Cum te poate ajuta un Spinner sa te relaxezi si sa reduci stresul?

Desi pare un concept foarte simplu, dar si controversat pentru multe persoane, jocul de mana "Spinner" a capatat extrem de multa popularitate in ultimul an peste tot in lume, si bineinteles, si in Romania.

Multa lume se intreaba poate pe buna dreptate, ce este cu acest mic obiect ce pare inutil si lipsit de sens, la prima vedere.

Ce beneficii poate avea jocul cu Spinnerul?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, Spinnerul poate avea si unele efecte benefice, daca il privim din punctul de vedere al psihologilor, respectiv ca pe un obiect care ajuta la imbunatatirea concentrarii la unele persoane cu deficit de atentie, hiperactivitate, anxietate excesiva si care desfasoara sau traverseaza o perioada de activitate stresanta.

Unii psihologi considera ca jocul cu Spinner ar imbunatati chiar si starea de dispozitie la pacientii cu autism, conform unor studii dedicate comportamentului acestora.

De altfel, spinnerul a fost inventat acum 20 de ani de catre o mama din Florida, Catherine Hettinger care avea o fiica ce suferea de o anumita tulburare motorie, insotita de distrofie musculara. Ea a brevetat inventia, insa pentru ca nu si-a mai putut permite sa plateasca brevetul, a pierdut dupa 10 ani, dreptul de a o valorifica. Cineva a descoperit cativa ani mai tarziu inventia si a pus-o in aplicare, invadand cu succes toate magazinele online sau offline. Asadar, scopul primar al jucariei ramane cu adevarat cresterea abilitatilor fine motorii si coordonarii.

Spinnerul reduce stresul si imbunatateste concentrarea

Insa spinnerul se pare ca ajuta si la imbunatatirea concentrarii, iar explicatia este simpla. De-a lungul timpului, creierul uman s-a adaptat si aevoluat astfel incat sa se poata concentra pe o singura sarcina, dar in acelasi timp, sa foloseasca o parte din atentie pentru a evalua permanent mediul inconjurator, in vederea depistarii anumitor posibile pericole.

Utilizam aceasta capacitate atunci cand conducem masina, fiind concentrati pentru drum, dar creierul nostre scaneaza permanet proximitatea si pentru a depista eventualele situatii neasteptate. De aceea ne simtim atat de obositi dupa un drum lung de condus.

Si in alte situatii de zi cu zi, creierul se comporta la fel. Ne ocupam, de exemplu, de o sarcina la birou, insa in continuare, sistemul nervos actioneaza in paralel prin acest soi de vigilenta activa, ceea ce genereaza in timp oboseala, stres, iar cand suntem prea covarsiti de sarcinile principale, anxietatea.

Prin utilizarea Spinnerului sau alte metode similare de relaxare activa, atentia care ar fi acordata mediului se axeaza doar pe miscarea centrifugatorului din mana. Foarte multi arabi, de exemplu, rotesc, pentru acelasi scop, bilele unei bratari. Asiaticii, rotesc in palma doua bile de cristal, deci... cam acelasi principiu pe care se bazeaza si spinnerul occidental.

Cand se intampla acest lucru, creierul, nu trebuie sa-si mai "cheltuiasca" atat de mult atentia asupra mediului si este mai liber sa se concentreze pe sarcina principala.

De aceea, unii psihologi il recomanda persoanelor cu tulburari de hiperactivitate, insotite cu deficit de atentie sau anxietate excesiva, care se vor concentra doar pe aceasta "sarcina" si elibereaza astfel o parte din stresul acumulat in timpul zilei de munca sau de studiu, de exemplu.

In alte conditii, aceste persoane care nu reusesc sa compenseze stresul, ajung sa -si dezvolte alte strategii pentru a -si mentine atentia activa, categorisite mai degraba ca ticuri, ce pot deranja pe cei din jur, cum ar fi:

- ticaitului unui pix sau a capacului de la telecomanda;

- batutul darabanei pe masa, cu degetele

- rosul unghiilor;

- leganatul picioarelor.

In plus, datorita miscarii elaborate ce implica degetele mainii si aspectului de jucarie, Spinnerul poate ajuta copiii cu autism sau alte tulburari de dezvoltare, asa cum este fiica inventatoarei, pentru a-si dezvolta dexteritatea si abilitatile motorii fine.

In timp ce observati si simtiti miscarea dispozitivului de functionare, puteti mentine simultam creierul axat pe o alta activitate, cu cresterea productivitatii. In plus, prin rotirea mini-aparatului de centrifugare, creierul poate elibera, o parte din stresul resimtit, fiind o solutie simpla de relaxare pentru persoanele care sufera de anxietate.

Pentru a utiliza Spinnerul, pur si simplu fixati centrul acestuia cu degetul mare si cu un alt deget rotiti-l. Aceasta miscare provoaca o senzatie tactila placuta, si iata, pare a ajuta la mentinerea concentrarii, de zi cu zi. Spinnerul are in centru bile metalice mici, care actioneaza ca niste rulmenti, permitand laturile capabile sa ruleze aproape in mod liber, fara a exista frecare. Astfel, unele spinnere, in functie de tipul de material, pot fi rulate pana la 5-6 minute consecutiv.

Acest tip de dispozitiv poate fi achizitionat din magazine de jucarii sau magazine online, la preturi modice, fiind o jucarie sau un cadou potrivit pentru toate varstele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu l-ai incercat?

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0