Cum se trateaza hepatita C acuta

Hepatita C este afectiunea inflamatorie a ficatului care apare in urma infectarii cu virusul hepatic C. Virusul hepatitei C se transmite prin sange sau, rareori, prin contact sexual.

Hepatita C acuta este definita ca fiind perioada de 6 luni de la patrunderea virusului hepatitei C in organism, fie ca apar sau nu simptome.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un procent de 20-35% dintre persoanele care au hepatita C acuta elimina virusul HCV in mod spontan. Oamenii de stiinta nu au descoperit inca modul prin care virusul hepatic C este eliminat din organism, insa se pare ca anumiti factori contribuie la vindecarea spontana de hepatita C atunci cand aceasta se afla inca in faza acuta. Acesti factori sunt: sexul feminin, prezenta icterului, genotipul IL28B CC si declinul semnificativ al acidului ribonucleic HCV in primele 4 saptamani dupa stabilirea diagnosticului.

Pe de alta parte insa, exista o rata extrem de redusa a eliminarii spontane a virusului hepatitei C in caz coinfectie cu HIV.

Tratament hepatita C acuta

Hepatita C acuta este vindecabila. Tratamentul reduce riscul ca aceasta afectiune hepatica sa evolueze si sa devina hepatita C cronica.

In unele cazuri, hepatita C acuta se trateaza de la sine, virusul fiind eliminat in mod spontan de organism. In cele mai multe cazuri, hepatita C acuta se vindeca de la sine, nu prin tratament, asta pentru ca putini pacienti depisteaza hepatita C in faza acuta. Oricum, tratamentul medicamentos este recomandat pentru a spori sansele de vindecare cat mai rapida.

Tratamentul pentru hepatita C acuta are rate crescute ale raspunsului virologic, comparativ cu tratamentul facut atunci cand hepatita C ajunge deja in faza cronica. Spre exemplu, specialistii au observat faptul ca terapia pe baza de interferon are o rata de succes mult mai mare in faza acuta a hepatitei C decat in faza cronica.

 

 

Urmatoarele tratamente sunt folosite de catre medicii gastroenterolgi pentru tratarea hepatitei C acute:

Interferon – un studiu facut pe un esantion de 44 de pacienti cu infectie acuta a hepatitei C a dovedit ca eficacitatea tratamentului cu interferon in caz de hepatita acuta este de 98%. Toti pacientii aveau hepatita C acuta cu simptome, aceasta avand o rata de vindecare mai crescuta, comparativ cu cea asimptomatica.

Peginterferon – si peginterferonul este folosit in etapa acuta a hepatitei C, acesta avand rezultate bune.

Peginterferon si ribavirina – combinatia de peginterferon si ribavirina este adesea folosita pentru tratarea hepatitei C. Nu exista inca studii care sa confirme eficacitatea crescuta a peginterferonului daca este asociat cu ribavirina, insa oamenii de stiinta fac mai multe studii in acest sens.

Sofosbuvir si ribavirina – ribavirina este folosita si in combinatie cu Sofosbuvirul in tratarea hepatitei C acute.

Ledipasvir si sofosbuvir – un studiu facut in Germania a investigat eficienta acestei combinatii, monitorizand 20 de pacienti cu hepatita C acuta pe perioada de 6 saptamani a tratamentului. Combinatia s-a dovedit a fi eficienta.

Pe perioada tratamentului pentru hepatita C acuta pacientul trebuie sa adopte un stil de viata sanatos, care sa sutina activitatea ficatului si sa sporeasca sansele de eliminare rapida a virusului hepatitei C.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0