Cum sa iti mentii greutatea dupa ce slabesti drastic?

Ai încercat de multe ori o cură de slăbire, dar de fiecare dată puneai la loc toate kilogramele slăbite și, poate, chiar mai multe? Iată ce greșeli făceai și cum poți găsi rețeta succesului pentru o siluetă de vis, pe care să o păstrezi și o mai bună stare de sănătate. Le aflăm de la o antrenoare de fitness, Elena Trifan, care a reușit, cu multă voință, dar și cu știință, să scape de kilogramele în plus, dar și să își schimbe complet stilul de viață pentru a nu pierde beneficiile uriașe din urma acestui efort și pentru a-și păstra greutatea ideală.

Menținerea unei greutăți corporale normale este importantă pentru sănătatea generală și scăderea riscului de boli cardiovasculare, boli articulare, diabet, cancer și altele. Multe persoane, însă, mănâncă mai mult decât au nevoie și sunt și sedentare, astfel încât nu e de mirare că dezvoltă probleme cu greutatea, adunând kilograme nedorite. Totuși, unii oameni fac cumva să își adune voința și să urmeze o dietă prin care reușesc să scape de kilogramele în plus. Însă provocarea reală abia apoi urmează: cum se poate păstra greutatea ideală odată ce ai atins-o? Iată ce sfătuiește antrenoarea Elena Trifan legat de procesul de slăbire și de păstrarea ulterioară a greutății.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce trebuie să faci ca să slăbești și ca să îți menții apoi greutatea?

Iată câteva recomandări:

Procesul de slăbire e un proces de schimbare a vieții în bine

Prima regulă cu care trebuie să pleci la drum și de la care nu trebuie să te abați este că, în momentul în care decizi să slăbești radical, decizi să îți schimbi viața în bine. Și asta fiindcă nicio dietă nu va face minuni pe termen lung, indiferent de numele ei, de țara din care vine sau de vedetele care au urmat-o. Este obligatoriu ca, în continuare, să îți schimbi stilul de viață, să renunți la alimentele care îți fac rău, să faci mișcare zilnic și să îți respecți organismul, cu bune și cu rele. Nu ai de ce să te sperii: când ceea ce îți dorești este să fii mai sănătos și să ai un corp mai armonios, vei găsi puterea de a-ți îndeplini scopurile și, chiar dacă te vei mai împiedica pe drum - ceea ce e normal, nimeni nu e perfect - vei ști cum să te redresezi și să mergi mai departe.

Fă-ți un set de analize

Primul pas când ai decis să scapi de kilogramele în plus este să mergi la medicul de familie și să faci un set complet de analize. Acest lucru te va ajuta să afli dacă există afecțiuni care îți încetinesc metabolismul, dar și dacă ai probleme care te împiedică să consumi sau să renunți la anumite elemente din alimentație, iar o eventuală discuție cu un nutriționist acreditat te poate ajuta și să alegi un regim alimentar potrivit.

În funcție de metabolism, procentul de grăsime, vârstă și gen, există persoane care slăbesc cu o dietă mai relaxată dar cu mult sport, sau persoane care au nevoie de o dietă mai restrictivă, însă cu sport doar la nivel moderat, care să nu le afecteze articulațiile sau coloana vertebrală.

Uite de obiceiurile nocive

Apoi, îți vei lua adio de la sedentarism, de la alimentele ultra procesate și gustările de pe lângă canapea consumate zilnic. Ce vei mânca în timpul regimului va constitui 90% din alimentația ta și după ce îl închei, iar sportul nu trebuie făcut doar în timpul dietei, ci de acum înainte, regulat, toată viața. 

Având în vedere aceste reguli esențiale îți recomandăm să nu alegi o dietă extrem de drastică, mai ales că acestea nu sunt sănătoase, ci una care să îți transforme treptat alimentația în una sănătoasă și echilibrată. Iar în privința sportului, alege acele tipuri de mișcare care să îți facă plăcere și pentru care să nu te chinui foarte tare: mersul energic dinspre serviciu spre casă poate fi o formă bună de mișcare (măcar 30 de minute), tenisul de câmp, mersul pe bicicletă, exercițiile cu propria greutate efectuate în casă sau în curte sau orele de aerobic. Indiferent ce preferi, poți alege sporturi mai dinamice sau mai relaxate, însă important este să începi și să te ții de cel puțin 3 ori pe săptămână de ele.

Sfaturi despre greutatea corporală de la cineva care a trecut prin procesul de slăbire

Cea mai mare greșeală a multor persoane care țin o dietă este că după cele câteva zile sau săptămâni în care slăbesc 10 sau 20 de kilograme, revin brusc la stilul de viață dinainte de dietă, iar organismul nu reușește să mențină rezultatele. Greutatea ideală se pierde și persoana ajunge de unde a plecat sau chiar mai rău decât atât.

