Cupru: Rolul sau in Organism & Simptome Deficit

Rolul și beneficiile cuprului pentru organism

Asimilarea cuprului și deficiența de cupru

Alimente vegetale ce conțin cupru
Alimente de origine animală ce conțin cupru

Suplimente alimentare ce conțin cupru
Manifestări ale deficienței de cupru în organism
Factori de risc pentru carența de cupru

Cum și când se administrează suplimentele de cupru în organism
Administrarea corectă a cuprului
Doza zilnică recomandată de cupru 
Excesul de cupru în organism
Contraindicații în administrarea suplimentelor de cupru în organism
 

Rolul și beneficiile cuprului pentru organism

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cuprul este un mineral esențial pentru supraviețuire, existent în multe din proteinele corpului omenesc. Acesta are rol în formarea colagenului, dezvoltarea globulelor roșii din sânge, creșterea imunității și fertilității, dar și în sintetizarea melaninei. Beneficiile cuprului sunt nenumărate, de aceea trebuie să ne asigurăm că acordăm organismului aportul necesar de cupru.

Dezvoltarea globulelor roșii ale sângelui

Un număr prea mic de globule roșii în organism declanșează anemie. Atunci când aceste celule nu sunt suficiente, organismul trebuie să depună un efort suplimentar pentru a transporta oxigenul prin tot organismul. Fierul este cel care crește producția de celule roșii, de aceea anemia se tratează prin suplimente pe bază de fier. Însă și cuprul are contribuția sa în producerea celulelor roșii – concret, cuprul ajută celulele roșii să acceseze fierul existent în organism, astfel încât să se multiplice.

Rolul cuprului în sintetizarea melaninei în organism

Cuprul joacă un rol important și în procesul de formare a melaninei în organism. Melanina este pigmentul natural al pielii, responsabil cu culoarea pielii, părului și ochilor. Melanina poate fi produsă de melanocite numai în prezența tirozinazei, care este o enzima derivată din cupru.

Rolul cuprului în formarea colagenului

Procesul de formare a colagenului este unul complex, iar cuprul face parte din acest proces. Mai exact, cuprul activează enzima lizil oxidaza, care e necesară pentru formarea colagenului. Lizil oxidaza activă întărește fibrele de colagen și le ajuta să susțină țesuturile.

Rolul cuprului la utilizarea fierului înmagazinat de organism

Cuprul este necesar organismului și pentru că acesta permite utilizarea fierului. Ceruloplasmina este proteina care activează cuprul și totodată transportă fierul în organism. Atunci când există deficit de cupru în organism, mai puțină ceruloplasmină este disponibilă și astfel fierul nu este transportat eficient în organism, iar producția de celule roșii este încetinită.

Efect antioxidant, antiinflamator, antimicrobian și antibacterian

Cuprul are efecte antioxidante, care combat acțiunea radicalilor liberi în organism, reducând astfel stresul oxidativ. De asemenea, cuprul este cunoscut și pentru efectele sale antiinflamatoare, antimicrobiene și antibacteriene. De aceea, prezența cuprului în organism este extrem de importantă.

Ameliorarea anemiei

Pe de o parte, deficitul de cupru poate provoca anemie, iar suplimentarea aportului poate ameliora această problemă. Pe de altă parte, și dacă anemia este cauzată de lipsa de fier, cuprul este de asemenea necesar întrucât acesta permite organismului să utilizeze fierul înmagazinat.

Prevenirea sclerozei în plăci

Oamenii de știință au descoperit o legătură între prezența cuprului în organism și prevenirea sclerozei în plăci, însă sunt necesare investigații suplimentare pe această temă. De altfel, unele cercetări arată că persoanele cu niveluri mai ridicate de cupru au un risc mai scăzut de boala Alzheimer, dar atât niveluri scăzute, cât și niveluri ridicate de cupru în sânge au fost raportate în creierul persoanelor cu această maladie.

O meta-analiză a arătat că persoanele cu Alzheimer aveau niveluri serice de cupru mai mari decât cele care nu au fost diagnosticate cu această boală. Cu toate acestea, un studiu dublu-orb controlat cu placebo nu a arătat că suplimentele de cupru administrate timp de 12 luni au îmbunătățit cogniția la participanții cu Alzheimer.  În plus, studiile prospective observaționale nu au descoperit că aportul alimentar auto-raportat și aportul total de cupru sunt asociate cu declinul cognitiv.  Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine dacă și cât de ridicate sau scăzute ar trebui să fie nivelurile de cupru asociate cu riscul de Alzheimer.

