3 retete de desert pentru persoanele supraponderale

Pofta de dulce este adesea cea care sabotează dieta și încercările de reducere a greutății în rândul persoanelor supraponderale. Însă această poftă poate fi satisfăcută cu deserturi gustoase și, totodată, sărace în calorii și zaharuri, care nu dau peste cap planul alimentar în timpul dietei.

Ideal ar fi că deserturile consumate în timpul curei de slăbire să fie unele preparate acasă, din ingrediente sănătoase, folosite în cantități moderate. Consumând deserturi din comerț nu vom reuși să deținem controlul absolut al ingredientelor folosite – de pildă, unele deserturi pot conține cantități mari de zahăr, de îndulcitori artificiali ori de margarină, iar toate acestea sunt contraindicate persoanelor cu probleme de greutate.

De-a lungul ultimelor decenii, rata obezității a crescut progresiv și este acum una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), prevalența obezității în Statele Unite ale Americii a crescut la 42,4% până în 2017. Împreună cu aceasta, bolile cronice asociate cu obezitatea, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare, sunt acum printre principalele cauze de deces în SUA.

Ce riscuri are obezitatea

Persoanele care sunt obeze sau supraponderale au un risc mai mare de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, hiperlipidemia, apneea în somn sau cancerul. Conform Asociației Americane a Inimii, 81 de milioane de adulți americani au boli cardiovasculare, printre care boala coronariană sau boala cerebrovasculară. O treime dintre adulții americani au hipertensiune arterială și mai mult de 85% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sunt considerați supraponderali.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Diabetul zaharat de tip 2, cândva o boală observată în principal la adulți, se dezvoltă acum la generațiile mai tinere ca urmare a creșterii obezității la copii și adolescenți. Potrivit Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, 13,7 milioane de copii și adolescenți sunt considerați obezi în Statele Unite ale Americii. 

Mai multe studii au arătat, de asemenea, că obezitatea în timpul vârstei mijlocii crește riscul de a dezvolta demență. Un studiu mai vechi a evaluat efectul modificării dietei și al pierderii în greutate la pacienții vârstnici obezi cu deficiențe cognitive ușoare. Acești pacienți și-au redus aportul caloric și au consumat mai multe fructe, legume, fibre și cereale integrale. Descoperirile au arătat că scăderea în greutate prin modificarea dietei îmbunătățește cunoașterea, acești indivizi prezentând îmbunătățiri ale memoriei verbale, fluenței verbale, funcției executive și cunoașterii globale.

De ce sunt periculoase dulciurile dacă ești supraponderal?

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și mai multe proteine pot avea unele avantaje în pierderea în greutate pe termen scurt. Cu toate acestea, când vine vorba de prevenirea creșterii în greutate și a bolilor cronice, calitatea carbohidraților este mult mai importantă decât cantitatea de carbohidrați consumată.

Cerealele măcinate, rafinate și alimentele făcute cu ele - orez alb, pâine albă, paste, cereale procesate pentru micul dejun și altele asemenea - sunt bogate în carbohidrați care se digeră rapid. Mai mult, acestea au un indice glicemic ridicat și o încărcătură glicemică mare. Astfel de alimente provoacă creșteri rapide ale zahărului din sânge și ale insulinei, care, pe termen scurt, pot provoca o creștere a senzației de foame și pot duce la supraalimentare și, pe termen lung, cresc riscul de creștere în greutate, diabet și boli de inimă.

Într-un studiu mai vechi privind schimbarea dietei și a stilului de viață, persoanele care și-au crescut consumul de cartofi prăjiți, cartofi și chipsuri de cartofi, băuturi dulci și cereale rafinate au câștigat mai mult în greutate de-a lungul timpului. În schimb, cei care au evitat aceste alimente au luat mai puțin în greutate. Prin urmare, este important ca în cazul în care ești supraponderal, să ai grijă ce mănânci, dar mai ales, cu cum îți potolești pofta de dulce. 

Rețete de deserturi sănătoase, recomandate persoanelor supraponderale

Iată 3 rețete de deserturi sănătoase și gustoase, care pot fi consumate și de persoanele supraponderale, însă bineînțeles cu moderație.

Felii de măr cu scorțișoară

Cu cât un desert este mai simplu și mai natural, cu atât e mai sănătos. Pentru a prepara o gustare delicioasă ce îți poate potoli pofta de dulce, ai nevoie de:

  • 1 măr, curățat de sâmburi și tăiat felii
  • ¼ linguriță de scorțișoară pudră

Se așază feliile de măr pe o farfuriuță, apoi se presară scorțișoară și se mănâncă imediat. Această gustare se mănâncă între mese, pentru a potoli pofta de dulce, dar și foamea.

