inca de chestiuni serioase, ce ziceti de o scurta incursiune in universul cheratinei?

O incursiune altfel: in cifre deloc plictisitoare si necesare ca sa construim "the big picture".

Astfel, stiati ca:

Avem aproximativ 5 milioane de foliculi de par pe corp (barbatii au cu cateva sute de mii mai multi decat femeile) si doar 100 de mii alcatuiesc podoaba capilara?

In medie, blondele au cei mai multi folicului (deci parul cel mai des), urmate de satene si brunete. Femeile cu par roscat au cel mai mic numar de foliculi.

Daca punem cap la cap tot parul care creste pe parcursul vietii adunam aproximativ 960 de km.

Parul e mai rezistent decat credeti. Fiecare fir de par poate sustine pana la 100 de grame ceea ce inseamna un total de 12 tone (daca socotim fiecare fir de par in parte).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Parul nu e doar rezistent ci si foarte elastic, mai ales atunci cand este ud. De fapt, inainte de a se rupe, ud fiind, un fir de par se poate extinde cu pana la 30% din lungimea sa.

Hormonul responsabil cu pierderea parului este secretat de barbati in cantitati de sase ori mai mari decat de femei.

Cand a devenit foarte popular parul vopsit? Desi era faimos din Antichitate, dupa 1960, vopsirea parului a luat amploare. Daca in anii '50, mai putin de 7% dintre femei isi vopseau parul, astazi aproximativ 75% apeleaza la colorare.

Parul este format dintr-un cocktail de substanțe, inclusiv; calciu, cupru, zinc, mercur, plumb, fier, siliciu si chiar urme de arsenic! Aceste substanțe pot fi folosite de oamenii de stiinta pentru a masura totul din fluxul sanguin, de la medicamnte la alcool, vitamine și minerale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0