Prevenirea apariției cancerului

Radicalii liberi pot cauza daune la nivelul ADN-ului celular, determinând apariția unor boli precum cancerul. Cuprul are proprietăți antioxidante, de aceea poate fi eficient în reducerea riscului de cancer.

Rolul cuprului în creșterea imunității

Cuprul are capacitatea de a stimula sistemul imunitar să lupte cu infecțiile, să repare țesuturile afectate și să accelereze procesul de vindecare. Cu toate că nu s-a identificat mecanismul prin care cuprul acționează asupra sistemului imunitar, studiile arată că deficitul de cupru influențează în mod negativ funcționarea acestuia.

Prevenirea osteoporozei

Cuprul este benefic și pentru oasele tale, având capacitatea de a reduce riscul de osteoporoză. Acesta interacționează cu alte minerale precum manganul, fierul sau zincul, și formează complexul de enzime superoxid dismutaza, care este esențial pentru reducerea stresului oxidativ și a acțiunii radicalilor liberi asupra oaselor. Deficitul sever de cupru e asociat cu pierderea densității osoase, care duce la instalarea osteoporozei.

Îmbunătățirea activității cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt extrem de periculoase întrucât adesea sunt fatale. De aceea, acestea trebuie prevenite și tratate corespunzător. Studiile arată că deficitul de cupru este asociat adesea cu afecțiunile cardiovasculare. Cuprul poate regla tensiunea arterială, poate preveni formarea plăcilor de aterom și totodată poate menține nivelul de trigliceride sub control – toate acestea îmbunătățesc activitatea cardiovasculară.

De altfel, un studiu recent, publicat în 2021, a găsit asocieri între nivelurile ridicate de cupru seric și un risc crescut de boală cardiovasculară aterosclerotică, dar nu și tromboembolism venos1.

Reducerea nivelului de colesterol și reglarea tensiunii arteriale

De asemenea, un nivel redus de cupru este asociat cu colesterol crescut și hipertensiune. Asigurând un aport sănătos de cupru vom reuși să reglăm aceste probleme – bineînțeles, tratamentul recomandat de medic și stilul de viață sănătos sunt, de asemenea, necesare pentru vindecare.

Stimularea fertilității

Cuprul, alături de fier, este un nutrient esențial pentru starea generală de sănătate, dar și pentru fertilitate. Nu se cunoaște exact mecanismul prin care cuprul influențează fertilitatea masculină, însă în mod cert acesta are un rol important. Atât deficitul, cât și excesul de cupru pot influența libidoul, dar pot totodată să producă și daune la nivel testicular, afectând calitatea spermei.

Asimilarea cuprului și deficiența de cupru

Organismul obține cupru din alimente – ficat, moluște, crustacee, cereale integrale, ciuperci, fasole, nuci, alune, semințe – sau din suplimente alimentare. Deficitul de cupru este diagnosticat în urma testului cuprului în plasmă sau urină.

Surse de cupru pentru organism

Cuprul se regăsește atât în alimentele de origine vegetala, cât și în cele de proveniență animală. Dacă apare deficitul de cupru, suplimentele alimentare pot fi folosite pentru remedierea situației.

Alimente vegetale ce conțin cupru

Printre alimentele vegetale care conțin cupru în cantități semnificative se numără:
• Varza Kale
• Ciupercile
• Nucile caju
• Pudra de cacao
• Migdalele
• Avocado
• Cerealele integrale
• Drojdia
• Fasolea
• Fructele deshidratate
• Piperul negru
• Spirulina și alte alge

Alimente de origine animală ce conțin cupru

La capitolul alimente de origine animală, surse bogate de cupru sunt:
• Organele de animal – ficat, rinichi
• Stridiile
• Moluștele (midiile, calamar etc.)

Suplimente alimentare ce conțin cupru

Aportul poate fi mărit prin consumul unor suplimente alimentare pe bază de cupru. Aceste suplimente se iau la recomandarea medicului, pe baza unor analize medicale.

Manifestări ale deficienței de cupru în organism

Deficitul de cupru este destul de rar, iar manifestările acestuia te pot induce în eroare, făcându-te să te gândești la alte probleme de sănătate. Analizele de sânge vor confirma deficitul de cupru, dacă acesta există.