Elena Trifan este de mai bine de 10 ani antrenor personal și specialist în nutriție sportivă, însă pasiunea pentru acest domeniu a început după o luptă personală cu kilogramele în plus (avea 20). Elena este unul dintre exemplele pozitive, fiindcă cele 20 de kilograme nedorite nu s-au întors niciodată. Iar acest lucru nu ține de ocupația ei zilnică, aceea de antrenor, ci de schimbări radicale în stilul de viață.

Devino conștient: de ce e important ca greutatea corporală să fie una potrivită?

„Primul pas și cel mai important, în procesul de slăbire și în tot ceea ce facem, este să devenim conștienți de noi înșine. Eu mănânc ca să trăiesc și vreau să trăiesc mult și să fiu sănătoasă, astfel încât să mă pot bucura de viață, care nu e decât una!” spune Elena.

Așadar, e nevoie ca fiecare să aibă o motivație pentru a-și păstra greutatea ideală: pentru o mai bună stare de sănătate, pentru a fi mai în formă pentru activitățile zilnice, pentru a crește stima de sine, pentru a păstra independența la bătrânețe, pentru a se juca mai bine cu nepoții etc. Dacă vrei să afli mai multe despre greutatea optimă și cum o calculezi, citește AICI.

Devino mai activ și fă schimbări treptate

Să renunți la toate brusc poate să nu fie cea mai bună idee pentru a ajunge la greutatea dorită și pentru a o păstra, așa că ia în calcul o schimbare treptată. În loc să renunți deodată la toate alimentele nesănătoase și pline de calorii și să începi să faci sport excesiv, fă-ți un plan prin care modificările stilului de viață să nu te afecteze psihic și să te descurajeze. Poate alegi să începi cu mișcarea: dacă nu ai făcut sport deloc, poți să devii mai activ fizic în fiecare zi, fără să umbli inițial la ceea ce mănânci. Sau poate începi întâi cu renunțarea la câte un aliment care te și îngrașă și nici nu te hrănește (gen chipsuri sau bomboane).

Și în cazul Elenei, nu o dietă radicală a adus rezultatele mult așteptate, ci un proces lent, de durată: „Am început să fac sport, ușor, ușor am început să slăbesc și să îmi schimb stilul de viață, iar lucrul acesta mă făcea să mă simt din ce în ce mai bine.”

Mâncarea trebuie să fie gustoasă, dar în combinațiile potrivite

Nu te gândi la dieta pentru a ajunge la greutatea ideală și pentru a o păstra ca la un stil alimentar plictisitor și nesatisfăcător din punct de vedere al gustului. Poți face multe combinații gustoase care să îți placă și să îți dea și satisfacția că ai mâncat ceva hrănitor și care te ține în formă. Sigur, toată lumea mai are pofte sau mai merge la câte un eveniment și e normal să mai atenteze uneori și la prăjeli sau dulciuri sau ce pofte are fiecare. Dar dacă acestea sunt excepția, nu regula, iar felul în care se mănâncă zi de zi este unul bazat pe alimente mai simple și mai hrănitoare, nu este nici problemă că din când în când mănânci o felie de tort sau un con de cartofi prăjiți.

Care este rețeta Elenei pentru a-și păstra greutatea după slăbire și a lăsa în urmă definitiv kilogramele în plus? „Mă hrănesc, mă hidratez, fac sport și nu uit de odihnă și relaxare! Consum zilnic 2‑3 litri de apă. Toate procesele metabolice au nevoie de apă. Prin urmare, când nu consumăm suficientă apă zilnic, încetinește mult metabolismul și, deci, și slăbitul!

Mă bazez pe salate din verdețuri și legume de sezon. La fiecare salată adaug și o sursă de proteine: brânză, pește, carne de pui sau curcan (din sursă sigură), linte, ou, fasole, mazăre, năut. Cu cât mai multe frunze verzi, cu atât mai sățioasă va fi salata pentru că acestea conțin multe fibre, sunt voluminoase, umplu stomacul și satură repede. De asemenea, tot ce înseamnă supe creme de legume sunt în meniul meu zilnic.

Mănânc în fiecare zi câte un pumn de semințe: nuci, migdale, in, semințe de dovleac, de floarea-soarelui, de cânepă etc. crude. Le mănânc ca gustări sau la micul dejun combinate cu iaurt, fructe sau în salate. Acestea conțin un tip de grăsimi sănătoase de care corpul are mare nevoie și, dacă se respectă cantitatea, nu încetinesc slăbitul”, mai spune Elena.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliogafie:
NHS - Tips to help you lose weight
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/tips-to-help-you-lose-weight/
Johns Hopkins Medicine - Maintaining Weight Loss
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/maintaining-weight-loss


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0