Dacă vrei să îți iei acest desert gata pregătit la tine, în geantă, o poți face, însă nu uita să storci puțină zeamă de lămâie peste feliile de măr, pentru a împiedica procesul de oxidare care le poate face să capete un aspect inestetic.

Desert răcoritor cu pere și ghimbir

Un desert pe bază de pere va potoli pofta de dulce și va regla, totodată, tranzitul intestinal. Pentru a prepara 2 porții de desert răcoritor cu pere, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 căni de pere de proveniență organică, curățate de coajă și tăiate cubulețe
  • 1 cană de suc de mere
  • 1 linguriță de ghimbir ras
  • 1 cană de gheață pisată

Amestecă perele cu sucul de mere și cu ghimbirul și pune-le în blender. Transformă-le într-o pastă omogenă. Împarte gheața pisată în două pahare, apoi pune peste ea compoziția din blender. Servește desertul cu un pai.

Clătite din hrișcă, cu banane

Aceste clătite pot fi consumate fie pe post de gustare între mese, fie dimineața, la micul dejun, într-o zi de sărbătoare sau în weekend, pe post de răsfăț culinar.

Pentru a obține 8 clătite, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 ouă
  • 1 ¼ cană de lapte de orez
  • 2/3 cană de făină de hrișcă
  • 1/3 cană de făină de quinoa
  • 1 lingură de ulei de canola
  • ½ linguriță de sare
  • ulei vegetal
  • 2 banane mari, tăiate felii

Bate ouăle într-un bol de dimensiuni medii. Adaugă laptele de orez, făina de hrișcă, faina de quinoa, uleiul de canola, dar și sarea și bate bine până când obții un amestec omogen.
Preîncălzește o tigaie antiaderentă, pe care o vei unge cu o picătură de ulei vegetal, pe care îl vei întinde cu ajutorul unui șervețel pe toată suprafața tigăii. Folosește o cană pentru a lua din compoziția de clătite din bol și pentru a o pune în tigaie. Pentru o clătită, e suficient să folosești un sfert de compoziție din cană.

Rotește tigaia în așa fel încât compoziția să se distribuie uniform pe toată suprafața tigăii. Lasă clătita să se coacă la foc mic, 1-2 minute pe o parte. Imediat ce apar mici bule în compoziția clătitei, întoarce-o pe partea cealaltă și mai las-o 30-60 de secunde. Pune apoi clătita pe o farfurie și repetă procedura până când termini toată compoziția de clătite. Servește clătitele decorate cu felii de banană. 

Ce ar trebui să mâncăm pentru o greutate sănătoasă

Aportul caloric zilnic recomandat depinde de vârsta, sexul și nivelul de activitate fizică al unui individ. Creșterea în greutate apare atunci când se consumă mai multe calorii decât se epuizează. Scăderea sănătoasă în greutate poate fi obținută cu un aport caloric zilnic de 1.200–1.500 pentru femei și 1.500–1.800 pentru bărbați.

Departamentele de Sănătate și Servicii Umane din SUA (DHHS) și Agricultură (USDA) au lansat Ghidurile Alimentare pentru 2015 până în 2020. Acest plan încurajează o dietă bogată în nutrienți, limitând în același timp caloriile din produsele bogate în zaharuri adăugate, grăsimi saturate și trans și sodiu.

Zaharurile adăugate și grăsimile saturate ar trebui să contribuie fiecare cu mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic. Asociația Americană a Inimii recomandă femeilor să consume mai puțin de 6 lingurițe de zahăr pe zi, iar bărbații să consume mai puțin de 9 lingurițe de zahăr pe zi. De altfel, aportul zilnic recomandat de sodiu ar trebui să fie mai mic de 2.300 mg.

O dietă sănătoasă ar trebui să includă alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale și lactatele fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi.

O dietă de 2.000 de calorii ar trebui să conțină 2,5 căni de legume și 2 căni de fructe pe zi. Proteinele pot fi obținute din fructe de mare, carne slabă, pui, leguminoase și nuci. De asemenea, sunt recomandate cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, quinoa și ovăzul. Orientările dietetice ale USDA recomandă adulților să consume trei căni de lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi pe zi. 

O dietă sănătoasă nu numai că duce la pierderea în greutate, ci poate scădea riscul de boli cardiovasculare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
US Department of Health and Human Services - US Department of Agriculture - 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans
https://health.gov/our-work/nutrition-physical-activity/dietary-guidelines/previous-dietary-guidelines/2015
Centers for Disease Control and Prevention - Childhood Obesity Facts
https://www.cdc.gov/obesity/data/childhood.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0