Anemia și oboseala

Anemia și oboseala asociată pot fi primele simptome ale deficitului de cupru. Cuprul este cel care permite organismului să utilizeze fierul înmagazinat, însă atunci când acesta nu se află în cantitatea suficientă în organism, fierul nu este folosit, globulele roșii nu sunt produse în cantitatea necesară organismului și se instalează anemia.

Temperatura corporală scăzută

Cuprul, alături de alte minerale precum zincul, contribuie la menținerea funcției glandei tiroidiene, care se ocupă, printre altele, și cu reglarea temperaturii corpului. Atunci când există deficit de cupru, temperatura corporală poate scădea, și astfel apare senzația permanentă de frig.

Problemele tiroidiene

Cuprul, alături de potasiu, zilnic și calciu, susține sănătatea glandei tiroide. Așadar, acesta poate preveni apariția unor afecțiuni precum hipotiroidismul ori hipertiroidismul. Însă atunci când există un deficit de cupru în organism, pot apărea afecțiuni tiroidiene.

Infertilitatea

Cuprul reduce stresul oxidativ care afectează sistemul reproducător al bărbatului. Însă atunci când organismul are de-a face cu un deficit, infertilitatea poate apărea în rândul bărbaților.

Hipertensiunea arterială

Întrucât cuprul poate regla tensiunea arterială, atunci când acesta lipsește, organismul are tendința de a dezvolta hipertensiune.

Afecțiuni ale sistemului osos

Osteoporoza este principala afecțiune a sistemului osos care poate apărea pe fondul deficitului de cupru. Asta pentru că lipsa de cupru din organism cauzează pierderea densității osoase.

Aritimii

Aritmiile pot indica, de asemenea, un deficit de cupru.

Părul fragil și decolorat

Culoarea părului este dată de pigmentul denumit melanină, responsabil și pentru culoarea pielii și a ochilor. Un nivel redus de cupru afectează procesul de formare a melaninei, determinând astfel pierderea pigmentului părului. Drept urmare, apar firele de păr albe, chiar dacă pacientul nu se afla încă la vârsta albirii părului.

Factori de risc pentru carența de cupru

Carența de cupru nu este foarte des întâlnită, iar atunci când apare poate să fie din cauza unei afecțiuni de care suferă pacientul. Iată ce factori pot crește riscul de deficit de cupru:

Boli ereditare ce inhibă asimilarea cuprului

Sindromul Menkes este o afecțiune congenitală ereditară, care afectează atât modul de absorbție al cuprului în organism, cât și transportarea acestuia. Copiii care se nasc cu această afecțiune au o speranță de viață de maximum 10 ani.

Boala Crohn

Pacienții care suferă de boala Crohn pot suferi de deficit de cupru din cauza că intestinele nu au capacitatea să absoarbă așa cum ar trebui cuprul și alți nutrienți din alimentele ingerate.

Boala celiacă

Deficitul de cupru poate fi un prim simptom al bolii celiace, care nu se manifestă încă cu simptome gastrointestinale.

Afecțiuni ale tractului digestiv

Și alte afecțiuni ale tractului digestiv pot cauza deficitul de cupru din cauza absorbției inadecvate a acestuia. Bolile gastrointestinale, dar și intervenția chirurgicală gastrică pot fi cauze ale carenței de cupru.

Alți factori ce diminuează asimilarea cuprului în organism

Și alți factori pot contribui la diminuarea asimilării cuprului în organism. De pildă, ingestia excesivă de zinc poate avea un asemenea efect secundar.

Cum și când se administrează suplimentele de cupru în organism

Deficitul de cupru poate avea o serie de efecte nedorite asupra sănătății, însă este destul de rar întâlnit în cazul pacienților care adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă. Atunci când pacientul suferă de deficit de cupru ori de anemie din cauza lipsei de cupru, sunt necesare suplimentele alimentare.

Forme ale cuprului în suplimentele nutriționale

În suplimentele alimentare, cuprul se regăsește sub mai multe forme: oxid de cupru, gluconat de cupru, sulfat de cupru sau chelat de cupru.

Administrarea corectă a cuprului

Cuprul sub formă de suplimente se administrează la recomandarea medicului, pentru tratarea deficitului de cupru ori a unor afecțiuni precum osteoporoza. Acesta se va administra în funcție de recomandările medicului ori de recomandările producătorului, care se regăsesc pe eticheta suplimentelor alimentare.

Doza zilnică recomandată de cupru pentru organism

Doza zilnică recomandată (DZR) de cupru este stabilită în funcție de vârsta pacientului, De exemplu, doza zilnică recomandată pentru copiii de la 1 la 3 ani este de 340 mcg/ zi, pentru copiii de la 4 la 8 ani de 440 mcg/ zi, pentru copiii de la 9 la 13 ani de 700 mcg/ zi, în timp ce pentru adolescenții de la 14 la 18 ani doza zilnică recomandată este de 890 mcg/ zi. Pentru bărbații și femeile de peste 19 ani, doza zilnică recomandată este de 900 mcg/ zi. În timpul sarcinii, femeile au nevoie de 1.000 mcg/ zi, în timp ce în perioada alăptării doza recomandată crește la 1.300 mcg. Nivelul maximul tolerat pentru adulți este de 10 mg de cupru pe zi.

Interacțiunea cuprului din organism cu alte medicamente și vitamine

Cuprul poate interacționa cu alte medicamente și vitamine – în unele cazuri interacțiunea e benefică, în altele e dăunătoare. De pildă, pe de o parte, cuprul asociat cu zincul, calciul și manganul poate avea efecte benefice pentru oase, această combinație fiind adesea folosită în tratarea osteoporozei. 

Pe de alta parte, penicilamina, folosită în tratarea artritei reumatoide ori a bolii Wilson, poate fi afectată de suplimentele pe bază de cupru. Cuprul împiedică organismul să absoarbă așa cum trebuie penicilamina, reducându-i acesteia eficiența. Cuprul poate interacționa și cu pilulele anticoncepționale, dar și cu antiinflamatoarele nesteroidiene – discută cu medicul tău dacă iei suplimente pe baza de cupru, dar și aceste medicamente în paralel.

Excesul de cupru în organism

În cantități mari, cuprul devine toxic pentru organism, cauzând simptome precum: greață, vărsături, diaree, anemie, daune renale și, foarte rar, chiar și decesul. Un pacient sănătos, adult, nu ar trebui să consume niciodată mai mult de 10 mg de cupru pe zi întrucât e predispus intoxicării, ale cărei urmări sunt grave.

Pacienții care suferă de boala Wilson sunt în mod deosebit predispuși excesului de cupru, de aceea aceștia nu trebuie să ia suplimente alimentare care conțin cupru. Boala Wilson este o afecțiune ereditară care determină acumularea unor cantități excesive de cupru la nivelul ficatului sau creierului.

Contraindicații în administrarea suplimentelor de cupru în organism

Pacienții care suferă de boala Wilson, la fel și cei diagnosticați cu ciroza din copilărie nu ar trebui să ia suplimente pe bază de cupru.

Tehnici de reducere a supradozei de cupru din organism

Dacă ai luat o supradoză de cupru și experimentezi o intoxicație, poți face câteva lucruri pentru a reduce în mod natural nivelul de cupru din organism. Bineînțeles, dacă simptomele provocate de intoxicarea cu cupru sunt severe, trebuie să apelezi la ajutor medical pentru a te asigura că lucrurile nu se agravează.

Consumul de proteine și evitarea dulciurilor

Se recomandă, pentru eliminarea eficientă a cuprului din organism, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate. Dulciurile ar trebui evitate până când nivelul de cupru este reechilibrat.

Reducerea stresului, odihnă și relaxare

Odihna, relaxarea și limitarea expunerii la stres sunt, de asemenea, importante în timpul procesului de eliminare a cuprului în exces. Simptomele ce apar odată cu eliminarea cuprului acumulat în organism pot fi solicitante și epuizante, de aceea e esențială odihna.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Circulating serum copper is associated with atherosclerotic cardiovascular disease, but not venous thromboembolism: a prospective cohort study”. Pulse. 2021;9;109-115. doi:10.1159/000519906, Kunutsor SK, Dey RS, Laukkanen JA
https://www.karger.com/Article/FullText/519906
European Food Safety Authority - Scientific Opinion on Dietary Reference Values for copper
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4253#
National Library of Medicine - Copper Deficiency: Causes, Manifestations, and Treatment
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31209935/
National Library of Medicine - Copper Toxicity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557456/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0